Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 5 JUNI 1999
  

---EXTRA--- Därför betalade vi mammans biljett

ANDERS GERDIN ”Vi åkte till Costa Rica precis som vi åkte till Blackeberg. Men vi visste varken om vi eller mamman skulle kunna spåra honom”, säger Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin.
Foto: BÖRJE THURESSON


Aftonbladets chefredaktör: Vi vill skildra när Olsson grips eller ger sig frivilligt
Aftonbladet har flugit med Tony Olssons mamma till Costa Rica.
  – Han har uppgett att han vill ge sig frivilligt. Och vi vill naturligtvis skildra när han grips eller ger sig, säger Anders Gerdin, Aftonbladets chefredaktör.
  – Det kan till och med vara en fördel att veta att Aftonbladet har varit på väg med mamman i en viss riktning, säger Lars Nylén, chef för rikskriminalen.
  
– Oss veterligen har detta inte haft någon egentlig betydelse för utredningen av mordet, och hittills ingen betydelse för hans återförande till Sverige. Det återstår att se om det underlättar eller om det innebär någonting annat, säger Nylén.
  Anders Gerdin förklarar bakgrunden till att Aftonbladet flugit till Costa Rica:
  – I tisdags bestämde nyhetsledningen att ett reportageteam skulle åka hem till mamman utanför Örebro, vilket är en journalistisk självklarhet.

Återvände till mamman
  
– Under tiden teamet åkte dit kom ett samtal till nyhetsdesken från en annan anhörig som erbjöd oss att köpa en intervju. Det tackade vi nej till. Men eftersom reportageteamet var halvvägs sa vi att de skulle fortsätta fram i alla fall, säger Anders Gerdin.
  – Och de fick då bra kontakt med mamman.
  När teamet återvände dagen efter igen berättade hon att Tony sagt att han befann sig i Costa Rica, att han ville ge sig men ville att mamman först skulle komma dit. Hon hade inga pengar och frågade om Aftonbladet kunde medverka.

Informerade polisen

  Tidningen beslöt då att åka dit och även betala mammans biljett.
  
Anders Gerdin understryker att Aftonbladet informerat polisen om vad tidningen har gjort. Information har lämnats till såväl spaningsledningen i Linköping, som till rikskriminalens chef Lars Nylén och rikspolisstyrelsens informationschef Staffan Kellerborg.
  
– Från Örebro följdes teamet av polisen och på planet, under 14 timmar, åkte alla tillsammans. Det fanns inga som helst hemligheter.

Ständig kontakt med flickvännen
  
– Och samtidigt hade flickvännen i Småland ständig kontakt med Tony Olsson, han ringde även henne. Polisen satt då hemma hos henne och blev fullt informerad.
Vad var målsättningen med resan?
  
– Vi åkte dit för att skildra gripandet eller när han ger sig själv.
  – Tidigare har vi precis som alla andra medier varit i Östgötaskogarna, i Blackeberg, och på en ö utanför Vaxholm. Nu hade vi ett tips om att han var i Costa Rica, och som vi bedömde som ganska trovärdigt. Vi åkte dit precis som vi åkte till Blackeberg. Men vi visste varken om vi eller mamman skulle kunna spåra honom.
Varför betalade Aftonbladet mammans flygbiljett?
  
– Hon åkte dit för att övertala honom att ge upp.

”Rättvisan måste ha sin gång”
  
– Det här är ett av de mest grymma våldsdåd som har begåtts i Sverige under 90-talet. Självklart tar vi avstånd från det. Polisen försöker nu gripa Tony Olsson. Vi tycker också att rättvisan måste ha sin gång. Vi hoppas att det sker så snart som möjligt.
Finns det ingen risk att Aftonbladet hindrat rättvisan, gjort sig skyldig till skyddande av brottsling exempelvis?
  
– Nej, det är helt absurt. Vi har inte vetat var han har funnits. Vi har haft ett tips om att han fanns någonstans i Costa Rica. Väl på plats tog han kontakt med mamman och därefter träffade också vårt team honom innan han försvann med sin mamma.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER