Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
MÅNDAG 10 MAJ 1999
  

Buggning kan fälla syrakvinnan
Trebarnsmamman ställs inför rätta igen
Den 27-åriga trebarnsmamman som är misstänkt för att ha tänt eld och hällt frätande saltsyra på sin sambo ställs inför rätta i dag igen.
  Nu finns ny bevisning – polisen har buggat ”syrakvinnans” telefon.

  Den 5 mars i år släpptes kvinnan efter att ha suttit isolerad i sex månader. En vecka efteråt kom Uppsala tingsrätts friande dom.
  När hon blev fri från häktet ringde hon runt och pratade med släkt och vänner. Dessa samtal spelades in av polisen.
  Det är ett omfattande material – ett femtontal avlyssnade band – som nu ges in som ny bevisning i Svea hovrätt av biträdande chefsåklagare Eva Lundström.
  Det är mycket ovanligt att polisen får tillstånd att avlyssna telefoner:
  – Jag kan gissa anledningen, säger Leif Ericksson, kvinnans försvarsadvokat.
  – När hon satt häktad brann deras kedjehus upp. Det var en anlagd brand och i samband med attentatet fick hennes före detta sambo ett hotbrev.
  Branden var det tredje attentatet på ett och ett halvt år:
   – Jag gissar att polisen avlyssnat henne för att se om hon hade kunskap om attentatet, säger Leif Ericksson.
  – Men polisen har inte fått fram några sådana bevis. Tvärtom, hon mådde dåligt efteråt. Allt hon ägde, som alla kort på barnen, brann upp.

Bandade samtal trumfkort
  De buggade samtalen är biträdande chefsåklagare Eva Lundströms nya trumfkort. Hon ville i går inte kommentera den nya bevisningen, men har sagt till Upsala Nya Tidning att de inspelade samtalen stärker bevisningen mot kvinnan.
  Enligt Eva Lundström bevisar telefonsamtalen att kvinnan är en oerhört stark och manipulativ kvinna, som dessutom känner ett förakt för sin före detta sambo.

”Hon känner sig sviken”
   Leif Ericksson:
  – Jag och åklagaren har fullständigt olika åsikt om bandens innehåll.
Men hon har varit hånfull mot sin före detta sambo, som är skadad för livet efter att någon hällt saltsyra på honom?
  – Det ligger något i det. Men hon känner sig sviken av honom. Hon har sagt att han måste veta vad som ligger bakom det som hänt, men att han har satt henne i det.
  Sedan Uppsala tingsrätts friande dom kom i mars har åklagaren förutsättningslöst bedrivit en utredning för att hitta alternativa gärningsmän.
  – Men vi har trots mycken möda inte hittat några andra tänkbara gärningsmän, säger Eva Lundström.
  Svea hovrätt har reserverat åtta dagar för rättegången.


Misstänktes för att ha hällt saltsyra på sin sambo när han sov
Den 27-åriga kvinnan åtalades vid Uppsala tingsrätt den 16 oktober 1998 för mordförsök, mordbrand och grov misshandel.
Hon var misstänkt för att tidigt på morgonen den 25 juli ha hällt saltsyra på sin 44-årige sambo när han låg och sov. Mannen fick mycket svåra frätskador och men för livet.
Hon var också misstänkt för att ett år tidigare, tidigt på morgonen den 16 augusti 1997, ha tänt eld på honom med hjälp av trasor indränkta i bensin, när han sov.
Kvinnan satt isolerad i häkte i sex månader. Hon släpptes den 5 mars i år. Den 11 mars kom Uppsala tingsrätts friande dom.
Åklagaren överklagade den friande domen och begärde samtidigt att kvinnan skulle häktas. Hon anses på sannolika skäl misstänkt för någon form av medverkan i attentaten.
Kvinnan har sedan mitten av mars i år suttit häktad på Kronobergshäktet i Stockholm. Hon har hela tiden nekat till anklagelserna.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER