Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 18 JUNI 1999
  

Tumult uppstod när Courtney Love efter två låtar tog upp publik på scenen.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Hultsfred: 19-årig flicka dog vid scenen
Patrik Axelsson från arrangören Rockparty och sjukvårdsansvariga Tanja Gullstrand.
Foto: JOHAN SÖDERLUND


"Vi kommer inte att ändra i våra rutiner". Patrik Axelsson från arrangören Rockparty om nattens dödsfall.
Polisen: Flickan försvann i publiktrycket.
Du behöver RealPlayer för att kunna se filmerna.
"Vår organisation har inte brustit"
HULTSFRED. Nattens stökiga konsert med gruppen Hole slutade med att en 19-årig flicka från Gislaved omkom.
  Flickan befann sig i de främre raderna när sångerskan Courtney Love uppmanade publiken att komma upp på scen. Tumult uppstod framför kravallstaketet.
  En timme senare påträffades flickan död cirka 40 meter från scenen.

  Klockan 00.30 under natten till fredagen startade konserten med Hole på Hawaiiscenen på Hultsfredsfestivalen. Under andra låten uppmanade sångerskan Courtney Love publiken att komma upp på scenen. Publiken pressade på bakifrån och ett så kallat surftryck uppstod; folk lyftes upp och "surfade" ovanpå andra konsertbesökare.
  - Enligt uppgift lyftes den nu omkomna flickan upp och över de framförvarande. Hon surfade framåt och försvann ned mot scenen. En timme senare påträffades flickan livlös vid mixerplatsen, cirka 40 meter bakom scenen, säger Sven-Erik Karlsson, informationschef på Kalmar läns polismyndighet.

Ännu ingen klar bild
De två festivalbesökare som hittade flickan slog larm och satte genast igång med upplivningsförsök. Hon fördes i ambulans till Vimmerby sjukhus där läkare bara kunde konstatera att hon var död.
  Hur den 19-åriga flickan dog är oklart. Förutom skrapmärken i ansiktet hade hon hade inga synbara skador.
  Polisen, som under natten talat med ögonvittnen, har ännu ingen klar bild av vad som hände mellan 00.30, då tumultet framför scen uppstod, och 01.30, då flickan påträffades. Likaså är det oklart hur flickan hamnade bakom scenen.
  - I nuläget tyder inget på att hon utsatts för brott men vi vill avvakta den rättsmedicinska undersökningen, säger Sven-Erik Karlsson. Kriminaltekniker undersöker under dagen platsen.
  Enligt Patrik Axelsson från arrangerande Rockparty var det uppgjort på förhand att Hole skulle ta upp folk ur publiken på scen.
  - Det var ett önskemål från Courtney Love. Vi hade bestämt att hon skulle ta upp folk efter tre låtar, men hon ändrade och tog upp folk redan efter två låtar. Det blev lite rörigt, då var ju bland annat fotograferna kvar i diket, säger Patrik Axelsson.

"Vår organisation har inte brustit"
Tanja Gullstrand som ansvarar för sjukvården på festivalen bedömer att sjukvårdarna har mer att göra i år än under tidigare år.
   - På grund av tumult framför scenen var det något fler än vanligt att ta hand om efter Holes konsert. I år är det tuffare än tidigare, säger hon.   Patrik Axelsson menar att det ändå inte var något fel i att släppa upp folk på scenen.
  - Vår organisation har inte brustit någonstans. Vi har slagit nytt publikrekord och då är det inte så konstigt att det händer mer. Det finns alltid riskmoment när mycket folk är i rörelse. Det var inte större tryck på den här konserten är på någon annan konsert.
  Till årets konsert har 26000 biljetter sålts. Trots en påtaglig trängsel på festivalområdet menar polisen att ordningsproblemen i år inte varit större än tidigare.
  - Vår kommendering har framflutit på det sätt vi försutsett, säger Sven-Erik Karlsson.
  Polisens arbete är i år inriktat på narkotikabekämpning, vilket bland annat resulterat i att fyra personer sitter anhållna misstänka för natkotikabrott.
  Trots dödsfallet fortsätter festivalen som planerat.
  - Vi har väldigt mycket folk här och vi ska låta dem fortsätta vara på festival. Vi ändrar inget i våra rutiner, säger Patrik Axelsson.
  Festivalbesökarna kommer att informeras via anslag på informationstavlorna, men i övrigt görs inga ändringar i programmet.

helena.utter@aftonbladet.se


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER