Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
MÅNDAG 22 FEBRUARI 1999
  

DOKUMENT/ WALLENBERG
Kusinerna som ärvde makten och rikedomen
Jacob och Marcus Wallenberg kan bli den sista generationen med verklig makt.   Splittrat ägande och kraven på att fatta rätt beslut snabbt hotar familjedynastin.
Aftonbladet har kartlagt Wallenbergkusinerna som tar över.

BÄSTA VÄNNER Kusinerna Jacob och Marcus är båda 42 år. De har följt varandra i såväl utbildning som karriär. De har samma fritidsintressen. De är den femte generationen Wallenberg som tillsammans leder familjeimperiet - Jacob som styrelseordförande i SE-banken, Marcus som vd för Investor.
Namn: Jacob Wallenberg.
Ålder: 42 år.
Jobb: Ordförande i SE-banken
Familj: Hustrun Marie Wallenberg och barnen Lovisa, 11, Alice, 9, Jacob, 6.
Bor: Villa i Djursholm strax utanför Stockholm.
  Namn: Marcus Wallenberg. Smeknamn ”Husky”.
Ålder: 42 år.
Jobb: Vd för Investor.
Familj: Hustrun Fanny Sachs, 39, och det gemensamma barnet Lucas, 1. Barnen Marc, 13, Jessica, 11, och Fred, 8, från sitt tidigare äktenskap. Fanny Sachs har fyra barn från tidigare äktenskap.
Bor: Våning vid Karlaplan på Östermalm i Stockholm.
Kusinerna tar över ett hotat familje- imperium

Så mycket tjänar de och deras familjer, så mycket äger de -tabeller.
Wallenbergs släktträd - grafik

Jacob och Marcus Wallenberg är femte generationen av Sveriges mäktigaste finansfamilj.
  Från vaggan har de växt upp med rikedom och makt i väggarna.
  Men också med de familjevärden som präglat släkten Wallenberg och skapat vad som i omvärlden, och med världsmått mätt, betraktas som ett unikt finansfamiljsläktträd genom hela 1900-talet.
  
Familjen kontrollerar en rad industriföretag som tillsammans ger över 600 000 personer arbete och är värderade till 900 miljarder kronor.
  Här finns exempelvis den anrika SE-banken, Ericsson, SKF, SAAB, Astra och Electrolux.
  Men vilka är de egentligen? Hur lever de? Hur rika är de? Hur ska de lyckas i en värld där besluten fattas snabbare och snabbare och enorma penningtransaktioner sker inom loppet av några sekunder? Vilket arv lämnar de efter sig till nästa generation?
  Aftonbladet har kartlagt kusinerna Wallenberg som tar över ansvaret för hundratals miljarder kronor och hundratusentals anställda.

Uppväxten
  
Kusinerna växte upp i en miljö tyngd av starka släkttraditioner. Präglad av traditionella släktmiddagar och ståndsmässiga fritidssysselsättningar.
  Farfar Marcus Wallenberg tog stor del i pojkarnas uppfostran. Både när det gällde arbete och fritid.

Följde med farfar på världsbanksmöten
  
De fick gasta på hans segelbåt och vara med i jaktlaget när farfar jagade ripa i Norrland. På jaktpassen fanns gott om tid att ge juniorerna en inblick i familjens historia och den rätta känslan för släkten.
  Men det var också farfar Marcus Wallenberg som såg till att de fick en tidig inblick i familjens affärer. Redan som barn fick de följa med på världsbanksmöten i Washington och bocka och hälsa på viktiga bankchefer.
  Närheten till farfar var nog särskilt betydelsefull för Marcus Wallenberg som blev faderlös redan som fjortonåring. När hans far Marc Wallenberg tog sitt liv 1971.
  – Det säger sig självt att en sådan upplevelse sitter kvar genom livet, sade han till Aftonbladet för ett par veckor sedan.
  Det var också Marcus Wallenberg som ärvde släktklenoden biskopskannan när farfar Marcus Wallenberg dog 1982. Kannan visar att det är han som har huvudansvaret för familjen.

Karriären
  
Kusinerna har följt varandra både i utbildning och karriär. Resultaten och omdömena har också varit likartade.
  Ingen av dem gjorde sig bemärkt på något särskilt sätt under skolutbildningen eller militärtjänstgöringen.
  Båda gick gymnasiet på privatskolan i Sigtuna. Ingen fick speciellt bra betyg. Jacob Wallenberg har exempelvis avslöjat att han mycket väl kunde tänkt sig att bli läkare men att betygen inte räckte till.
  De gick Sjökrigsskolan i mitten av 70-talet och är reservofficerare. Jacob Wallenberg är kapten i flottan placerad på Marinkommando ost på Muskö. Marcus Wallenberg är löjtnant vid KA1 i Vaxholm. Båda fick medelgoda vitsord under grundutbildningen.
  Efter basutbildningen i Sverige bar det av ut i världen.

De ringer till varandra varje dag
  
De gick på var sitt amerikanskt universitet – Jacob i Philadelphia, Marcus i Washington. Det var där de grundlade den djupa vänskapen som gör att de fortfarande ringer varandra varje dag.
  Sedan blev det bankpraktik i världens viktigaste bankstäder: New York, Hongkong, Frankfurt, London.
  Och så hem till ”fadershuset”, Wallenbergsfären, igen på 90-talet. Dags för inskolning i väntan på de kostymer båda nu fått ikläda sig. Jacob återvände 1990. För två år sedan utsågs han till vd för SE-banken innan han i fjol blev styrelseordförande.
  Marcus kom hem 1993 för att med drygt fem år i ryggen som vice vd under Claes Dahlbäck ta över som vd för Investor vid bolagsstämman den 14 april.

Familjen
  
Kusinerna har följts åt också när det gäller familjelivet. Båda gifte sig före 30 med förmögna kvinnor ur de rätta kretsarna.
  Sagobröllopet mellan Jacob Wallenberg och konservatorn Marie Wehtje hölls i Skurups kyrka den 9 augusti 1986. Paret träffades två år tidigare på Svensk-engelska klubben i London.
  Marie Wallenberg är dotter till golvkungen Urban Wehtje, ägare av Tarkett, och förde med sig 27 miljoner kronor i boet.
  Döttrarna Lovisa, 11 och Alice, 9, föddes båda inom loppet av tre år efter bröllopet. Minstingen Jacob, 6, vållade sin far en hel del huvudbry när det gällde namnvalet. Till slut ringde Jacob Wallenberg pappa Peter Wallenberg för att få råd. När pappa förklarade att sonen själv fick välja förnamn för nästa generation var saken klar.
  Lillgrabben döptes till Jacob och familjen fick två medlemmar med samma namn. Men det går ändå lätt att skilja dem åt. Junior lystrar helt enkelt till smeknamnet ”Joppi”.

Gifte sig med grannflickan
  
Marcus Wallenbergs äktenskap med Caroline Månsson, dotter till affärsmannen Magnus Månsson, slog inte lika väl ut. Trots att hon verkligen var flickan i huset intill. Uppvuxen i en trävilla på Djurgården inte långt från Wallenbergresidenset Täcka udden.
  Bröllopet stod i Jacobs kyrka i Stockholm och följdes av middag med dans för 300 gäster på Wallenbergimperiets eget flaggskepp Grand Hotel.
  Men, 1994, nio år och tre barn senare gick paret skilda vägar.
  För två år sedan, 1997, var det dags för Marcus Wallenbergs andra äktenskap. Med den vackra, tidigare fotomodellen och fyrabarnsmamman Fanny Sachs bröt han mönstret av förmögna giften.
  Ett år efter giftermålet föddes lille Lucas. Så nu samsas inte mindre än åtta barn i den Wallenbergska våningen på Östermalm.

Pengarna
  
Marcus Wallenberg är den mest förmögne av kusinerna med en sammanlagd familjeförmögenhet på drygt 120 miljoner kronor. Trots att hustrun inte tillfört några pengar. De två äldsta barnen har redan en förmögenhet på ungefär en och en halv miljon kronor var medan de två yngsta inte deklarerar någon förmögenhet alls.
   Jacob och Marie Wallenberg är goda för ungefär 100 miljoner kronor. Av dem äger de tre barnen ungefär en halv miljon kronor var. En stor del av pengarna är bundna i värdepapper och fastigheter. Aktieposterna i Wallenbergföretagen är betydande.
  Inför samtliga äktenskap skrevs äktenskapsförord.

Egendomarna
  
Marcus Wallenberg och Fanny Sachs äger inte själva sin bostad. Den vackra våningen hyr de i stället av SE-banken genom företaget Eskra.
  Men om familjen längtar ut i naturen har de nära till skogs- och lantbruksegendomen Klövsta-Vidbynäs. Släktgodset söder om Nynäshamn som Marcus Wallenberg ärvde 1982.
  Egendomen är taxerad till över tio miljoner kronor och ägs av honom ensam. Fanny Sachs äger inga fastigheter.
  Jacob och Marie Wallenberg, däremot, är i praktiken jämlika när det gäller ägandet på boendefronten.
  De är hälftenägare i den praktfulla villa på Djursholm de i fjol köpte av SE-banken för 11,5 miljoner kronor.
  Men sommarstället på Harö i Stockholms skärgård står Jacob för. Det är taxerat till 1, 2 miljoner kronor.
  Samtidigt är Marie Wallenberg hälftenägare i två hyreslängor i Lund. Hennes bror Ulrik Wehtje äger den andra hälften av de hyreshus som är taxerade till 7,8 miljoner kronor.

Fritiden
  
Här gäller fortfarande den gamla Wallenberg-devisen: Att verka, men inte synas.
  En medarbetare beskriver det så här:
  – Business är business. Det krävs öppenhet inom affärsvärlden i dag. Och deras ledande roller gör att de måste visa mer öppenhet än tidigare. Det är ett måste. Men det privata är privat.
  I Investors personliga resuméer över Marcus och Jacob Wallenberg sammanfaller kusinernas fritidsintressen som om de vore bröder.
  Det är segling, jakt och skidåkning.
  Men där Jacob spelar golf (handikapp nio), föredrar Marcus tennis.
  Det är det enda som egentligen skiljer dem åt.
  Jakt och segling fick de lära sig från barnsben när tredje generationen av Wallenbergarna och med samma namn, Marcus och Jacob – farfar respektive farfarsbror – ofta tog dem med.
  I dag är barnbarnen inbitna jägare, mest fasan och ripa, och meriterade havskappseglare.
  För två år sedan vann Marcus Wallenberg Gotland Runt på en båt där en av de övriga i besättningen hette Claes Dahlbäck, samme Dahlbäck Marcus nyligen efterträdde som vd för Investor.
  1995 seglade Jacob Wallenberg hem ett VM-silver i klassen 6 mR, en modern och mindre variant av de klassiska tolvorna. 45 båtar deltog. Och det handlade verkligen om hemmaplan, Sandhamn.
  Bara en viss Carl-Gustaf Piehl var bättre, något Jacob fått leva med sedan dess eftersom båda är seglarbröder i en exklusiv sammanslutning som heter Havsörnarna.
  Medlemstaket är 120 personer och ordföranden heter – Marcus Wallenberg.
  – Det räcker inte enbart att vara en erkänt skicklig havskappseglare. Du måste också tillföra något socialt, säger Fredrik Feldtreich, en ledande Havsörn.
  I Havsörnarna har kändisar som Evert Taube, hans son Sven-Bertil Taube och Sven Sahlen varit med liksom generationer av wallenbergare.
  – Sång och musik förgyller ofta våra sammankomster. Och så har vi två ”Kungsörnar”, kung Carl XVI Gustaf och kung Harald av Norge, säger havsörnen Carl-Gustaf Piehl.
  Privat äger kusinerna två båtar vardera, en motorbåt och en segelbåt.
  Utmaningar till havs har de inte backat för. 1983 seglade de Fastnet Race utanför England ombord på en svensk utmanarbåt. Bara fyra år tidigare dog 17 seglare i Nordsjöns vågor i just Fastnet Race. Också 1983 var det hårt väder och kusinerna och deras båt tvingades bryta.
  På bilfronten är Jacob den mest intresserade. Han kan antingen köra en Jeep Chrysler Grand Voyager, en Volvo 855-512 eller en gammal raritet, en Aston Martin från 1964.
  Marcus nöjer sig med en stor pick up, en 1995 års Chevrolet 1500. Hans hustru Fanny kör en nyinköpt fyrhjulsdriven VW Passat.
  Men ingen av dem, inte heller deras fruar, kör privat en bil av det märke som i generationer varit förknippat med namnet Wallenberg: Saab!

Arvet och makten
  
  Kusinernas väg var utstakad från början.
  Så som den varit för deras föregångare alltsedan familjedynastins skapare A O Wallenberg lade grunden till det växande imperiet genom att skapa SE-banken.
  Men det finns också en formel som heter ”Tre generationer Wallenberg”. Den handlar om Wallenbergarnas verkliga succéformel: radarparen.
  Först ut var andra generationens bröder Knut och Marcus Wallenberg, söner till A O Wallenberg.
  Tredje generationen representerades av bröderna Marcus och Jacob Wallenberg, båda söner till Marcus senior.
  Tanken med ett radarpar är att den ene ska ha kontroll över banken medan den andre ska driva den industriella delen av Wallenbergsfären.
  Ingen har uttryckt det bättre än Marcus Wallenberg Jr. som dog 1982.
  – Ja, Jacob han satt ju på banken och kunde allting där. Det var inget roligt att vara på banken.
  Marcus Wallenberg blev en nyskapare på industrisidan och därmed kompletterade de varann så som Knut och Marcus Wallenberg gjort före dem.
  Efter den tredje generationen uppstod ett glapp.
  Den tilltänkte arvtagaren Marc Wallenberg, far till dagens Marcus Wallenberg, begick självmord 1971.
  Elva år senare fick i stället Marc Wallenbergs bror Peter Wallenberg ta över.
  Han dömdes ut av analytiker och andra ungefär som åtskilliga nu tycks beredda att döma ut de två 42-åriga kusinerna.
  Men Peter Wallenberg lyckades förvalta arvet, dock under en tid när just förvaltning var mycket lönsamt i Sverige.
  Kusinerna möter andra krav, på väg in i 2000-talet. Och de måste snabbt damma av ett beprövat Wallenbergvapen som kanske lika snabbt riskerar att kallas antikt och passé: radarparet.
  Också det ett slags arv.


Framtiden
  
  De är femte generationen Wallenberg.
  Jacob och Marcus, båda 42, kusiner och finansfamiljens nya affischnamn.
  Och de måste synas, inte bara verka.
  Släktens gamla berömda devis – att verka, men inte synas – är omodern och har fått kastas om.
  Själva bör de helst vara mer moderna och dynamiska än sina stora föregångare.
  I ett ålderstiget företags- och finansimperium måste de möta en snabbt föränderlig omvärld. Där industrier som tillverkar bilar, kullager och hushållsmaskiner inte räcker till.
  Den tidigare maktbasen med stora och välskötta företag i Sverige utmanas av globalisering, fusioner och nya aktieregler med internationella förtecken om beskuren rösträtt.
  I denna nya värld stavas de nya tillväxtbranscherna hälsovård och medicin, telekom och it.
  Inte industri.
  Klarar de inte omställningen, är följden given. Då blir den femte generationen Wallenberg, kusinerna Jacob och Marcus, den sista med v e r k l i g makt.
  Sprickorna syns redan i den gamla fasaden.
  Visserligen är det samlade ägandet fortfarande gigantiskt. Men på hemmaplan utmanar bankernas fonder och försäkringsbolagen när det gäller värdet av den samlade aktieportföljen.
  I en sammanställning i den nya boken ”Ägarna och makten 1999” toppar Wallenbergs Investor med 90,1 miljarder kronor i aktieportföljen. Fast trenden tycks given: fonder och försäkringsbolag är utmanare som snart kan bli större.
  Särskilt som Astra utgör en tredjedel av Investors portfölj. Och Wallenbergimperiets kronjuvel kan snart vara en fusionsverklighet med engelska Zeneca.
  Samma Astra vars viktigaste patent, magsårsmedlet Losec, är på väg att löpa ut. Och där kusinerna snart måste vara med och bestämma vilka andra innehav under Investors paraply de måste sälja av för att köpa ökad makt och inflytande i ett fusionerat Astra.
   Orkar kusinerna Marcus och Jacob, med mentorerna Percy Barnevik och Claes Dahlbäck som guider i bakgrunden, ens hålla ihop ett mäktigt Investor? Eller har de till sist enbart råd att behålla några få nyckelföretag?
  Samtidigt måste de hitta nya, både hemma men helst utomlands.
  Och det är kring detta de flesta frågetecknen hopar sig.
  – Vad har de för särskild kompetens att göra det? När de inte ens kan hitta något nytt i Sverige, säger en analytiker Aftonbladet talat med.
  Investors investeringsstrategi på it-sidan beskrivs redan i nedlåtande ordalag, trots succéinköpet i it-konsulten VM-data. Investeringarna på it-området är också bara en knapp hundradel av Investors samlade investeringar om 104 miljarder kronor.
  Tre frågeställningar Jacob och Marcus måste leva upp till för att bli kvitt den stämpel flera analytiker redan nu tycks vilja utrusta dem med: ”uppfostrade i ett gammaldags familjeimperium, men utan de egenskaper som i dag är ett måste för att hänga med”:
Har de de ovanliga och udda kontakterna ute i världen? De kontakter som behövs för att uppfatta det nya.
Har de förmågan att upptäcka de rätta personerna, kanske inom de egna företagen, och sedan våga satsa på dem och deras idéer för att skapa nya företag?
Kan de fatta beslut snabbt nog utan att samla in alla data först och därmed riskera att bli frånåkta? En kritik som redan riktats mot Marcus Wallenberg.
Maria Crofts
maria.crofts@aftonbladet.se
Leif-Åke Joseffson
leif-ake.josefsson@aftonbladet.se
Research: Staffan Larsson
staffan.larsson@aftonbladet.se


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER