Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 9 MAJ 1999
  

KRIGET OM KOSOVO
Natos klantighet är nästan ofattbar
Tre kinesiska diplomater dog när Nato bombade Kinas ambassad i Belgrad i går.
Foto: AP
Text: Wolfgang Hansson

En bomb kan drabbas av tekniska missöden och slå ner på fel ställe.
  Men när minst tre missiler träffade den kinesiska ambassaden i Belgrad från olika vinklar, var det inget misstag.
  Natopiloten som avlossade bomberna siktade på ambassaden och ingenting annat.
  
Återstår frågan om han visste att det var den kinesiska ambassaden han siktade på. Den enda byggnad – vid sidan av ryska ambassaden – som han under inga omständigheter fick träffa.
  För första gången såg Natotalesmännen i Bryssel ärligt förlägna ut när de i går med luddiga undanflykter försökte förklara hur bomber som skulle utplåna krigsförbrytaren Arkans högkvarter i stället dödade fyra och skadade 20 människor på kinesiska ambassaden 500 meter bort.

Möttes av gapflabb
  
– Självklart vet vi var de olika ländernas ambassader i Belgrad ligger, förklarade en tysk general med sådan indignation att metallskrotet på hans bröst klirrade.
  Han möttes av ett gapflabb från den annars så förstående journalisthopen.
  Nato har givetvis detaljerade kartor av Belgrad. Dessutom satellitfoton och spioner på marken som hjälper till att identifiera målen.
  Hur kunde det då gå så fel?
  Några kvalificerade gissningar:
Rapportören i Belgrad har medvetet eller av misstag givit felaktiga upplysningar om var Hotell Yugoslavia, Arkans påstådda högkvarter, ligger.
Efter dryga sex veckor av bombningar blir flyguppdragen rutin för piloterna. En ökad slapphet i kombination med att Nato trappat upp kriget i desperation över att bombningarna inte givit önskat resultat, gör att piloterna inte längre avbryter attacker om de är osäkra.
  Dagen innan träffades ett sjukhus och en marknadsplats i Jugoslaviens näst största stad Nis med många döda som följd.
Några högt uppsatta generaler inom Nato vill skapa konfrontation mellan stormakterna och därmed förlänga kriget. De gav medvetet piloten koordinaterna på den kinesiska ambassaden.
  Följden är att Carl Bildts medlaruppdrag blivit ännu svårare. Kina kommer att använda sitt veto i FN:s säkerhetsråd mot alla förslag som kan tänkas gynna Nato.

Ett misstag till och Nato förlorar
  
Tänk för ett ögonblick tanken att Kina bombat en amerikansk ambassad i småsmulor. Vilket liv det hade blivit. Snudd på världskrig om det hänt under kalla krigets dagar.
  Riktigt förbannad är USA:s president Bill Clinton. Han tvingades i går kväll framföra en förödmjukande ursäkt till Kina.
  Ett sånt här misstag till och Nato har förlorat kriget.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER