Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 3 JUNI 1999
  

Carl Thunberg, tidigare ledare för Militärligan, känner sig lurad av sin vän Tony Olsson. Thunberg trodde på Olsson när han berättade om sina planer för ett nytt liv: gifta sig, skaffa barn och flytta ut på landet.

Foto: RICKARD KILSTRÖM

Militärligans ledare vädjar till sin vän Tony Olsson att ge upp
Carl Thunberg är en av dem som står den mordmisstänkte Tony Olsson närmast. I tre år har de bott grannar i fängelset.
  Bägge var med i Norénpjäsen 7:3.
  – Tony, om du gjort vad du anklagas för. Ta då ansvaret för den skit du ställt till med, säger Carl Thunberg.


   Carl Thunberg var ledare för Militärligan. Han dömdes till 14 års fängelse. I dag har han fyra år kvar av straffet. Han har använt tiden i fängelset till att göra upp med sitt förflutna och lägga grunden till ett laglydigt liv i frihet.
  Pjäsen 7:3 är bara det senaste exemplet på det.
  För honom, som för alla andra, är bankrånet i Kisa och morden på två poliser en katastrof.
Du förstår dem som nu ropar på skärpta straff och avskaffad permissionsrätt?
   – Det tror fan. Jag fick samma känsla själv. De här människorna har ju betett sig som djur. Hur man kan gå fram till människor som redan ligger sårade och blödande på marken och kallblodigt avrätta dem... Jag fattar det inte.
Hur försvarar man i dag en liberal syn på hur fångar ska behandlas?
  – Förbjuder man teaterprojekt, skär in på studiemöjligheter, rätten till permissioner, ja, helt enkelt tar bort de möjligheter som i dag finns till att förbereda sig för ett liv frihet, då har vi än värre tragedier att räkna med, folk som kommer ut som tickande bomber.
Anade du vad han tänkte ta sig till?
  – Nej. När Tony satt och pratade om sin flickvän, när han pratade om sin kärlek till henne, när han pratade om att skaffa barn och gifta sig och flytta ut nånstans på landet. Då trodde jag att de känslorna var starkare än hans känslor för nationalsocialismen. Jag är grundlurad.
Han sa ingenting om planer på brott?
  – Nej. Om han gjort det hade jag stoppat honom.
Hur goda vänner var ni?
  – Tony och jag har bott i samma korridor under tre års tid, det gör att man ofrånkomligen kommer varandra väldigt nära.
Vilka positiva sidor ser du hos honom?
  – Han visste att nazismen är mig totalt främmande. När vi hade klargjort våra ståndpunkter slutade vi diskutera politik. Det är meningslöst att diskutera med en nazist. Det är så urbota korkat att kämpa för en homogen, rasren värld.
Under vilka omständigheter trivdes ni ihop?
  – När vi satt på Tidaholm och pluggade. Då hade vi kul ihop. Det var kul att det började snurra vettigheter istället för dumheter i hans skalle, att han pratade om engelsk grammatik istället för om nationalsocialism.
Fungerande studier. Beröm för Norénpjäsen. Kär. Bara tio månader kvar av straffet. Då bränner han alla skepp. Varför?
  – Om jag det visste... Jag kan inte se nån annan förklaring än att nazismen för honom var värd att offra allt för. Även sitt förra brott, när han mot betalning planerade att mörda en fembarnsmamma, ansåg han politiskt motiverat. Som ett led i kampen. Bara för att han tänkte skänka pengarna till saken. Helt sjukt.
  – Och så anser de här människorna att de är representanter för den högst stående ideologin... Riksteatern, Lars Norén, kriminalvården, alla har de gjort och tänkt rätt men allt har omkullkastats på grund av roten till allt det onda, nazismen.
Var det inte naivt att ta bort 7:3:an och ge honom permissioner?
  – Kriminalvårdsstyrelsen har gjort sitt bästa. De har gjort en riskbedömning. Precis som de gjorde med mig när jag slapp min 7:3:a. Jag har inte avvikit från permissioner och begått brott. Jag har gjort ett annat val. Det går inte att dra alla över en kam.
Somliga ser likheter mellan rånet i Kisa och rånen som du ledde i Militärligan, att du skulle ha ett finger med i spelet...
  – Det är ett jävligt kränkande påstående, det förutsätter till att börja med att jag accepterar den nationalsocialistiska ideologin. Det gör jag inte.
  – Dessutom, vi sköt aldrig mot nån människa, vi sköt omkring oss. En chocktaktik för att kunna genomföra rånen så effektivt som möjligt. Det är absolut inget jag är stolt över, men skillnaden är uppenbar.
  – Och jag har aldrig pratat med Tony eller nån annan om hur vi gick till väga.

FOTNOT: Med 7:3 avses ett lagrum i kriminalvårdslagen. Där stadgas att interner kan bedömas så rymningsbenägna eller farliga att de inte får rätt till regelbunden permission. I praktiken innebär detta att de inte får gå på permission utan fångvaktares sällskap.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER