Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 9 MARS 1999
  

Peter Himmelstrand är död

Peter Himmelstrand avled i går, 62 år gammal.
Foto: TOMMY MARDELL

Slagdängornas mästare, kompositören och journalisten Peter Himmelstrand, 62, är död.
  Men hans tusentals schlagertexter och melodier kommer att leva kvar länge.
  – Han var en färgklick och en väldigt speciell textförfattare, säger Björn Skifs, en av många artister som sjungit hans låtar.
   Peter Himmelstrand avled i går morse på Huddinge sjukhus. Han dog av lungemfysem – hans lungor var förstörda av rökningen.
  – Han har varit dålig i många år, så det var väl väntat, men det gör att man tänker tillbaka. Han var en av våra största låtskrivare och textförfattare, säger sångerskan Towa Carson, en annan av de många, många svenska artister som genom åren gjort succé med Peter Himmelstrands texter och musik.

Skrev flera vinnarlåtar
   – Han gjorde två låtar som jag sjöng på Melodifestivalen, ”Alla har glömt” 1967 och ”Du vet var jag finns” 1968, och sedan gjorde han texten till min största succé, ”Jag måste ge mig av”, som låg 20 veckor på Svensktoppen, säger Towa Carson.
  Och vem minns inte ”Det börjar verka kärlek banne mig” med Claes-Göran Hederström som vann Melodifestivalen 1968, och ”Det blir alltid värre framåt natten” med Björn Skifs som vann 1978.
  – Han gjorde texter som var väldigt lätta att sjunga, i och med att han själv var musikalisk, säger Björn Skifs.
  – Han skrev om vardagliga saker med knorr.

”En av våra största”
   Peter Himmelstrand, som i 44 år var journalist på tidningen Expressen, började skriva schlagertexter 1958.
  Skriva kunde han – just ”knorren” på hans texter poängterar också Siw Malmkvist som sjungit in en hel rad av Peter Himmelstrands låtar. Hans ”Jazzbacillen” var en av hennes genombrottslåtar i början av 1960-talet.
  – Han var en mycket intensiv kille och han gjorde fantastiskt bra och roliga låtar. Han var en av våra största schlagerförfattare, säger Siw Malmkvist.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER