Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 1 MAJ 1999
  

BOMBDÅDET I LONDON
”Folk fick ben bortsprängda”
TVÅ DOG, 73 SKADADES Räddningspersonal och frivilliga tar hand om de skadade efter attentatet mot puben Admiral Duncan mitt i Londons nöjesdistrikt Soho i går kväll. Utan förvarning detonerade bomben som slungade ut en skur av spikar mot alla i närheten. - Hela fasaden blåstes bort, berättar ett vittne för Aftonbladet.
Foto: REUTERS
Snabbfrågan:

Svenska Hanna, 23, vittne när två dödades i nytt spikbombsdåd
LONDON. Två personer dödades och 73 skadades, 13 av dem allvarligt, när en spikbomb exploderade i Soho i London i går kväll.
  Hanna Nyström, 23, från Västerås var alldeles intill när bomben smällde.
  – Folk fick ben bortsprängda, det låg kroppsdelar på gatan, berättar hon.
  
Tusentals turister befann sig på de trånga gatorna i nöjesdistriktet Soho i Londons West End när bomben exploderade klockan 18.37 i går kväll.
  Bara en bit bort från puben Admiral Duncan, där spikbomben detonerade, ligger Prince Edward Theatre, där ABBA-musikalen ”Mamma Mia!” spelas – med hundratals svenskar i publiken varje kväll.
  Hanna Nyström bor på Wardour Street, en tvärgata till Old Compton Street, och låg och vilade på sitt rum när hon hörde smällen:
  – Först trodde jag att det var åskan som gick. Men så började det välla in stinkande rök genom fönstret, berättar hon.

”De såg kroppsdelar ligga på gatan”
  
Hon rusade ut på gatan och möttes av förvirrade, chockade människor. De första poliserna hade redan kommit och försökte få bort folk från explosionsplatsen.
– Jag träffade folk som sett kroppsdelar ligga mitt på gatan. Andra försökte dra ut spikar från bomben ur sina ansikten, berättar hon.
– Det är så läskigt, bara tjugo minuter innan bomben exploderade gick jag själv förbi puben. Jag tänkte sätta mig och fika på ett kafé intill men gick hem i stället...
  
Don Crown från Dagenham utanför London befann sig bara några meter från Admiral Duncan, som är en populär samlingsplats för homosexuella, när spikbomben exploderade.
  – Hela fasaden på puben blev bortblåst, det var ren tur att jag inte blev skadad, säger han till Aftonbladet.
– Blodiga människor låg och vred sig i smärtor mitt på gatan. Många var medvetslösa. Jag såg en man som var helt söndertrasad från midjan och nedåt. Jag såg säkert 20 svårt skadade.
  
Timmarna efter bombdådet, som var det tredje i London på två veckor, förvandlades hela centrala London till katastrofområde.

Polisen spärrade av stora delar av Soho
  
Polisen hade stora problem när man försökte evakuera området så att de 30 ambulanserna kunde komma fram till de skadade. Stora delar av West End spärrades av och restauranger och teatrar fick stänga.
  Sent i går kväll träffade Aftonbladet Ken Murphy, som arbetar som mc-buren läkare vid London Ambulance Service. Ken Murphy var först på plats utanför Admiral Duncan och kom dit bara fyra minuter efter explosionen.
– Två personer var redan döda när jag kom fram. Jag konstaterade snabbt att många andra var mycket svårt skadade. Det fanns personer som förlorade armar och ben, det fanns andra som var svårt brända och hade skador i brösten av metallbitar och splitter från bomben.

”Jag är rädd för att det blir fler dödsoffer”
  
– Minst 13 personer är allvarligt skadade, jag är rädd att det kan bli fler dödsoffer.
  40 personer befann sig inne på puben när spikbomben exploderade. Ett 30-tal av de skadade var folk som råkade gå förbi.
  Flera vittnen berättar att de såg en man klädd i gul baseballkeps inne på puben. Mannen ställde en väska på golvet och skyndade sedan därifrån.
  – Personerna som placerade ut den här bomben ville göra så stor skada som möjligt, säger Ken Murphy.
Anders Hvidfeldt
London
anders.hvidfeldt@aftonbladet.se


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER