Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 12 FEBRUARI 1999
  

’Jag hade sex för att avslöja honom’

GILLRADE EN FÄLLA Konstnären och Robinson-deltagaren Pål Hollender, 30, avslöjar nu sanningen om sin film ”Pelle Polis”. En kompis pappa våldförde sig på Pål när han var 13 år. Mannen hörde av sig till Pål under 1996. Pål förförde honom – och spelade in alltihop på video.
Foto: BÖRJE THURESSON
Robinson-Pål förförde pedofilen inför kamera
En sann bild av en pedofil. Den beskriver Pål Hollender i sin senaste videofilm, kallad ”Pelle Polis”.
  Han tog till en extrem metod för att komma bakom pedofilens polerade fasad.
  – Jag hade sex med honom, säger Pål.
  
Filmen ”Pelle Polis” handlar om en polis som dömts för sexuella övergrepp på barn. Något Pål Hollender själv utsattes för vid 13 års ålder. En kamrats pappa våldförde sig på honom. En händelse som Pål skärskådar på djupet i videon ”Journal” från 1996.
  Den person som i den nya filmen kallas Pelle Polis såg videon ”Journal” och ringde upp Pål: polismannen ville tala ut och var beredd att låta sig bli intervjuad och filmad.
  – Han rapade upp de gamla standardfraserna till sitt försvar. Satte likhetstecken mellan förföljelsen av homosexuella och pedofiler och var över huvud taget väldigt kontrollerad.
  Pål ville in bakom det skyddande skalet och gillrade en ”fälla”.

Förförde honom framför kameran
  
Han talade innan om att temat för den aktuella dagens intervju var att Pelle Polis saknade omdöme när det gällde sex. Två stora kameror var påslagna. Sen förförde han honom.
  – En normalt funtad människa i övre medelåldern hade naturligtvis rest sig upp och sagt: ”Va i helvete sysslar du med, stäng av kamerorna och dra åt helvete!” Men så funkade det inte här. Han lät det ske. Han kunde inte säga nej.
Sex... Men vad står det för, hade ni fullbordat samlag?
  
– Som andra med hans sexuella intresse har han en väldigt outvecklad sexualitet. Vilket gör att det aldrig är fråga om mer än lite onani och så.
Hur klarade du av att göra vad du gjorde?
  
– Naturligtvis en väldig ansträngning, inte det roligaste jag gjort... Men ska man göra nåt riktigt bra får man fan vara beredd att satsa allt man har.
Lyckades strategin?
  
– Ja, han visste inte riktigt hur han skulle hantera det som hänt. Och då kom allt fram som gör att filmen i dag över huvud taget finns till, alla fakta kom fram när han började försvara sig.
Och du bevisade hans omdömeslöshet...
  
– Ja. Han har under en mängd år drivit lobbyverksamhet för pedofilin med argument av typen: så länge barnet inte säger nej så är det okej. Men barn säger inte nej. I synnerhet inte de barn det är frågan om. Poängen är ju att en vuxen ska avstå från sex oavsett vad barnet säger. Vad jag gjorde visar att han inte har det omdömet.
Men du är inget barn. Du bevisar bara att han är homosexuell?
  
– Ja, men han är dömd för sexuellt övergrepp mot barn. Sen min film började visas har ytterligare anmälningar kommit in. Han har raggat barn i 30 år. Han har skrivit yttranden till förmån för pedofilin och till mig uppgivit att han haft sex med barn vid ett flertal tillfällen.

SVT stoppade videofilmen
  
SVT hade tänkt visa ”Pelle Polis” den 21 oktober i fjol men sändningen stoppades på grund av att Pål hade sex med mannen: kanske hade han uppgivit att han var pedofil för att han var förälskad i Pål och ville göra honom till viljes?
  – Rena löjan. Alla våra kontakter finns på band. Han har sett filmen och inte haft nåt att invända.
  – Jag jobbade med den på heltid under ett års tid och jag har svårt att tro att någon på ”Striptease”-redaktionen nånsin kollat upp nån av sina dokumentärer lika noga.
Tore S Börjesson
tore.borjesson@aftonbladet.se

Tipsa Aftonbladets nyhetsredaktion: ettan@aftonbladet.se
telefon: 08-411 11 11
fax: 08-600 01 77


   
  FLER NYHETER