Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 15 APRIL 1999
  

Brottsling fick lön av polisen
Håkan Hanell skickades på ’uppdrag’ för 900 000 kronor
Polisen har i största hemlighet anlitat en av 1980-talets mest ökända ekobrottslingar, Håkan Hanell.
  Utsänd av polisen har han flugit runt till skatteparadis, gått på krogar och bott på fina hotell.
  Notan för Hanells ”uppdrag”: nära 900 000 kronor – varav en del betalades ut samtidigt som han var misstänkt för brott.


Polisintendent: Det blev dyrare än jag hade tänkt mig

   Länspolismästare Gunno Gunnmo har begärt att riksåklagaren ska granska hela fallet.
  Biträdande riksåklagare Solveig Riberdal ska nu undersöka om någon polis eller åklagare gjort sig skyldig till brott i samband med att de stora pengarna betalades ut.
  Håkan Hanells uppdrag har varit diffust. Officiellt skulle han hjälpa polisens utredare att ta fram bevis i en mutbrottsutredning – men ingen visste riktigt vad han skulle få fram.
  Hanell fick bland annat pengar till en 19 dagars tripp Arlanda-London-Gibraltar-Arlanda. I den ingår övernattningar på Hotel The Rock i Gibraltar och tio nätter på hotell i Spanien, hyrbil, kostnader för ”konsultationer” och ”diverse utgifter”.
  Han har även sänts till England i en rad olika ärenden.

Fri bostad och telefon
  Uppdragsgivare var polisens enhet för interna utredningar – den avdelning som ska utreda andra polisers brottslighet.
  Chefen för enheten, polisintendent Thord Pettersson, träffade Hanell vid en rad tillfällen och fattade beslutet att pengarna skulle betalas ut.
  Justitiekanslern, JK, har krävt att få en fullständig redogörelse över alla utbetalningar.
  Av den sammanställning som Thord Pettersson lämnat till JK framgår att Håkan Hanell till och med har fått fri bostad och mobiltelefon av polisen.
  Kostnad: 148 000 kronor.
  Och bara under en halvårsperiod 1997 betalade polisen ut 308 500 kronor för ”uppdrag”.
  Håkan Hanell skapade stora rubriker för tre år sen när han gick ut och anklagade höga poliser och åklagare för att vara mutade.
  Som bevis hade han bland annat ett falskt pass som var utställt på en kriminalkommissarie – men fotografiet föreställde Hanell själv.
  Kommissarien är i dag åtalad för grovt tjänstefel och en rad andra brott.
  I samma utredning är Håkan Hanell i dag åtalad för brukande av falsk urkund, missbruk av urkund och falsk tillvitelse. De misstänkta brotten består i att han har använt det falska passet och förfalskat dokument.
  Utredningen har letts av polisintendent Thord Pettersson.

Behandlades som vip-gäst
   Trots brottsmisstankarna har Thord Pettersson ändå gett Hanell förtroendet att utföra uppdrag åt polisen. Uppdraget var att försöka hitta eventuella bevis mot den brottsmisstänkte kommissarien.
  Hanell skulle även undersöka om hans avlidne pappa hade dolda tillgångar i utlandet. Enligt Thord Pettersson lyckades Hanell hitta tillgångar värda miljontals kronor.
  Håkan Hanell har rest i Europa och polisens pengar har rullat snabbt. Av olika handlingar framgår att Hanell behandlades i det närmaste som en vip-gäst när han landade på Arlanda.
  Han kände sig hotad av kriminella personer för sitt samarbete med polisen. Därför hämtades han direkt ute vid landningsbanan av internutredarna och en specialkommenderad kriminalinspektör från Säpo.
  Håkan Hanell kunde på så sätt glida förbi både tull och passkontroll.
  Det var polisintendent Thord Pettersson som beslutade att Hanell skulle ha så kallat person- och egendomsskydd när han kom till flygplatsen.
  Hanell fick genom polisen också en rad olika förmåner. Bland annat fick han använda polisens egna kassaskåp för sina privata saker.

Utbetalningar via mellanhänder
   Enligt kommissarie Ewa Edwall vid polisens interna utredningar kunde Hanell när som helst under dagtid komma och hämta sina tillhörigheter.
  Hon noterade speciellt ett väl förseglat paket.
  – Paketets innehåll var och är fortfarande helt okänt för mig. Paketet skulle även det läggas i kassaskåpet på Håkan Hanells begäran, skriver hon i ett yttrande.
  Ännu i dag har Hanell sina privata saker i polisens kassaskåp.
  Utåt sett har det inte gått att upptäcka att Hanell har stått som mottagare av polisens pengar.
  Polismyndigheten har i stället betalat ut pengar via mellanhänder, tre olika företag, varav ett sysslar med ”Butikshandel med textilier”.
  Hela upplägget avslöjas nu på grund av att Hanell anser sig inte ha fått tillräckligt betalt. Han har vänt sig till domstol och kräver ytterligare cirka 300 000 kronor av polisen för olika resor.
  Han kräver bland annat ersättning för krogbesök, nattliga taxiresor i Stockholm, olika utlägg och resor han inte har fått betalt för.
  Men polisen vill inte betala mer till den åtalade mannen. Vid tvistemålet som nu ska avgöras vid Stockholms tingsrätt företräds staten av justitiekanslern, JK.

Satsningen gav magert resultat
   JK:s byråchef Håkan Rustand är den som håller i ärendet. Han tror inte att Hanell försökt att lura polisen.
  – Nej, det är väl så att polisen har haft förhoppningar att få fram material som möjligen inte har infriats till alla delar, och att det blivit dyrare än man trott.
  Enligt Håkan Rustand har det rått ett avtalsförhållande mellan Hanell och Stockholmspolisen:
  – Det är klart att polisen har haft någon form av uppgörelse med honom, det framgår ju av de utbetalningar som har gjorts.
  Polisens miljonsatsning att leja den ökände ekobrottslingen har av allt att döma inte lett till några nya avgörande bevis. Vare sig mot den misstänkte kommissarien eller några andra Hanell pekat ut.
  Kommissarie Ewa Edwall skriver i ett yttrande till JK :
  – Endast ett fåtal av de dokument och fotografier som Håkan Hanell har sagt skulle lämnas till polismyndigheten har faktiskt överlämnats.


En av 1980-talets största ekobrottslingar
Håkan Hanell blev uppmärksammad i samband med en av 1980-talets största ekobrottshärvor.
  Den 18 februari 1983 dömdes han av Svea hovrätt, för att systematiskt ha plundrat flera bolag på stora summor pengar, till två år och nio månaders fängelse. Några år tidigare hade han dömts för bedrägeri och osant intygande.
Sommaren 1996 gick han ut och anklagade både poliser och åklagare för att ha tagit mutor. Det blev inledningen på en jättelik internutredning där både statsministern och justitieministern hölls informerade.
  Som bevis hade Hanell bland annat ett falskt pass som var utställt på en kriminalkommissarie – men fotografiet föreställde Hanell själv.
  Det visade sig senare att Håkan Hanell och kommissarien var bekanta. Men vänskapen bröts när Håkan Hanells far avled 1995.
  Kommissarien skötte bouppteckningen och kom fram till att det bara fanns några tusen i tillgångar. Hanell var övertygad om att det fanns mer och gick till polisen som han enligt uppgift hjälpte att hitta flera miljoner kronor.
Polisens stora brottsutredning utmynnade i åtal endast mot kommissarien och Hanell själv.
  Kommissarien misstänks för grovt tjänstefel, bedrägeri och ytterligare brott. Hanell misstänks ha förfalskat dokument och kommit med falska anklagelser.
  Målet ska snart avgöras vid Stockholms tingsrätt.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER