Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
JULDAGEN 1998
  

Mordhotades av PKK – direkt i tv

PKK:s egen satellitkanal från London, som täcker hela Europa och Mellanöstern, pekar ut journalisten Kurdo Baksi som förrädare, bilden låg ute i rutan i 15 minuter.
Foto: TOMMY MARDELL

24 miljoner kurder bor i Turkiet, Irak, Iran, Syrien och Armenien – ofta under svåra förhållanden.
500 000 är flyktingar i Tyskland, 20 000 i Sverige.
I Turkiet är alla skrifter på kurdiska förbjudna och den turkiska armén har i decennier bekämpat PKK – Kurdistans arbetarparti – som kräver en fristående kurdisk stat.
Men långt ifrån alla kurder är medlemmar i PKK, eller ens sympatisörer.
Flera andra politiska kurdorganisationer, med en betydligt mer fredlig framtoning, finns.
PKK-ledaren Abdullah Öcalan hade en fristad i Syrien tills han i oktober tvingades lämna landet och sökte politisk asyl i Italien.


”Efter programmet är jag fritt villebråd”
Journalisten Kurdo Baksi svävar sedan i onsdags i livsfara.
  – Jag är brännmärkt av PKK-ledningen både i deras tidning och i ett långt inslag i deras satellit-tv.
   Hotet gäller, enligt Kurdo Baksi, även andra medlemmar av familjen Baksi.
  Det var i måndags som två svenska medlemmar av familjen Baksi, som vill vara anonyma, polisanmälde PKK-ledaren Abdullah Öcalan för anstiftan till mord.
  Öcalan finns i Rom, har suttit i husarrest, får inte lämna Italien, och skall eventuellt förhöras av den svenska polisens Palmegrupp.
  Polisanmälan mot Öcalan gjordes för att de svenska utredarna även skulle höra Öcalan om två mord på PKK-motståndare som Öcalan, enligt anmälarna, beordrat. Ett av morden gäller en kvinnlig läkare som mördades 1987. Hon arbetade på Karolinska sjukhuset.

Ständiga livvakter
   Aftonbladet träffade Kurdo Baksi och hans far Lütfi i deras lilla hus i en Stockholmsförort.
  – Den här polisanmälan har lett till att PKK:s egen tidning Özgür Politika i går, onsdag, hade hela första sidan på mig.
  – PKK:s egen satellitkanal från London, som täcker hela Europa och Mellanöstern, pekar ut mig med en bild på mig som låg ute i rutan i 15 minuter.
  Kurdo Baksi visar det inspelade inslaget på sin tv.
  Där sägs bland annat:
  ”Kurdo Baksi, som uteslutits ur exilgruppen i Sverige, är en av den turkiska säkerhetstjänstens samarbetsmän. Han har även flera gånger gett felaktig information till svenska medier om PKK.”
  – Ingen levande person har tidigare fått så mycket tid i deras tv. Båda jag och min far har tagit emot flera hot de senaste dagarna. Vi har ständiga livvakter och den svenska polisen är larmad och tar saken på allvar.
  Kurdo Baksi driver tidningarna Svart-vitt och Expo, är kröniker i DN och föreläsare.
  – I Kurdistan har vår familj flera tusen medlemmar – här i Sverige 20 stycken. Jag har varit mordhotad sedan jag var åtta år gammal, men aldrig så här allvarligt. Efter tv-programmet är vi fritt villebråd.

Bekräftar hotbilden
   I Sverige finns cirka 20 000 kurder. Enligt Kurdo Baksi tillhör 2 500 av dem PKK.
  – PKK räknar alla icke-medlemmar som förrädare. Talar de dessutom illa om PKK är deras liv i uppenbar fara.
  Hans Neibig, vakthavande på Västerortspolisen, bekräftar allvaret i hotbilden.
  – Det är vårt ansvar att se till att det inte händer familjen något. Jag kan inte säga något om hur vi hanterar fallet, men det finns inslag som gör saken extra allvarlig.

PKK misstänks för ett flertal mord i Sverige
PKK misstänks ligga bakom ett flertal mord och mordförsök mot oliktänkande kurder i Sverige.
   Även på andra plan är PKK uppmärksammat. PKK var länge polismästare Hans Holmérs huvudspår i jakten på Olof Palmes mördare. I juli i år uppmärksammades PKK för att 17 kurdiska barn försvunnit från Sverige och ett läger i Värmland. De misstänks än i dag ha tränats till barnsoldater i PKK-armén på andra ställen i Europa.
   Den 1 juni 1984 mördades förre kurdledaren Envar Ata i Uppsala. Han sköts ner på Stora torget av Zülküf Kiline som sänts ut av PKK:s högkvarter.
  2 november 1985 mördades en annan före detta kurdledare, Cetin Güngör, i medborgarhuset i Stockholm av en PKK-anhängare trots att han stod under Säpos beskydd.
  Liknande mord har skett på ett flertal platser i Europa.
  Den 25 maj 1997 överfölls den kurdiska politikern Lüfti Baksi av ett 30-tal PKK-anhängare under ett möte i ABF-huset i Stockholm.
  Lüfti Baksi, som är far till journalisten Kurdo Baksi, var nära att mista livet.


   
 FLER NYHETER