Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 23 FEBRUARI 1999
  

STELLAN SUNDAHL DÖD
Han hittades död i sitt hem
Stellan Sundahl blev 52 år.   DE SÖRJER SIN KOLLEGA Stämningen i tv-huset i Malmö var mycket dämpad i går. ”Stellan Sundahl var oerhört trygg i sig själv och i succén med ’Snacka om nyheter’”, säger producenterna och vännerna Ingvar Ernblad och Anders Berg.
Foto: KRISTER HANSSON


Vännerna på tv: Vi blev oroliga när Stellan aldrig kom till jobbet
MALMÖ. Stellan Sundahl dog i går.
  Den folkkäre tv-personligheten hittades hastigt avliden i sin bostad i Lund. Han blev 52 år.
  – Han hade varit förkyld som många andra, men vi märkte inte några tecken på att han hade varit allvarligt sjuk, säger vännen och producenten av ”Snacka om nyheter”, Anders Berg.
  
Vännerna och arbetskamraterna på Sveriges Television i Malmö blev oroliga i går morse när Stellan Sundahl inte kom till redaktionen för att arbeta med succéprogrammet ”Snacka om nyheter”.
  Det var meningen att Stellan Sundahl skulle samåka med Anders Jansson, som hjälper till med att skriva manus till ”Snacka om nyheter, från Lund till tv-huset i Malmö.
   Men Stellan Sundahl dök aldrig upp på den avtalade mötesplatsen.
  – Stellan var otroligt noga med tider. Bestämde han en tid man skulle träffas var han där alltid fem minuter före, säger Anders Berg.
  Stellan Sundahl var ensam i bostaden i helgen. Hustrun Goldie och parets nioåriga dotter reste förra veckan till Åre för att åka skidor under sportlovet.
  När arbetskamraterna på Tv-huset i Malmö trots flera telefonsamtal inte fick kontakt med honom ringde de vänner till honom som har nyckel till bostaden. Vännerna hittade honom död.

”Jag pratade med honom i lördags”
  
– Jag pratade med Stellan vid lunchtid i lördags eftersom jag då höll på att redigera inspelningen av ”Snacka om nyheter” med Babben Larsson och Olle Stenholm som sändes i söndags. Då lät han som vanligt, berättar Anders Berg.
  Det var rutin mellan dem att Anders Berg alltid redigerade programmet som spelas in på fredagskvällar dagen efter och att de då pratade med varandra i telefon.
  – Han hade inga hjärtproblem vad vi kände till. Visserligen rökte han, men vi har inte märkt att han skulle ha mått dåligt av det.
  Stämningen på Tv-huset i Malmö var mycket tryckt efter dödsbudet.
  – Det tog lång tid även för de mest garvade att ta till sig beskedet. Den mänsklighet och generositet han visade i tv fick vi alla som träffade honom ta del av. Det är en stor förlust för oss och för företaget, säger distriktschefen Bengt Linné.
  Läkare konstaterade i går bara att Stellan Sundahl hastigt avlidit i sin bostad – troligen någon gång mellan söndag och måndag. Närmare besked om dödsorsaken lämnas först efter obduktionen, som görs rutinmässigt vid alla dödsfall utanför sjukhusen.

”Han jobbade frukansvärt mycket”
  
– Stellan jobbade fruktansvärt mycket, men det gör alla här. Han krävde mycket av sig själv och omgivningen, men gav också mycket, säger Bengt Linné.
  Ingvar Ernblad var producent för Stellan Sundahls första succé ”Helt Apropå” och arbetade nära honom på 80-talet.
  – Han var oerhört duktig och säker på vad han ville göra. Han visste som ingen annan hur en rolig tv-sketch skulle se ut. Och han var lika underhållande privat.
  ”Snacka om nyheter” blev en jättesuccé. Programmet, som var inne på sin femte säsong lockade ett par miljoner tittare i veckan. I söndags sågs det av 1 975 000 tittare.
  Det senaste programmet blir också det sista. ”Snacka om nyheter” nästa söndag med folkpartiledaren Lars Leijonborg och skådespelerskan Iwa Boman ställs in.
  – Det finns ingen som kan ersätta Stellan Sundahl och därmed finns det ingen framtid för programmet, säger Bengt Linné.
  I morgon ska de anställda på Malmö-tv ha en minnesstund för Stellan Sundahl.
  Då bestäms också om man ska fortsätta sända den redan inspelade frågetävlingen ”2 mot 1” .
  Tv-ledningen har också börjat planera ett minnesprogram.
Per-Ola Ohlsson
per-ola.ohlsson@aftonbladet.se


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER