Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
MÅNDAG 12 APRIL 1999
  

Björn Borgs kompis är god för 2 miljarder

Björn Borg spelar i dag veterantennis med Johan Eliaschs titanracketar.
Hela listan på de 50 rikaste.

Han är kompis med Björn Borg – och en av Sveriges 20 rikaste.
  36-årige skidåkaren och golfspelaren Johan Eliasch har gjort en kometkarriär. I dag har han en förmögenhet på 2 miljarder. Minst.
  – Det har väl gått ganska bra, säger han.
  
Djursholmsfödde Johan Eliasch är en doldis i Sverige. Men desto mera känd i England, Österrike och USA.
  Han var före familjen Wallenberg med att få ett halvtimmesporträtt i CNN:s prestigefyllda program Pinnacle Europe. Han är inte så pigg på att kommentera sin förmögenhet när Aftonbladet når honom under en affärsresa i USA.

”Pengar är bara verktyg ”
  
– Inga kommentarer. Pengar ser jag främst som ett verktyg att uträtta saker med, säger han.
  36-åringen är sedan flera år tillbaka en av kompisarna i Björn Borgs bekantskapskrets. I dag spelar Björn Borg veterantennis med Johan Eliaschs titanracketar.
  – Björn och jag är bra kompisar. Vi har känt varandra i en hel del år. Om vi pratar affärer också? Du får väl fråga vad han tycker!

Skidföretaget vändes till succé
  
1995 köpte Eliasch det klassiska men nedkörda skid- och tennisföretaget Head Tyrolia i Österrike. Svensken möttes av en proteststorm. Han satsade stenhårt på den nya timglasskidan. Genom rationaliseringar och hårt arbete har företaget vänts till succé.
  – Johan gillar fart och fläkt, säger hans far Harald Eliasch. Hans förebild är störtloppsåkaren Franz Klammer.
  – Ja, det är väl ingen dålig förebild, säger Johan Eiliasch som själv inte är feg av sig. Vid VM-störtloppet i Vail i februari drog han på sig skidorna och agerade föråkare i den isiga pisten.

Bollade in Björn Borg
  
– Och när Björn Borg skulle uppvisningsspela en match inför 10 000 åskådare i Albert Hall i London så var det Johan som innan match stod och slog uppvärmningsbollar med Björn, avslöjar Harald Eliasch.
  Johan Eiliasch, Sveriges 19:e rikaste person, flyttade till London i mitten av 1980-talet. Han bor med sin engelska hustru Amanda och de två barnen i fashionabla Belgravia.
  Från kontoret i Mayfair driver han utvecklingsföretaget Equity Partners. Specialitén är att ta över och rekonstruera företag i riskzonen. Så framgångsrikt att miljarderna rullar in i allt snabbare takt.
Ulf Wallin
ulf.wallin@aftonbladet.se


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER