Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 23 FEBRUARI 1999
  

STELLAN SUNDAHL DÖD


Så minns vi Stellan Sundahl
Hasse Alfredson, 67, regissör och författare, Stockholm:
  
– Jag har känt honom i många år. Och tyckt så mycket om honom. Han representerade det bästa i Lundahumorn. Han var kvick, kvickare än de flesta.
  – Stellan hade några små roller i filmer jag gjort, men vi var dessutom kompisar privat. Vi ingick i samma Lundagäng, ett gäng som träffades varje Aalhelgonahelg och hade kul ihop. Vi kallar oss Sankt Jöns gille.
  – Hans bortgång är en förlust för hela landet.

Iwa Boman, 54, skådespelare,
Stockholm:
– Jag skulle vara med i programmet som spelas in på fredag, jag hade glatt mig oerhört över det. Stellan var så magnifik i det han gjorde.
  – Jag är en stor beundrare av Stellan och hans prestationer, men jag kände honom inte personligen.

Åke Cato, 64, underhållare och vän sedan 25 år, Malmö:
  
– Ett dråpslag mot svensk humor. I sin genre var han den roligaste människan i Sverige. Som kompis var han likadan. Han var mycket intelligent. När man träffades var det alltid litet roliga kommentarer där man försökte överträffa varandra i elakheter.


Anne Wibble, 55, chefsekonom, Industriförbundet, f d finansminister (fp), Täby.
  
– Hans program var väldigt roliga, de lockade till skratt. Men tyvärr kan jag inte säga något om honom som person.
  


Anders Sundström, 47, bankdirektör, f d näringsminister (s), som medverkat i programmen, Piteå
  
– Jag var flera gånger utsatt för hans satir, men kände mig aldrig kränkt. Han var oerhört begåvad och kunde balansera satir och värme.
  


Anders Björck, 54, vice talman (m), som flera gånger varit med i programmen, Jönköping.
  
– Det är en sorgens dag, han blir mycket svår att ersätta. Han var alltid otroligt påläst och aktuell. Även om han drev med många blev han aldrig plump. Privat var han glad och trevlig.


Sven Melander, 51, underhållare, gammal vän, med i ”Snacka om nyheter” i förra veckan:
  
– Han kunde vara ännu roligare privat än vad han var i tv, på fester pratade han oavbrutet. Han är nog en av de absolut roligaste människor jag har träffat i hela mitt liv.
  – Han var fruktansvärt snabb, en lysande produkt av det bästa av den lundensiska humorn. Drastisk, kvick, intelligent, slagfärdig. Han var en fantastisk man.


Gunnar Bernstrup, 52,
tidigare kollega, Malmö:
   – Han var en briljant komiker, oerhört snabb, han var fenomenal. Jag tror han hittade rätt när han fick ”Snacka om nyheter”. Där samlades hans förmåga på ett lysande sätt. Vi träffades på spexet i Lund på tidigt 70-tal.
  – Jag hade börjat göra lite radio, och jag tog med honom för att göra barnprogram, det blev mängder av olika serier. 1976 hittade vi på ”Byteskomik”. I samma veva började vi göra tv, bland annat ”Uppåt väggarna”. Vi jobbade tillsammans i 13–14 år och skildes sedan utan schismer och gick egna vägar. På senare tid träffades vi lite då och då.
  – Han jobbade och levde väldigt intensivt, kropp och hälsa kom nog i andra hand.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER