Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 19 DECEMBER 1998
  

STRIDEN OM FÖRSVARET
Ministrarna klamrar sig fast vid hötappar
Lena Mellin

Åsbrink hotade avgå - och vann
I försvarsfrågan slits regeringen mellan två hötappar.
  Den ena hötappen försvaras av finansminister Erik Åsbrink.
  Den andra klamrar sig försvarsminister Björn von Sydow fast vid.
  
1996 gjorde regeringen upp med centern om ett femårigt försvarsbeslut. Det anses viktigt att försvarsfrågorna hanteras över blockgränserna eftersom det handlar om ohyggligt mycket pengar och långsiktiga beslut.
  Denna uppgörelse försvaras med näbbar och klor av Björn von Sydow. Han har så att säga valt centervägen.

Valde enda möjliga sidan
   Men efter valet var centern och socialdemokraterna för små för att bilda majoritet. Alltså behövde regeringen nya samarbetspartner. Det blev miljöpartiet och vänsterpartiet.
  Birger Schlaug (mp) hotade i inte alltför förtäckta ordalag att lämna samarbetet med regeringen om försvaret fick mer pengar i nästa års budget.
Erik Åsbrink kunde bättre än andra föreställa sig vad som skulle hända om hotet sattes i verket. Regeringen skulle tvingas hitta nya partner, denna gång bland de borgerliga partierna. Hur kul är det för en som deklarerat att v och mp är bäst på jorden?
  
Följaktligen ställde sig Åsbrink på den enda sida som var möjlig för honom. För miljöpartiet och mot von Sydow.
  Rond ett föreföll vinnas av Åsbrink. Det blev inte mer pengar till försvaret. Men också von Sydow kunde kora sig till halvvinnare. Centern hoppade inte av försvars-
uppgörelsen. De bara vädrade missnöje.

Fler ronder till våren
   Rond två blir i februari nästa år. Då ska regeringen fatta beslut om en ny, kortsiktig materielförsörjningsplan för försvaret.
  Rond tre äger rum i mars. Då ska riksdagen ta ställning till något som kallas kontrollstationen, alltså om försvaret är korrekt dimensionerat med hänsyn till de hot Sverige anses leva under.
Fjärde ronden kommer på försommaren. Då ska den långsiktiga materielförsörjningsplanen presenteras med kraftigt bantade inköpsplaner för hela försvarsmakten. Men mest för armén.
  
För det statsråd som vill hota med avhopp erbjuder våren alltså rikliga tillfällen. I alla fall i försvarsfrågan.
Lena Mellin
lena.mellin@aftonbladet.se

   
 FLER NYHETER