Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ONSDAGEN 23 JUNI 1999
  

Drömknocken – 40 år senare
26 juni 1959 – inga busar i tunnelbanan – där fick de inte in matchen på radion

810 INGO-EXTRA Ingemar Johansson blev mycket glad över att få Aftonbladets extratidning från den 27 juni 1959. I tidningen finns flera helsidesbilder från matchen. Dessa var telefotosända från New York, snudd på teknisk sensation för 40 år sedan.
Foto: STEFAN NILSSON

DALARÖ. Försiktigt bläddrar Ingo i den 40 år gamla tidningen.
  Det är Aftonbladets extranummer från den 27 juni 1959 och i stort sett hela tidningen är en hyllning till den nye MÄSTAREN, The Champ.
  Nu ler han sitt berömda, litet sneda leende och säger:
  – Det här var skoj. Jag har aldrig sett en hel tidning från den dagen förut.
220 Magiskt recept Mamma Ebbas köttbullar blev världsberömda inför VM-fighten -59. Och i USA kunde man inte förstå urkraften i dem. Eller att Ingemar hade hela familjen med sig till träningslägret.
135 Filmstjärna I juni -59 blev han världsmästare och i november debuterade han som filmskådis. Han spelade i en krigsfilm med Alan Ladd och Sidney Poitier. Filmen hette ”All The Young Men”. Överstelöjtnant C J Stadler kollar att klädseln är rätt.
126 Kompisar Ingemar och Floyd blev så småningom goda vänner och 1982 utmanade Floyd Ingemar i Stockholm Marathon. Floyd vann med 31 minuter. De sprang också året därpå och då vann Floyd med en timme. I dag har de ingen kontakt.
116 bröllopet Den 9 november 1996 gifte sig Ingemar Johansson och Edna Alsterlund. Det skedde i direktsänd tv inför en boxningsgala i Las Vegas.
165
stenhård ”Stensättarhögern” kallades hans blixtsnabba högerslag. Som skönlockig yngling jobbade Ingemar som stensättare och hans händer och fingrar blev urstarka av att lyfta gatstenar.
112 show-man Ingemar Johansson som entertainer i en gala på Börsen i Stockholm 1987. Ingo hade en gång också en hit med valsen ”Klart till drabbning”.
155 Knocken – Floyd Pattersson är besegrad i Yankee Stadium.
  Natten mellan den 26:e och 27:e juni 1959 var den första gången som hela Sverige vakade för en stor idrottshändelses skull.
  Och alla över 50 vet var de var och vad de gjorde den natten.
  I Aftonbladet står det, att raggarna satt stilla i sina bilar utanför sta'n, att busarna lämnat tunnelbanan eftersom det inte gick att höra radio där och att nattklubbarna stängde före klockan 3 för att folk skulle hinna hem till radioutsändningen.
  Det var inte Sveriges Radio som sände. Det fanns inga nattsändningar på den tiden och någon förråande boxning gjorde man inget undantag för, fattas bara.

Hela Yankee Stadium tjöt
  Nej, sändningen gick via Radio Luxemburg. Där nere satt Pekka Langer och pratade mellan rockskivorna och det var frilansaren Lars-Henrik Ottosson som så småningom refererade Matchen.
  Ljudet var inte det bästa hela tiden och när reporter Ottosson vrålade:
  ”... OCH INGEMAR SLÅR NER HONOM IGEN!” så skar sig ljudet och dessutom tjöt publiken på Yankee Stadium i New York så mycket, att det lät som ett enda långt sprakande i radion.
  – Alla som pratar med mig om natten, och matchen, berättar var de var och vad de gjorde. Alla kommer ihåg det, säger Ingemar Johansson i dag.

Sålde huset i Florida
  Han är alldeles gråhårig, enorm över bröstkorgen och gropen i hakan är kvar. Han är 67 år.
  I april flyttade han och hustrun Edna Alsterlund hem till Sverige, till Dalarö i Stockholms södra skärgård. Ett grått hus med vita knutar, utsikt över Jungfrufjärden från verandan och där borta syns Kymmendö, Strindbergs Hemsö. Huset i Florida är sålt.
  – Det kändes litet löjligt att ha tre hem. Nu har vi lägenheten på Mallorca och huset här hemma, säger Edna.
  Ingemar säger, att han aldrig tänkt tanken hur livet skulle ha blivit om han inte vunnit över Floyd Patterson den där natten. Däremot är han glad över att han gjorde det, vann. Det blev ett gott liv efter det.

Ett antal kilo över matchvikt
  – Jag kunde också ge mina föräldrar mycket i form av upplevelser, resor och litet trygghet, säger han. Edna lägger till:
  – Ingemar har alltid varit enormt släktkär och delat med sig.
  Han är en av Sveriges absolut mest kända människor och alla gillar honom, vill prata med honom.
  – Det är bara trevligt. Jag har alltid tyckt om det, säger han.
  Utom möjligtvis på krogen, då. Ibland. Fulla pojkar som vill slåss med världsmästaren.
  – Äh, inget att tala om nu.
  Han ligger så där mellan tio och 15 kilo över matchvikten, motionerar inte så mycket nu för tiden ”men det står på listan över sån't som ska göras”.

Långsam höger
  Han tänker hänga upp en sandsäck och en päronboll i garaget och plocka fram hopprepet.
  Något mer maratonlopp blir det nog ändå inte.
  – Nja, säg inte det, säg inte det.
  Runt fötterna på verandan snor Dixie, en Jack Russell-valp på elva veckor. Hon har på en månad vunnit varenda rond mot The Champ:
  – Jag har inget försvar mot henne. Garden fungerar inte, vänstern är kraftlös och höger långsam som en snigel.

Ingos match rond för rond – Floyd slogs ner sex gånger
Rond 1: Ingemar började flitigt vänsterjabbande. Floyd försökte med ett av sina karaktäristiska hoppanfall. Slutade i en ofarlig träff. Ingemar svarade med en hård vänster i Floyds ansikte. I slutet av ronden slog Ingemar sin första hårda höger. Floyd gled undan.
  Ronden jämn.
Rond 2: Floyd till anfall i sin gungande stil. Ingemar svarade med vänsterjabbar. Båda boxarna får in några träffar, dock skakas ingen av dem. Floyd den mer aktive i slutet av ronden och vinner den därför.
Rond 3: Floyd började ronden lika aktivt som han slutade den andra. Efter 45 sekunder kom en blotta och Ingemars höger blixtrade till, träffade på vänster käke. Floyd tog räkning till 9 innan han segade sig upp och fortsatte matchen. Ingemar slog en hård vänsterkrok och Floyd tog räkning till 9 igen. Text: Per-Iwar Sohlström Ingemar slog en hård höger när matchen fortsatte och Floyd tog räkning igen. Ytterligare tre gånger slogs Floyd till golvet innan domare Goldstein bröt matchen.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER