Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ONSDAG DEN 17 FEBRUARI 1999
  

”Öcalan greps av en svensk”
Nu kan han dömas till döden i Turkiet
LONDON. Abdullah Öcalan greps av turkiska agenter i Kenya – efter en tolv dagar lång säkerhetsoperation.
  En av dem kom från Sverige, enligt Kenyas utrikesminister.
  Sedan i går morse hålls PKK-ledaren fängslad i Izmir i västra Turkiet.
  Han riskerar att bli dömd till döden och avrättad.
  
Abdullah Öcalan, 49, har varit på landsflykt från Turkiet sedan 1980.
  Senast kända vistelse var grekiska ambassaden i Nairobi, Kenya.
  Enligt vissa uppgifter i går var det kenyansk polis som grep Öcalan och förde honom till Nairobis flygplats där ett turkiskt privatplan väntade.
  Men Kenyas utrikesminister Bonaya Godana hävdade att männen som förde bort Öcalan kom från Sverige, Tyskland, England och Belgien.
  Jakten på honom intensifierades i slutet av förra året när han tvingades lämna Syrien efter påtryckningar från den turkiska regeringen.

Bara några få kände till planerna
  
Bara några få medlemmar i den turkiska regeringen kände till den hemliga planen på att till sist försöka gripa PKK-ledaren.
  – Vi hade lovat att staten skulle fånga honom och vi har hållit våra löften, sa Turkiets premiärminister Bülent Ecevit i går.
  Han berättade att turkiska säkerhetsagenter varit Öcalan på spåren i tolv dagar men han ville inte gå in i detalj på omständigheterna kring gripandet.
  Klart är att den terroristanklagade kurdiske ledaren kom till Kenya den 2 februari och att han hölls gömd på den grekiska ambassaden i Nairobi.
  En av Abdullah Öcalans jurister, italienaren Giuliano Pisapio, hävdade i går att de turkiska agenterna försökte kidnappa PKK-ledaren redan i söndags.
  – Telefonen ringde och Öcalan varnades om att fem agenter hade kommit för att gripa honom, det var bara min närvaro som hindrade kidnappningen, säger Giuliano Pisapio.

”Han var oerhört uppjagad”
  
– Öcalan var oerhört uppjagad och sa att han kunde bli dödad vilken sekund som helst. Han gick in på den grekiska ambassaden av egen fri vilja och jag vet med säkerhet att han inte hade någon avsikt att lämna den.
  Nyheten om att den efterspanade PKK-ledaren gripits möttes av jubel i Turkiet i går och gripandet dominerade nyhetsprogrammen i tv.
  Abdullah Öcalan väntas bli ställd inför rätta redan inom några dagar. Han blir förmodligen åtalad enligt paragraf 125 i den turkiska strafflagen och riskerar dödsstraff.
  – Risken är stor att han utsätts för tortyr och annan grym behandling, säger FN-experten Nigel Rodley.


PKK-ledaren har levt i landsflykt i 19 år
PKK-ledaren Abdullah Öcalan, 49, har levt i landsflykt i 19 år. De senaste fyra månaderna har han varit på flykt i jakt på en fristad och politisk ayl.
19 oktober 1998.
Öcalan tvingas lämna sin fristad i Syrien efter turkiska påtryckningar om att få honom utlämnad.

20 oktober
Turkiet uppger att Öcalan befinner sin i Ryssland.

5 november
Ryssland förnekar att Öcalan finns i landet och uppger att han inte skulle få politisk asyl där.

12 november
Öcalan anländer med ett falskt pass till Roms flygplats i Italien. Han grips och sätts i husarrest.

28 november
Italien meddelar att de inte kommer att utelämna Öcalan till Turkiet, eftersom han där riskerar ett dödsstraff. Italien ger honom ingen asyl utan försökte i stället få Tyskland att ta emot honom. Det tyska myndigheterna vägrar.

16 januari 1999
Italien uppger att Öcalan lämnat landet. Det spekuleras i att han återvänt till Ryssland eller någon annan av de sovjetiska republikerna.

1 februari
Holland vägrar ge Öcalan inresetillstånd i landet då hans privatplan begärde tillstånd att landa i Rotterdam. Uppgifter finns om att Öcalans plan sedan åkt runt och vägrats landning i flera europeiska länder. Till sist får planet landa för att tanka på Korfu, Grekland.

2 februari.
Öcalan flyger till Kenya och anländer till Nairobi. Där hålls han gömd av den grekiska ambassaden.

15 januari
Öcalan lämnar den grekiska ambassaden i Nairobi och grips. Uppgifterna om gripnadet går isär. Det är oklart om kenyanska eller grekiska myndigheter utlämnat honom.
  Enligt Turkiet har han gripits av turkiska säkerhetsvakter i Kenya.

16 januari
Klockan 02.00 anländer Öcalan till Turkiet.Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER