Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ONSDAG 2 JUNI 1999
  

Euro – vilken bottenvaluta
Har sjunkit 10 procent på fem månader
Fem månader efter den storstilade starten är EU:s valuta i botten.
  Kronan däremot, ibland föraktfullt kallad skvalpvaluta, har klarat sig bra.
Lena Mellin   I morgon samlas EU:s stats- och regeringschefer till vårens ordinarie toppmöte, denna gång i Köln. En fråga som inte står på dagordningen, men som bekymrar många, är det usla värdet på den nya gemensamma valutan euro.
  På dagen fem månader efter den storstilade sjösättningen har euron tappat tio procent av sitt värde jämfört med den traditionella världsvalutan dollar.
Varför tappar euro värde jämfört med dollarn?
   De viktigaste anledningarna anses vara den dåliga ekonomiska tillväxten i de elva euroländerna, de låga räntorna i EU och frågetecken för den nya europeiska centralbankens effektivitet.
Hur märker man att folk är oroliga?
   Avgående chefen vid den mäktiga tyska centralbanken Bundesbank, Hans Tietmeier, liksom hans efterträdare Ernst Welteke har båda luftat sin ängslan. Tietmeier sade att han ”inte skulle vara glad” om euron tappade ytterligare i värde. Frankrikes premiärminister Lionel Jospin har prövat motsatt väg. Att prata upp valutan genom att säga att den har stor potential.
Gör det något att euron tappar i värde?
   Importen blir dyrare medan de EU-produkter som säljs på världsmarknaden blir billigare. Men den viktigaste effekten är psykologisk. Euron skulle bli en rival till dollarn. Inte en osäker valuta som tappar i värde.
Men kronan har det gått bra för?
   Farhågorna om att kronan skulle förvandlas till en skvalpvaluta har hittills kommit på skam. Kronan har sedan årsskiftet, då den för första gången blev granne till en stor valuta, ökat i värde.
  En euro kostade vid nyår 9:54. I dag kostar den 8:98, en ökning av kronans värde med sex procent. Kronan har också ökat i värde jämfört med danska kronan, en annan valuta som inte ingår i eurosamarbetet. Däremot har kronan tappat i värde jämfört med dollar och brittiska pund.
Och varför går det bra för kronan medan det går dåligt för euron?
   Viktigaste orsaken är att konjunkturen i Sverige är bättre än i huvuddelen av de övriga EU-länderna.
Så det går bra att behålla euron och behålla kronan?
   Euron är i huvudsak ett politiskt projekt så av ekonomiska skäl kan man säkert stå utanför. Däremot verkar man inte vara en fullt lika hängiven EU-medlem som de som bytt eller kommer att byta till euro. Det kan minska inflytandet.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER