Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 16 MARS 1999
  

Värsta krisen någonsin i EU
Nu måste Schröder städa upp i röran efter kommissionen
EU kastas nu in i sin djupaste kris någonsin.
  Kommissionens överraskande avgång kommer precis före flera toppmöten och ett val som kan avgöra unionens framtid.
Lena Mellin   När flera stora partigrupper i Europaparlamentet i går meddelade att de ansåg att kommissionen skulle avgå var dess öde beseglat.
  De 20 kommissionärerna hade bara två saker att välja på att avgå självmant eller att bli bortröstade.
  Sent i natt valde kommissionen, där svenskan Anita Gradin varit en av ledamöterna, att ”frivilligt” lämna sina uppdrag.
  Avgången kastar in EU i dess djupast kris någonsin. Kommissionen är EU:s enda förslagsställande organ. Det innebär att inga nya förslag till beslut kommer att läggas fram förrän en ny kommission är på plats. Åtminstone om man ska följa de normala reglerna när regeringar avgår.

Största förändringarna
   Detta skulle vara ytterst ovälkommet även under normala omständigheter. Men man kan inte ens med bästa vilja i världen kalla tillståndet i EU för normalt just nu. EU står inför de största förändringarna under sin 42-åriga historia.
   Elva länder är på väg att definitivt överge sina gamla valutor till förmån för den nya EU-valutan euro.
   Elva andra länder har sökt medlemskap och förhandlingar pågår. Alla utom Cypern ingick i det gamla östblocket. Att inlemma dem i EU betraktas som en historisk chans. Äntligen ska Europa enas på riktigt.
   Medlemsländerna slåss inbördes om den nya långtidsbudgeten. Sverige vill liksom fler andra länder betala en mindre andel av EU:s utgifter. Denna strid, som är infekterad, måste vara utklarad senast i slutet av nästa vecka.
   Rader av viktiga poster ska besättas senast i sommar. Det handlar om EU:s nya utrikespolitiske talesman, generalsekreterare i EU:s försvarsallians WEU:s liksom presidenten för kommissionen.
   EU är indraget i ett infekterat handelskrig med ”kusinerna” i USA där bananodlingarna i de franska kolonierna i Västindien spelar en framträdande roll.
   Kommissionens avgång kommer alltså ytterst olägligt. Ändå är det möjligt att regeringscheferna i de 15 medlemsländerna drar en suck av lättnad över kommissionens kollektiva avgång.
  Den 13 juni ska väljarna i samtliga länder utse ett nytt parlament. Valkampanjerna hotade att helt domineras av anklagelser om fusk, korruption, svågerpolitik och anställda älskare.
  Det vill ingen ansvarig politiker i något land. Parlamentet spelar en viktig opinionsbildande roll i EU-samarbetet. I det förra svenska parlamentsvalet var valdeltagandet knappt 42 procent.

Schröder får städa upp
   I kölvattnet av skandalerna var risken överhängande att det skulle bli ännu lägre. Vilken legitimitet skulle det skänka åt EU:s enda folkvalda institution?
   Den som nu får den otacksamma uppgiften att reda upp i röran är Tysklands kansler Gerhard Schröder. Tyskland är för närvarande ordförande i EU och tar emot kommissionens formella avskedsansökan i dag.
  Det är lätt att tycka synd om Schröder. Han har inte befunnit sig i toppolitiken längre än fem månader. Nu leder han en regeringskoalition som sviktar, saknar finansminister och ska dessutom leda det svårt krisdrabbade EU in i 2000-talet. Uppgiften förefaller vara övermäktig.
   EU kastades 1965 in i något som kallades de tomma stolarnas kris. Då vägrade franska ministrar under sex månader delta i ministerrådens möten. 1996 upprepades detta då britterna under en kort period följde fransmännens exempel till följd av bojkotten mot brittisk nötkött.
  Men allt detta är andeviskningar jämfört med dagens kris. EU:s hjärta, kommissionen, har slutat slå.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER