Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ONSDAG 9 JUNI 1999
  

Han är Sveriges nye förlagskung

UTMANAREN Sigge Sigfridsson är David i kampen mot Goliatförlagen. Och han vinner över rader av succéförfattare med sitt banbrytande ”dela lika”-koncept.
Foto: RICKARD KILSTRÖM
Namn: Sigge Sigfridsson.
Ålder: 44.
Yrke: Journalist och bokförläggare.
Familj: Kerstin, journalist, Kajsa, 3, och Linn, 4 månader.
Bor: Lägenhet på Söder i Stockholm.
Tjänar: ”Tar ut mellan 20 000 och 30 000 i månaden.”




Journalisten och förläggaren Sigge Sigfridsson, 44, seglar upp som den nye kungen i bokbranschen.
  I stallet finns nu båda bästsäljarna Jan Guillou och Liza Marklund.
  – Och fler namn är på gång, säger Sigge och ler hemlighetsfullt.
   Sigge Sigfridsson började som reporter på Aftonbladet 1986 och har bevakat stora kriminalfall som styckmordet och Palmemordet.
  Sedan 1992 har han jobbat som frilans och även skrivit två böcker.
  – Jan Stenbeck kom fram på krogen och frågade om jag inte ville skriva en bok. Om vadå? frågade jag. Om Bonniers. Så det gjorde jag.
  Sedan skrev han ”Chicken Race”, historien om hur Aftonbladet gick om Expressen.
  För ”Sprängaren” fick Liza Marklund Polonipriset – och titeln Årets bästa kvinnliga deckarförfattare. Boken, utgiven på Sigge Sigfridssons enmansförlag, blev en dundersuccé.
  – Sprängaren stannar nog inte vid 200000 ex. Och vi för diskussioner med tre seriösa producenter om antingen biofilm eller tv-serie.
  Men han vill understryka att det inte är pengar i första hand som drivit honom.
  – Nej, allt har ju varit en rolig hobbyverksamhet vid sidan av journalistjobbet, ihop med arbetskamrater.

Allt började med Sportgrodorna
  Det började med att Lasse Anrell ringde i oktober 1996 och frågade om vi inte skulle ge ut en bok, hans ”Sportgrodor”.
  – Och det gjorde vi. Vi hann ut med boken på ett par månader och sålde slut hela upplagan på 8000 ex före jul. Jag, redigeraren och Lasse delade lika på överskottet.
  – Sedan ringde Liza. Och vi gjorde upp att hon skulle skriva fem böcker. De skulle ges ut oavsett om de första bara sålde några hundra.
  – I stället blev det en framgång som ingen av oss hade räknat med. Nu är hennes andra ”Studio Sex” på gång. Den kommer ut i oktober.
  Nu har även Jan Guillou ringt. Han lämnar Norstedts, och hans sambo, Ann-Marie Skarp, förläggare på Norstedts, gör honom sällskap.

”Lite utländskt, lite debutanter”
  Båda går ihop med Sigge Sigfridsson och Liza Marklund och startar ett nytt förlag.
Vad har ni för planer?
  
– Jag vet inte vad Jan planerar att skriva framöver. Men jag tänker mig annars att har tio–tolv författare och ger ut sex–åtta böcker om året. Lite översättningar, lite debutanter.
Så den som sitter hemma med ett manus och drömmer om att bli författare ska ringa dig?
  
– Min grej har hittills varit att ge ut journalister, personer som jag känner och litar på. Vi ska ha kvar huvudprincipen att förlag och författare ska dela lika.

Andra författare som lämnat storförlagen

Ulf Lundell drog i våras tillbaka manuset till nya romanen ”Friheten” från sitt förlag sedan 23 år, Bonnierägda Wahlström & Widstrand, sedan likaledes Bonnierägda Bokförlaget DN publicerade hans brev till en recensent i antologin ”Fittstim”. Han samarbetar nu med det lilla förlaget Schultz.
Jan Myrdal lämnade i januari Norstedts som sitt huvudförlag efter 41 års samarbete. Hans ”Maj; En kärlek”, blev Årets bok i fjol. Trots att första upplagan på 5000 började ta slut blev det ingen nytryckning. Myrdal ska nu ge ut en pocketupplaga på 20 000 ex genom Bok för alla.
Jan Guillou lämnar Norstedts efter 28 år och 23 böcker. Han har uttryckt missnöje med att förlaget tar för stor andel av intäkterna. Han har beräknat att han dragit in 250 miljoner kronor åt Norstedts och själv fått ut knappt en femtedel. Han ska nu samarbeta med Sigge Sigfridsson.




Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER