Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 19 DECEMBER 1998
  

EXTRA Clinton inför riksrätt

Den tumultartade omröstningen i representanthuset inleddes med att demokraterna gemensamt tågade ut i protest. De förklarade att republikanerna försöker avsätta en folkvald president mot det amerikanska folkets vilja.
Foto: AP

Historiskt beslut efter tumultartad omröstning

NEW YORK. Klockan 19.19 i kväll fattade representanthuset i Washington det historiska beslutet:
  Bill Clinton ställs inför riksrätt.
   Representanthuset röstade för två av de fyra åtalspunkterna:
Clinton anses ha begått mened inför åtalsjuryn i sitt förhör den 17 augusti, genom att ljuga om sitt förhållande till Monica Lewinsky.
  Röstsiffrorna blev 228-206.
Röstsiffrorna i den historiska omröstningen.
Foto: AP

Clinton har också, enligt representanthuset, hindrat rättvisan. Han uppges ha uppmanat Lewinsky att ljuga om deras förhållande. Han ska också ha försökt påverka sin sekreterare, Betty Currie, att vittna falskt och ta tillbaka de presenter som kunde ha fungerat som bevismaterial.
  Röstsiffrorna på den punkten: 221-212.
  Däremot frikändes Clinton på de två andra punkterna:
Med röstsiffrorna 228-205 friades han från att ha ljugit om att haft sex med Lewinsky i sitt edsvurna förhör med Paula Jones advokater den 17 januari, den andra punkten om mened.
Han fälldes heller inte för maktmissbruk. Anklagelsepunkten var att Clinton skulle ha gett falska och missledande svar på de 81 frågorna som justitieutskottet ställde till honom under sin utredning, men detta röstades ned med siffrorna 282-148.

Vidare till senaten
  
Nu drivs fallet vidare till senaten, som kommer att börja sin debatt den 6-7 januari.
  För att Clinton ska tvingas avgå krävs att två tredjedelar av de 100 medlemmarna i senaten röstar för att fälla honom, vilket i nuläget tycks ganska osannolikt.
  Många väntar sig en lång process innan det slutgiltiga beslutet fattas av senaten. Det är möjligt att de kommer att kalla vittnen, som exempelvis Monica Lewinsky, Linda Tripp med flera.
  Spekulationer har startat om att Clinton kommer att avgå frivilligt innan dess.
  Det är dock något som vicepresident Al Gore avfärdar bestämt.
  – Jag tror att det är mer sannolikt att en jättelik meteor landar på jorden än att Clinton avgår, säger Gore.

Kaotisk omröstning
  
Omröstningen i kväll genomfördes under stundtals kaotiska förhållanden. Demokraterna gick ut från Capitolium i Washington i protest mot att deras alternativa förslag om en ”allvarlig varning” avvisades. De kom sedan in i tid för att rösta.
Text: Bengt Olsson   En annan sensationell utveckling var att den nyvalde republikanske talmannen Bob Livingston i sitt tal till representanthuset sa att han valt att avgå till följd av sin egen otrohetsaffär.
  – Jag uppmanar Clinton att göra samma sak, sa Livingston i sitt sensationella utspel.

   
 FLER NYHETER