Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
MÅNDAG 8 MARS 1999
  

”Morfar och jag stod varandra väldigt nära”

– Jag har inspirerats mycket av morfar, säger Helena Bergström.

Helena Bergström om Olof Widgrens död
I lördags avled Helena Bergströms morfar, skådespelaren Olof Widgren.
  Nu berättar hon om avskedet från sin älskade, mytomspunne morfar.
  – Han satt längst fram med kikare på mina premiärer.
   Hade det inte varit för morfar hade He-lena Bergström kanske aldrig blivit skådespelerska. Olof Widgren var en av Sveriges mest älskade skådespelare under 30-, 40- och 50-talen.

”Klar in i det sista”
   – Jag är väldigt stolt över min morfar. När jag ser honom i gamla filmer kan jag knappt tro att det verkligen är min morfar. Han var så tjusig med kostym och sidenscarfs.
  I lördags avled han, 91 år gammal. Vid hans sida fanns hustrun Anni, dottern och skådespelaren Kerstin Widgren och barnbarnet Helena Bergström.
  – Jag hade ett fantastiskt avsked från honom. Han var väldigt klar och pratade med mig. Han sa, ”Ja du, lilla skådespelerskan...” När jag sa att jag älskade honom svarade han: ”Hörrudu, det är mina ord.”
  Olof Widgren var stolt över sitt skådespelande barnbarn och följde hennes karriär noggrant. Inför varje ny roll fick Helena hem travar med böcker och texter kring pjäsen.
  – Jag kommer ihåg när jag skulle spela Viola i ”Trettondagsafton”. Då skickade han mig samtliga recensioner på Inga Tidblad som hade gjort Viola tidigare, strålande recensioner. Jag fick lite lätt prestationsångest. Men hans engagemang var rörande.
   På Helenas film- och teaterpremiärer satt Olof längst fram och tittade.
  – Det var någon som sa ”Det sitter en galen gubbe med kikare längst fram”, jo, det var min morfar.
  Olof Widgren var på Dramaten i över trettio år. Under slutet av femtiotalet var det han som läste in det nya året med de kända orden ”Ring, klocka ring...”
  – Han hade väldigt speciell röst med lite darr. Det var en mytomspunnen man, vissa av mina kollegor trodde inte ens att han fanns på riktigt.

”Han inspirerade mig”
   Förutom en snäll morfar var Olof Widgren en stor hjälp och inspirationskälla för Helena.
  – Vi stod varandra väldigt nära. Jag har inspirerats mycket av honom. Trots att jag känner stor sorg är jag så tacksam över att morfar var så lycklig över sin familj och sitt liv.

Namn: Olof Widgren. Född: I juni 1907. Familj: Hustrun Anni, fyra barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Karriär: Antogs 1928 vid Dramatens elevskola och var anställd 1936–1969. I slutet av 1950-talet läste han Tennyssons ”Nyårsklockorna” på Skansen. Arbetade under 70- och 80-talen vid en rad olika teatrar. Filmer: Bland många andra ”Karriär” (1938), ”Ungt blod” (1943), ”Den allvarsamma leken” (1946), ”Bara en mor” (1949), ”Så tuktas kärleken” (1955), ”Ett drömspel” (1963), ”Pygmalion” (1968) och ”Farmor och vår herre” (1983).Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER