Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
MÅNDAG 17 MAJ 1999
  


Den 25 januari lämnade turnéledaren Lelle Hildebrand rockklubben Kartago i Sölvesborg. Han gick ut från klubben i sällskap med en rockmanager för att göra upp en affär.
De båda männen tog en tur i rockmanagerns bil – managern påstår att han sedan körde tillbaka och släppte av Lelle Hildebrand utanför klubben.
Sedan dess är Lelle Hildebrand spårlöst försvunnen.
Aftonbladets Per-Ola Ohlsson har karlagt vad som hände natten den 25 januari.


Så försvann turnéledaren
Polisen: Vi måste hittta hans kropp för att fälla mördaren


FÖRTVIVLAD ”Vad har hänt min son?” Lelle Hildebrands mamma Ingrid Schimmelpfeng har utlyst en belöning på 30 000 kronor för att få klarhet i vad som hänt.
Foto: KRISTER HANSSON

SÖLVESBORG. Polisen är övertygad om att turnéledaren Lelle Hildebrand, 37, var död när någon ringde från hans mobiltelefon.
  Samtalet gick till den rockmanager som är huvudmisstänkt för mordet.
  – Oavsett vad som hänt måste min son hittas. Vi måste få en avslutning, säger Lelle Hildebrands mamma Ingrid Schimmelpfeng.
  Aftonbladet träffar Ingrid Schimmelpfeng i hennes hem i Kristianstad. På köksbordet framför henne ligger bilder av sonen.
  Hon har gått ut med en belöning på 30 000 kronor till den som kan hjälpa till att lösa försvinnandet.
  – Jag tror inte att Lelle lever. Han skulle aldrig försvinna frivilligt, säger hon.
  Ingrid Schimmelpfeng har regelbunden kontakt med polisen. Hon står också i daglig kontakt med Lelle Hildebrands sambo.
  – Trots all oro och sorg måste hon ju ta hand om deras pojkar. De är bara ett och tre år gamla, men den äldste förstår att något sorgligt har hänt och han frågar efter sin pappa.

Gick mitt under konserten
  Ingrid Schimmelpfeng vill, hur svårt det än blir, veta vad som hände sonen den där regniga och blåsiga måndagskvällen i Sölvesborg den 25 januari i år.
  Lelle Hildebrand var i Sölvesborg med hårdrockgruppen Hammerfall som spelade på klubben Kartago.
  Mitt under konserten lämnade han Kartago.
  – Han gick fram till vår trumtekniker och frågade om det var okej att han gick ut en kvart, berättar Hammerfalls sångare Joakim Cans.
  – Det är ingen som förstår varför han försvann. En turnéledare lämnar normalt aldrig en pågående spelning, fortsätter han.
  Kartago ligger i ett ödsligt industriområde vid Sölvesborgs hamn. Det dåliga vädret den här kvällen gjorde att det var folktomt utanför klubben.
  Därför var det ingen som såg när Lelle Hildebrand gick ut tillsammans med den rockmanager som misstänks ha mördat honom.
  Rockmanagern arbetade för en musikförening som arrangerat en konsert med Hammerfall på lördagen den 23 januari.
  Han vill gärna träffa Aftonbladet när vi ringer för att ställa några frågor till honom. Han kommer till mötet klädd i en svart kostym.
  – Jag träffade Lelle Hildebrand i Sölvesborg på måndagskvällen för att jag skulle betala cirka 28 000 kronor från lördagens biljettintäkter. Vi körde en runda i min bil för att kunna prata ostört. Efter omkring en kvart släppte jag av honom vid Kartago, berättar rockmanagern.
  

Kvinnan hörde en skarp knall
  Men ingen har sett Lelle Hildebrand gå ur mannens bil någon gång mellan klockan 21.30 och 22.00 som han påstår.
  Ett kvinna hörde en skarp knall från hamnområdet vid 22-tiden samma kväll. Hon reagerade eftersom hon inte tyckte det lät som en smällare.
  Därför arbetar polisen efter teorin att Lelle Hildebrand kan ha blivit skjuten av rockmanagern när de gått ut för att röka vid Sölvesborgs hamn och att hans kropp sedan kastats i vattnet.
  – Vi har sökt med dykare och en sjöuggla hela vägen från hamnen och utåt dit strömmarna kan ha fört en kropp, säger Göran Sjösvärd.
  På tisdagen anmäldes Lelle Hildebrand försvunnen.
  Polisen intresserade sig omedelbart för rockmanagern.
  – Det finns en rad märkliga omständigheter som talar mot honom, säger kriminalkommissarie Göran Sjösvärd.
  Två saker förbryllar framförallt polisen:
l Klockan 22.03 ringdes ett telefonsamtal från Lelle Hildebrands mobiltelefon till rockmanagerns mobiltelefon. Enligt polisen kände uppringaren till koden till hans brevlåda och tömde den på intalade samtal.
l När rockmanagern åkte hem till den stad där han bor körde han en extrarunda i området runt sjön Immeln i nordöstra Skåne.
  Söder om Immeln blev han så trött att han körde in på en parkeringsficka och sov ett par timmar i bilen.
  – Det märkliga är att det från parkeringsfickan till hans bostad bara är tio minuters körning. Jag har själv provkört sträckan, säger kriminalinspektör Klas Sunesson.
  Den femte februari hittades Lelle Hildebrands väska med hans dator och 74000 kronor vid sjön Immelns södra strand. Den var fastfrusen i isen och skadad av vattnet.
  Men enligt rockmanagern är det inget konstigt med hans extrarunda.
  – Jag brukar köra den vägen. Jag har kört ofta där. Det är bara en extrasträcka på 2,5 mil, säger han.
  – Jag var trött och kände att jag höll på att somna till. Jag körde in på parkeringsfickan för att sova en stund som jag brukar göra när jag blir trött. Det var bättre än att jag kört i diket, säger han.
  Samtalet från Lelle Hildebrands mobiltelefon har han ingen förklaring till.
  – Jag hade en inspelning i min brevlåda. Det lät som någon ringt upp av misstag. Jag hörde bara fotsteg, säger han.

”Det är inte ett rånmord”
  Polisen har sökt efter Lelle Hildebrand med dykare i sjön Immeln och i vattenfyllda stenbrott i området.
  – Men vi är inte klara. Det finns många stenbrott längs den väg som rockmanagern säger att han körde, säger Klas Sunesson.
  Den 15 mars greps och anhölls rockmanagern misstänkt för mord. Efter en vecka beslutade chefsåklagare Tommy Clevenhult att han skulle släppas.
  – Vi måste hitta kroppen. Det är inte realistiskt att tro att vi kan fälla någon för mord utan att vi har den, säger kriminalkommissarie Göran Sjösvärd.
  Polisen är övertygad om att Lelle Hildebrand blivit mördad, men motivet är inte rånmord.

”JAG ÄR OSKYLDIG” –Jag har inte mördat Lelle Hildebrand. Det finns naturliga förklaringar till varför jag körde som jag gjorde, säger rockmanagern till Aftonbladets Per-Ola Ohlsson.
Foto: KRISTER HANSSON
  – I så fall borde det inte funnits 74 000 kronor kvar i väskan när vi hittade den. Men det finns ett ekonomiskt motiv. Rockmanagern och Lelle Hildebrand hade ouppklarade affärer från lördagskvällen, säger Göran Sjösvärd.
  Enligt uppgifter till Aftonbladet har rockmanagern stora skulder. Han är skyldig ett musikbolag 44 000 kronor, hans skivbolag krävs på 55 000 kronor, han har 38 000 kronor i hyresskulder för en replokal och han vräktes nyligen från sin bostad.
  – Jag har stora företagsskulder, men det är inget motiv för mord. Om jag skulle ha rånmördat Lelle Hildebrand skulle jag ju inte ha lämnat kvar 74 000, säger han.

Kan ha haft en medhjälpare
  I Lelle Hildebrands väska ska det från början enligt uppgift ha funnits 122 000 kronor. Polisen vill inte bekräfta den uppgiften.
  Polisen misstänker att rockmanagern kan ha haft medhjälpare vid mordet.
  – Vi undersöker några intressanta namn, men ingen har ännu delgivits misstanke, säger Göran Sjösvärd.
  Lelle Hildebrands arbetsgivare bokningsbolaget Motor har skjutit till ytterligare 30 000 kronor i belöning för att försvinnandet ska klaras upp.
  – Någon sitter inne med lösningen. Den personen kan inte må bra. Lelle var en fridsam människa som aldrig ville något ont eller använde våld, säger Ingrid Schimmelpfeng.

per-ola.ohlsson@aftonbladet.seTipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER