Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 8 APRIL 1999
  

Männen bakom rekordligan
27 år, före detta kriminalpolis i Estland som avskedades sedan han misstänkts för samröre med kriminella. Greps i Frihamnen i Stockholm och avslöjades i samband med att flera bilar stulits i bland annat Solna och smugglats med bilfärjan Palanga från Stockholm till Klaipeda i Litauen. Dömd till två år fängelse av Stockholms tingsrätt.
32 år, en av ligans ledare. En estländare som uppger sig vara affärsman. Han greps för några månader sedan i Frihamnen i Stockholm och hade då två falska pass. Han styrde tidigare sin organisation från Hamburg och smugglade stulna bilar från Spanien via Sverige till östländer. Dömd till fyra månaders fängelse.
30 år, en estländare som enligt polisen sannolikt har tagit över ledarrollen efter den 32-årige estländaren som greps i vintras i Frihamnen. Polisen misstänker att ligan smugglat 40 lyxbilar, värda nära fem miljoner kronor, från Sverige till Baltikum.
32 år, en av ligans ledare. Påstår att han är egen företagare i Estland. Greps i Kapellskär den 25 mars när han försökte smuggla en stulen Toyota Lexus med färjan till Riga eller Klaipeda. Han är nu häktad och ska inom kort åtalas.
35 år, affärsman från Stockholm som pekas ut som en av bilsmugglingens stora ledare. Han står skriven på en annan mans adress i Stockholm, men härifrån har han organiserat exporten av bilar som stulits bland annat på Arlanda och körts till export av utvalda chaufförer. Dömd till 1,5 års fängelse för häleri.
  

Här hamnar de stulna bilarna
Öststaterna är huvudmottagare. De baltiska länderna blir mer och mer transitländer och bilarna fortsätter mot Ukraina, Ryssland och Vitryssland. Ungern, Tjeckien, Slovakien och Polen är också transitländer. Dessa bilar rullar vidare till Rumänien, Bulgarien och en hel del till det forna Jugoslavien och Balkan. Det finns också exempel på bilar som hamnat ända borta i Libanon, Marocko och Algeriet.
...och här lämnar de Sverige:
De flesta stulna bilarna förs ut via:
Grisslehamn
Kapellskär
Stockholm
Karlskrona
Ystad
Trelleborg
Malmö


Detta händer om din bil blir stulen:
144 länder över hela världen kan se om din bil är anmäld stulen. Interpol har ett register, ASF (automatic search facility) över stulna bilar som startades 1994. Ett 25-tal europeiska länder är med och din bil hamnar i registret när du har anmält den stulen. I mars fanns det 1,6 miljoner fordon anmälda i registret.
Stölderna kostar försäkringsbolagen mångmiljonbelopp varje år. Men enligt Larmtjänst, försäkringsbolagens gemensamma utredningsorgan, lyckas man få tillbaka en hel del bilar.
  – Under 1998 fick vi hem närmare 100 stulna bilar från Östeuropa, säger Per Norström på Larmtjänst i Malmö.
Ju längre tiden gått från stöldtillfället, desto mindre chans är det att man ska få den tillbaka. I vissa fall kan också den som har bilen när den påträffas stulen utomlands få behålla den – om han kan visa att han köpt den i god tro.

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER