Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 16 MARS 1999
  

Storbritannien: Beskyllningarna orättvisa
LONDON. Den brittiske EU-kommissionären Neil Kinnock slog i natt ifrån sig om anklagelserna om fusk och korruption.
  – Vi har inte slösat med pengar, beskyllningarna från den oberoende expertgruppen är orättvisa. Jag accepterar att vi har ett kollektivt ansvar men inte en kollektiv skuld, säger den förre labourledaren.
  Neil Kinnock hävdade gång på gång att hans avdelning inom EU-kommissionen – som har ansvar för transportfrågor och har med mer än 300 anställda – inte begått några fel.


Spanien: EU befinner sig i kris
MADRID. De spanska medierna och andra opinionsbildare konstaterar att EU nu står utan regering när det bara återstår en dryg vecka till ett toppmöte.
  – EU befinner sig just nu helt enkelt i en konstitutionell kris, säger en kommentator vid den spanska televisionen.
  Samtidigt framhålls från flera håll att händelsen måste sättas i ett större sammanhang. I juni är det val till EU-parlamentet.
  EU-politikerna har länge sökt en möjlighet att visa väljarna EU-parlamentets betydelse. Nu kunde de visa vem det är som har den verkliga makten.

Italien: Italien suckar av lättnad
ROM. ”En oerhört allvarlig kris har för första gången drabbat EU”.
  Nyhetsuppläsarens röst i italienska radions eko-sändning var högtidligt allvarlig. Men inga officiella kommentarer väntas förrän i dag på förmiddagen.
  Redan innan EU-kommissionen fattade sitt beslut hade italienska politiker och nyhetsmedia samfällt dragit en suck av lättnad:
  – Vad underbart att för en gångs skull är ingen italiensk kommissionär misstänkt för någon oegentlighet.
  Kommissionären Emma Bonino är främste kandidat till jobbet som italiensk statschef.

USA: ”Euron skakas av krisen”
NEW YORK. Europa och euron skakas av en allvarlig kris bara några veckor efter att den nya valutan lanserades. En bedrägeriskandal har tvingat EU:s viktigaste medlemmar att avgå. Så presenterades i natt nyheten om den avgående EU-kommissionen i USA.
  EU:s affärer är långt ifrån toppnyheter i USA. Men man konstaterade i de sena tv-nyheterna att en rapport om bedrägeri och vänskapskorruption fått den europeiska kommissionens samtliga medlemmar att avgå. Och man ifrågasatte vad den oväntade händelsen kan komma att betyda för unionens finanser i framtiden.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER