Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ONSDAG 31 MARS 1999
  

KRIGET OM KOSOVO
Arkan efterlyst som krigsförbrytare
HAN LEDER SERBISKA TIGRARNA Milisledaren "Arkan" rånade banker i Sverige på 70-talet innan han återvände till Jugoslavien. Hans fruktade privatarmé "De serbiska tigrarna" har deltagit i flera av de värsta massakrerna på civila på Balkan.

Bankrånare i Sverige - massmördare i Jugoslavien
HAAG. Den serbiske milisledaren Zeljko Raznjatovic, alias "Arkan", är efterlyst som krigsförbrytare, meddelade FN-tribunalen för det forna Jugoslavien på onsdagen i Haag.
Raznjatovic, vars mannar har deltagit i några av de värsta massakrerna i konflikterna på Balkan, har tidigare funnits upptagen på en icke offentlig lista hos tribunalen över misstänkta krigsförbrytare.
  - Även om offentliggörandet av denna efterlysning något minskar utsikterna till att han grips utanför Jugoslavien så påvisar det också för dem som kan vara lockade att utnyttja hans tjänster eller lyda hans order att även de kommer att befläckas av samröret med en efterlyst krigsförbrytare, sade tribunalens chefsåklagare Louise Arbour.

Bankrånare i Sverige
   Arkan bodde på 1970-talet i Sverige. Här vet man att han begick 20 inbrott, sju bankrån, en väpnad fritagning under en häktningsförhandling av en kompanjon, ett mordförsök.
   Han återvände till Jugoslavien, byggde upp en enorm förmögenhet genom att smuggla olja, sprit, cigarretter.
   I kriget i Bosnien misstänks Arkan ligga bakom massavrättningarna i Bijeljina i Bosnien. Arkan var där och lät sig fotograferas.
   Arkan har utomordentligt goda kontakter med Slobodan Milosevic och många jugoslaviska regeringsmedlemmar var inbjudna när Arkan gifte sig i februari 1995 med den populära serbiska sångerskan Svetlana Velickovic - mera känd under artisnamnet Ceca.
Aftonbladet, TT-Reuters


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER