Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
MÅNDAG 30 NOVEMBER 1998
  

Wennman möter Stellan Sundahl
Text: Peter Wennman Stellan Sundahl
Namn: Stellan Sundahl.
Ålder: 52.
Yrke: Komiker, tv-producent.
Familj: Hustru Goldi och dottern Filippa, 8.
Bostad: Lägenhet i Lund.
Aktuell: Gör succé med tv-satiren ”Snacka om nyheter”.
Inkomst: 811 200 kr (taxeringsår -97)
– Man får vara hur elak som helst
MAKTHAVARNAS SKRÄCK ”Snacka om nyheter” har lika höga tittarsiffror som ”Robinson”. Makthavare gisslas obarmhärtigt, men Stellan Sundahl säger: ”Egentligen driver vi med helt vanliga människor som bara har ett fel – den idiotiskt pompösa attityden.
Foto: URBAN ANDERSSON
MALMÖ. Här är han – alla myglande makthavares, porrklubbsbesökande politikers, dumdristiga direktörers, mossiga myndigheters och befängda byråkraters skräck:
  Stellan Sundahl, 52.
  Det är en rolig fan.
  Tycker vi, alltså.
  Det är obekant vad Boris Jeltsin anser.
   Typiskt inslag i tv-satiren ”Snacka om nyheter” i går kväll:
  En bild på en skrattande Jeltsin med en läkare och vi får veta vad läkaren förmodas säga:
  ”Visst ska vi lägga in er – men inte i sprit.”
  Underbart.
  Eller tjyvsmällarna mot Gudrun Schyman, Anita Gradin och skolministern Ingegerd Wärnersson – ”Hallandsåsens Harpo Marx” – som fick oss att fnissa hysteriskt i går... det är just sånt som gjort ”Snacka om nyheter” till en monumental tv-succé och skånske Stellan Sundahl till en folkbildande nutidshjälte.
  49 program har gjorts sen starten 1995, nästa söndag är det alltså jubileum, och Stellan och hans gästpanel av komiker, makthavare och journalister har häcklat allt som är värt att häckla: elakt, skadeglatt, träffsäkert.
  Den enda som kommit undan på senare år är Mona Sahlin. Just under tobleroneaffären låg ”Snacka om nyheter” nere, och när programmet återuppstod var skandalen för gammal.
  Tur för Mona. Där sprack en typisk drömgrej för Stellan Sundahl.
  – Som tur är finns det andra som tar sitt ansvar för programmet... jag gick in på Aftonbladets internetsida i morse och såg att hela landet kryllar av pampar som går på porrklubbar. Det blir inga problem att hitta intressanta rubriker till nästa program, skrockar Stellan.
Annars ser du helst att det inte händer ett smack i veckosluten?
  
– Precis. Redaktionen börjar jobba på måndagen, vi lusläser allt vi kan och skriker att ”nu måste det hända nåt!” i halvpanik i flera dagar. Sen skriver jag manus på torsdagkvällen, programmet spelas in på fredagen och redigeras färdigt på lördagen. Alltså ska det helst inte stå ett skit av värde i tidningarna under helgen. Om vi till exempel skojar om Pinochet får ju inte gubben gå och dö av en hjärtattack... då skulle det bli problem.

Hälften klipps bort före sändning
Ni spelar in en hel timme – men bara en halvtimme kommer i rutan.
  
– Ja, vi klipper bort hälften. Det är för att ge gästerna ett slags trygghet. De skulle nog bli väldigt tysta om de inte visste att de kunde babbla spontant om vad fan som helst, nu är det bara det bästa som kommer med.
Men ni fuskar lite med bilderna. Gästerna får se dem i förväg.
  
– Bara som hastigast, så att de är någorlunda förberedda. Men det som verkar för genomtänkt klipper vi bort. Det blir inte roligt. Och tar man en sån som bisittaren Stefan Grudin så behövs det ingen genomgång alls – han är så snabb i huvudet att man blir mörkrädd.
Andra har fått tunghäfta. Journalisten Ulf Nilson, till exempel.
  
– Det var lite synd om honom. Han flög hit från Paris och trodde att han skulle medverka i ett seriöst nyhetsprogram. Inte undra på att han blev chockad. Han fattade inte vad vi höll på med... hahaha.
Hur elak får man vara?
  
– Hur jävla elak som helst.
Njaa, det finns en plumphetsfaktor att ta hänsyn till.
  
– Regeln är att vederbörande måste ha förtjänat det hela. Man måste alltid ha torrt på fötterna. Men sen finns det ju sånt som är FÖR dumt, det blir liksom bara att smasha in bollen... och då kan man avstå.
Du har haft några riktiga hackkycklingar under åren.
  
– Det är väl främst Anders Sundström, Thage G punkt, Ines Uusmann och Olof Johansson. Man kan säga att de har varit ytterst behjälpliga i detta programs tillkomst.

Driver med folk med pompös attityd
Och alla klantiga småpampar, förstås.
  

Stefan Grudin är så snabb i huvudet att man blir mörkrädd.
– Åh, man får ju rikta ett tack till Conradsson och Hallman och Ullman och Örtendahl och allt vad de heter. För att inte tala om den här senaste affären, försäkringskassan i Trollhättan som vinner prispengar för att de inte gör sitt jobb. Det kan bli en klassiker. Bäst är nog de där underbara Motalapojkarna som tog familjerna med sig till Lillehammer på konferensresa. Konferensen visade sig bestå i att de hade pratat med en person – i en hiss. Helt otroligt bra.
Det har inte varit mycket Göran Persson.
  
– Det är lite oroande, karln har ju inte setts till alls på tre veckor. Han är ett lovande objekt annars. Och så finns det nog mer att ta ut av Margareta Winberg. Hon är hovleverantör av tokigheter till det här programmet eftersom hon pratar fortare än hon tänker.
”Snacka om nyheter” har lika höga tittarsiffror som ”Robinson”. Det trodde du inte från början.
   – Vi underskattade oss själva. Vid starten trodde vi att det här skulle bli ett ganska smalt program. Och så slog det så brett som det gjorde... det var förvånande.
Tycker du illa om makthavare privat också?
  
– Det är svårt att spela upprörd om man inte är det. Det är precis som i stand up comedy: var ärlig, annars lyser det igenom. Egentligen driver vi med helt vanliga människor som bara har ett fel: den idiotiskt pompösa attityden. De skulle må bättre om de nån gång kunde erkänna att de hade fel. Jag gillade verkligen Kjell-Olof Feldt när han svarade ”det där vet jag inte, men jag ska ta reda på det” på en fråga en gång. Det skapade trovärdighet.

Planerar rökfria zoner
Vad är det elakaste man kan säga om Stellan Sundahl?
   – Att han har en ögla på toppen av sin golfsving. Det har jag nämligen. Har försökt bli av med den i tio år. Problemet är att öglan är åt fel håll, dessutom...äh, det är krångligt att förklara.
Men du är ju en utmärkt golfspelare. 13 i handicap.
   – Jag har spelat i 30 år och kommer ingen vart. Jag är för intelligent för det där spelet. Jag tänker för mycket. Så fort jag slår upp en golftidning skriker jag ”nu har jag kommit på det” och så på banan och ändra på allting. Men inte fan blir det bättre.

Margareta Winberg är hovleverantör av tokigheter.
Jag tror aldrig jag sett en människa som röker så mycket. Nu har du dragit i dig fyra John Silver utan filter på en halvtimme.
  
– Jaa... så här har jag hållit på i över trettio år nu. Man borde kanske försöka skära ner.
Hur ska det gå till?
   – Jag har en plan. Jag ska införa rökfria zoner. Man börjar med bilen och ställer in hjärnan på att inte röka där. Nästa månad kan man ta arbetsrummet. Det blir en tung omställning, så månaden efter belönar man sig med att ta... tja, toaletten. Sen får alla korthål bli rökfria på golfbanan. Och sen par fyra-hålen. Till slut blir hela livet en enda rökfri zon, och då skriver man en bok om hur man gjort och får en massa pengar. För pengarna kan man sen köpa... cigaretter, hehe.
Vem är världens roligaste skåning?
  
– Edvard Persson.
Vem är världens tråkigaste skåning?
   – Det är väl han den där... Edvard Persson.
Du har blivit världsmästare i tv-underhållning (Montreaux 1987) och gör succé i samma genre fortfarande – men vad drömmer du om att göra i framtiden?
   – Jag vet inte, kanske man skulle dra sig tillbaka och skriva lite mer. Eller regissera. Jag måste i alla fall få spela mera golf. Öglan, vet du... öglan.
Peter Wennman
peter.wennman@aftonbladet.se


Fem frågor om...
HELSINGBORGS IF:
– Jag är honnörsmedlem. Är det lika fint som hedersmedlem? Jag hoppas det. HIF är hjärtelaget ända sen jag var bollkalle åt Kalle Svensson.

ÖRESUNDSBRON:
   – Man kan väl bygga den... blir det inte bra får man väl riva den. Den hade inte behövt bli så lång om den legat i Helsingborg.

BANJOSPEL:
– Vi var ett gäng i Helsingborg som spelade tradjazz en gång i tiden. Nu står banjon i ett hörn och samlar damm.

BERÖMDA KOMIKER:
   – Mina största favoriter har jag i England. Dave Allen med sin otroliga tajming, Tommy Cooper, Monty Python-gänget, Peter Cooke... fenomenala.

SPRIT OCH SEX:
   – Det som folk fortfarande skrattar mest åt. Men själv undviker jag skämt som är ”under bältet”.

   
 FLER NYHETER