Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG DEN 18 FEBRUARI 1999
  

Experterna svarar på frågor om kurdernas organisation PKK
Det som nu händer runt om i Europa efter PKK-ledaren Öcalans utlämning till Turkiet kan vara svårt att förstå.
  Aftonbladet har med hjälp av flera personer, experter och kurder som både sympatiserar med PKK och de som inte stödjer organisationen, försökt att klarlägga några vanliga frågor.

Vad är PKK?
  PKK betyder Partiya karkaren Kurdistan (Kurdistans arbetarparti). PKK grundades 1978 av en grupp marxister under Abdullah Öcalans ledning. Det är en väpnad kamporganisation som bland annat har ett självständigt Kurdistan som mål. PKK har en politisk gren och har försökt att etablera sig som ett exilparti men är inte ett politiskt parti i Turkiet. Turkiet och många andra länder betecknar dem som en terroristorganisation.
  – Terrorhandlingar som PKK har begått, tar vi definitivt avstånd ifrån. Men vi vill gärna upprepa att PKK inte är representativt för alla kurder, säger Annika Söder, chef för UD:s pressavdelning.
  1984 påbörjades den väpnade kampen för ett fritt Kurdistan och omkring 30 000 människor har dödats i kriget.
  
Hur många medlemmar har PKK?
  Det finns mellan 30 000-40 000 kurder i Sverige. De kommer från Turkiet, Irak, Iran och Syrien. Hur många av dessa som är PKK-sympatisörer är svårt att svara på men omkring 5 000 är en siffra som nämns.
  23 procent av Turkiets befolkning, det vill säga 13 miljoner, är kurder – men alla är inte PKK-sympatisörer.
  
Varför började Öcalan sin flykt runt i Europa?
  PKK-ledaren har levt i landsflykt i 19 år eftersom han är stämplad som terrorist. Han har mestadels varit i Syrien. Men i oktober förra året tvingades han lämna sin fristad i landet efter påtryckningar från Turkiet om att få honom utlämnad. Han åkte till Ryssland. I november anlände han till Italien, greps och sattes i husarrest. Han fick ingen asyl och enligt uppgift fortsatte han till Nederländerna. Där vägrades han landningstillstånd och fortsatte till Grekland. Han flög vidare till Kenya och hölls gömd av den grekiska ambassaden. Han lämnade ambassaden och greps.
  Det är oklart om det är de kenyanska eller grekiska myndigheterna som utlämnat honom till Turkiet.
  
Varför är PKK-anhängarna upprörda?
  För att deras ledare Abdullah Öcalan har fängslats och förts till Turkiet. För många PKK-anhängare är det en katastrof, han är en symbol för deras frihetskamp. Även många kurder som inte sympatiserar med PKK känner sorg.
  Många PKK-anhängare är också upprörda och arga på de länder som enligt uppgift ligger bakom Öcalans utlämning.
Finns det risk för ytterligare terrordåd i Europa?
  Det är svårt att avgöra. I gårdagens Aftonbladet förklarade författaren Mahmut Baksi att han trodde att självbränningen bara är en början, nu stundar attentat över hela Europa, för ” kurderna har inte längre något att förlora”.

Varför är det viktigt för Turkiet att gripa Öcalan?
  Öcalan personifierar det som den turkiska regeringen och militären anser vara huvudfienden. De anser att det är han som har sett till och beordrat att 5 000 turkiska poliser och militärer har dött.
  
Hur stora är chanserna att Öcalan får en rättvis rättegång?
  
PKK-anhängare tror inte att han kommer att få en rättvis och objektiv rättegång utan fruktar att han kommer att dömas hårt, kanske till döden. Å andra sidan kommer allt fler krav och påtryckningar utifrån på att han ska åtalas i en oberoende domstol.
  
Kommer han attavrättas?
  Kanske, men då kommer regeringen att skapa en martyr som förenar kurderna ännu mer.
  Om han döms till fängelse kan det också finnas risk att han utsätts för attentat i fångenskap.


Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER