Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ONSDAG 9 JUNI 1999
  


”Rör dig mer”, manar Folkhälsoinstitutets generaldirektör Agneta Dreber. Ett av hennes tips: ”Man kan gå ut med hunden även om man inte har nån.”
Foto: JONAS BILBERG

Namn: Agneta Dreber. Ålder: 52. Familj: Ensamstående. Bor med dottern Anna, 17. Har också sonen Patrik, 25. Bor: På Kungsholmen i Stockholm. Född: Stockholm. Inkomst: 45 500 kronor i månaden plus diverse styrelseuppdrag.
”Zornkullor är bra förebilder för unga tjejer”
Agneta Dreber har en vitmålad cykel med en sån där korg framtill. På stänkskärmen sitter det ett blått Ja-till-EU-märke och på strumpan har det tyvärr blivit en liten reva, kunde fotografen möjligen undvika att fånga den på bild?
  Sen poserar hon glatt i svart cykelhjälm.
  Skottsäker väst har det däremot aldrig varit tal om.
   Annars är det ju jaktsäsong på folk från Folkhälsoinstitutet nu. Särskilt på femtiotvåtaggaren Dreber, generaldirektören som hade en ganska fridfull tillvaro under sina första sex och ett halvt år på kontoret – innan det brakade loss med tre raka ”affärer” på kort tid: Fröken Sverige-sponsringen, samlevnadsboken ”Leva ihop” och broschyren ”Tips för dig som bara vill ha sköna utlandsminnen”.
  Klart jag är nyfiken på hur skakad en gammal järnlady som Dreber är av all uppståndelse.
  Först vill jag emellertid veta hur skakad jag själv bör vara.
  Har en 45-årig, lätt överviktig man med osunt leverne, dålig kondis och felaktiga kostvanor chans att överleva åtminstone ett par veckor till?
  På Folkhälsoinstitutet vet man nämligen sånt. Agneta Dreber och hennes medarbetare har siffror och statistik på allt.
  Dagen till ära har jag på mig en t-shirt där Homer Simpson sitter i kalsongerna i soffan, han har fjärrkontrollen i ena handen och en ölburk i den andra.
  ”Doktor Dreber” öppnar kontorsdörren, jag pekar på tröjan och säger:
  – Så här lever jag. Kan ni inte starta en kampanj för oss också?
  – Det kommer! Vi är uppmanade av regeringen att göra år 2001 till ett fysiskt aktivitetsår för svenska folket. Just på grund av att både vikten och passiviteten ökar.
Jaha, vi ska alltså ut och jogga igen. Det låter bekant.
   – Nej, det är inte riktigt så. Folk vet redan vad som är nyttigt. Det är inte bara att få ut människor i motionsspåren, vi måste framför allt stimulera dem till mera rörelser i det vanliga vardagslivet. I dag tar vi hissen och använder trappan som nödutgång. Det borde vara tvärtom – hissen ska vara nödutgången.
Det där har man också hört förr.
   – Visst, men det finns så mycket andra smågrejer man kan göra som inte kräver nån större ansträngning. Man kan gå ut med hunden även om man inte har nån. Man kan gå fram och trycka på knapparna på tv:n i stället för att använda fjärrkontrollen.
Samhället är ju uppbyggt så att man ska slippa lyfta ett finger i onödan. Man kan till och med sitta och shoppa framför datorn.
   – Just det. Vår hälsa är beroende av samhällets struktur. Vi måste kanske vrida och vända på saker för att åstadkomma en förändring. Vi kan till exempel säga att vi har ”rökfrihet” i stället för ”rökförbud”. Och i stället för att fråga oss varför så många är sjuka kanske vi borde fråga oss varför så många är friska.
Finns det statistik på hur länge en sån som jag kommer att leva?
  – Nja, det man vet är att 20 procent av alla män dör innan de fyllt 65 år, och de gör det oftast i förebyggbara sjukdomar. Den tydligaste enskilda orsaken är relaterad till rökning. Alkohol, stress, dålig kondition och kostvanor är andra faktorer som spelar in.
Hur mår svenska folket?
   – Medellivslängden har ökat dramatiskt de senaste tio åren. Den fysiska hälsan är god, men det finns sociala skillnader, en slags klasshälsa. I den stora sexundersökning vi gjorde 1996 uppgav folk att de i allmänhet mår väldigt bra. Det som oroar är att psykisk ohälsa ökar tillsammans med fetma.
Allt som är nyttigt är ju så himla tråkigt.
  – Det är inte sant. Det är den där tröskeln vi måste över för att få igång svenska folket.
Mår män och kvinnor lika bra?
   – Nej, det finns skillnader. Vi är inte biologiskt lika.
Oj, så får man ju inte säga i dag. Det anses könsdiskriminerande.
   – Jag vet. Jag är feminist, men jag anser ändå att det finns en biologisk skillnad. Se bara på hur mycket mindre alkohol en kvinna tål än en man. Generellt sett, är det bäst att tillägga.
Nu måste vi ta dom här skandalerna. Vi börjar med Fröken Sverige.
   – Vi tycker fortfarande att det är ett utmärkt projekt att stödja denna rökfria tävling. Var fjärde flicka i nionde klass röker. De tycker att det är glamouröst och tjusigt att göra det. Vi måste försöka påverka deras beteende genom att använda oss av de förebilder de har.
Men förebilderna är alltså trådsmala. Upplagt för utseendehets och ätstörningar.
   – Vi tar också ätstörningar på största allvar, kom ihåg det. Jag skulle önska att det var Zornkullor som vore ungdomarnas förebilder i stället. Men idealen har förändrats... När Anita Ekberg var skönhetsdrottning var hon 172 lång och vägde 70 kg. Dagens misser är 172 långa och väger – 49 kg. Det är verkligheten.
Faran borde vara lika stor att tjejer försöker efterlikna idrottsstjärnor. Där finns ju de flesta anorexifallen.
   – Problemet är väl att så unga flickor som det här handlar om har ett mer idoliserat förhållande till skönhetsmisser. Men det stämmer att flickor som idrottar har mer anorexi än andra.
Sen fick du skäll för samlevnadsboken ”Leva ihop”.
  – Allt som står i den är inte fel. Men det brast i rutinerna, vissa saker skulle inte ha passerat och det är jag den förste att beklaga.
Och så nu det senaste, det där med att män som köper sex utomlands inte ska komma hem med en obehaglig överraskning till frugan...
   – Just det var en mindre lyckad formulering. Men framför allt är det så här: Vi kan inte nå de berörda männen genom att räcka fram en broschyr som säger ”du bör inte träffa prostituerade”. Vi måste se verkligheten i vitögat. Eftersom vissa män köper sex så kan de väl åtminstone se till att använda kondom. Förresten... det kan ju vara så att det är en äkta förälskelse också. Det är kondom på i alla fall.
Det vore ju naivt att tro att män slutar köpa sex i Thailand eller Brasilien bara för att det är förbjudet i Sverige.
   – Just det. Vi har skickat folklivsforskare till Thailand. Rapporten visar att människors normer förändras när de kommer ut. En del tappar koncepterna. Det kan för övrigt hända i Sverige också, på vilken konferens eller båtresa som helst. Vi vet alltså mycket om hur männen beter sig, och det är därför vi har valt att tala ett klarspråk. Svensken i gemen tycker att det är rätt gjort av oss.
Alf Svensson har kanske aldrig varit ute i den verkligheten.
   – Det kändes som en spark i magen när en av Sveriges största partiledare gick ut och kritiserade det här i hårda ordalag. Vi är inga politiska motståndare. Han kunde väl ha lyft telefonluren och pratat med mig först. Så gör man om man är seriös.
Hur många män går till horor?
   – I den undersökning vi gjorde för två år sen, och som fortfarande bearbetas, säger 430 000 män över 18 år att de nån gång betalat för sex. 78 procent av dem gjorde det utomlands.
Mellan 40 och 60 personer per år smittas heterosexuellt av hiv under utlandsresor. Det är väl mest kvinnor?
   – Nej, faktiskt inte. I världsstatistiken är det så, men hos oss är huvuddelen män.
Det finns faktiskt kvinnor som köper sex också.
   – Jag har hört talas om det. Dessutom såg jag en siffra på hur många ensamresande kvinnor som har sex med någon på semesterorten – den var förbluffande hög.
Nå, nu har du i alla fall bestämt att du ska utreda dig själv.
   – Inte riktigt. Däremot har jag tagit ett initiativ om att utvärdera Folkhälsoinstitutets arbete under de sju år vi funnits. Har vi jobbat som det var tänkt? Använder vi resurserna på rätt sätt? Vilka brister finns? Det är logiskt att göra en sån genomgång nu.
Text: Peter Wennman Avgå tänker du i alla fall inte göra.
   – Nej. Värre stormar än det här har jag varit med om.

Fem frågor om...
ALMAR: – Maj 1971, ja...almarna i Kungsträdgården var en viktig tid för Stockholm. Det blev en symbol för folkets protester. Det är en tragedi att vi inte har värnat mer om stadsmiljön i Stockholm.
STELLA FARE: – Jättebra förespråkare för Stockholmspartiet och stan överhuvud taget. Vi hade kul och trevligt ihop när jag tillhörde samma parti.
MOTION: – Jag har utmärkt kondition. Jag cyklar ofta och springer ett par gånger i veckan. Och så är jag sen gammalt väldigt förtjust i Friskis o Svettis.
FOLKPARTIET: – Jag har sagt nej till omval i styrelsen. Jag var aktiv i Ja-till-Europa-rörelsen och fick blodad tand politiskt, men nu har det gått över. Det fick räcka med två år i fp-styret.
KVINNLIGA BILISTER: – Om du tycker att kvinnor kör sämre beror det i så fall på att de fått mindre träning. De får väl bara köra på lördagskvällen när maken inte kan. Men de flesta olyckorna drabbar unga, manliga bilförare.



Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER