Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 15 APRIL 1999
  

Palmes okända liv som ”spion”
Nu avslöjas hans aktiva roll när IB grundades
Olof Palme spelade en aktiv roll när IB, informationsbyrån, byggdes upp i mitten av 1950-talet.
  Han och IB-chefen Birger Elmér arbetade tillsammans på försvarsstabens underrättelsebyrå.
  Det avslöjar TV 4 i kväll i dokumentären ”Spioner i folkhemmet”.
   Reservofficeren Olof Palme anställdes 1953 på försvarsstabens underrättelsebyrå. Hemligstämplade dokument och nya intervjuer visar att Olof Palme var betydligt mer aktiv i underrättelsearbetet än vad som hittills framkommit.
De iakttagelser han gjorde som resande studentpolitiker i Östeuropa rapporterade han direkt till Birger Elmér och försvarsstabens underrättelsebyrå.
När Sverige, på inrådan från USA, förberedde en egen motståndsrörelse gjorde Olof Palme utredningsarbetet.
Han och IB-chefen Birger Elmérs karriärer följde varandra. När Elmér byggde upp den militära informationsbyrån för registrering av kommunistsympatisörer stöttades han av Olof Palme.

Dolde sin bakgrund
   – Det här är något som Olof Palme utåt gjorde allt för att dölja. Jag är inte säker på att ens hans närmaste medarbetare inom partiet och regeringen kände till sanningen, säger reportern Jonas Gummesson som gjort dokumentären.
  Olof Palme blev tidigt intresserad av utrikespolitik och underrättelsetjänst. Han fick fast anställning på underrättelsebyrån 1953 och blev som reservofficer även krigsplacerad där.
  – Olof hade inget direkt militärt intresse. Men han var nyfiken på det spel som sker mellan olika stater, säger brodern Claës Palme i programmet.
  På försvarsstaben hade Olof Palme tillgång till hemligstämplade CIA-rapporter.
  Det handlade bland annat om situationen i Sovjet och den ryska partiapparaten.

Kartlade vänstern
   På 1950-talet började socialdemokraterna, via Birger Elmér och ombudsmannen Arne Pettersson, kartlägga vänstersympatisörer på svenska industriarbetsplatser. I mitten av 1950-talet tipsade CIA försvarsstaben om att Sovjet kontaktade tänkbara politiska sympatisörer i andra länder för att förbereda eventuella invasioner.
  Arbetet med IB och kommunistregistreringen påskyndades. Olof Palme stödde Birger Elmérs arbete.

Palmes roll blev inte känd
   – Olof Palme var under hela 1960-talet aktivt intresserad av underrättelsetjänsten, säger Curt-Steffan Giesecke, dåvarande vd på SAF och aktiv inom arbetet med en förberedande svensk motståndsrörelse.
  1973 avslöjade de två journalisterna Jan Guillou och Peter Bratt IB.
  Men Olof Palmes roll i den inhemska spionorganisationen blev inte känd.
  – Frågan är vad som hänt om de här uppgifterna om Olof Palme läckt ut redan 1973, säger Jonas Gummesson.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER