Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
MÅNDAG 30 NOVEMBER 1998
  

Hans besök kan rädda freden

STÄNDIGT PÅ RESANDE FOT. För snart tre år sedan tog Sten Andersson emot sin vän Yassir Arafat på Arlanda. Det var Arafats första besök i Sverige som statschef. På lördag kommer scenen att upprepas. Sten Andersson är förtegen om Arafats planer för besöket, men enligt uppgifter till Aftonbladet ska han träffa representanter för Israel och USA. De tre nationerna behöver få fart på den försenade fredsprocessen och lösa tvistefrågorna inför det officiella utropandet av en palestinsk stat nästa år.
Foto: JOACHIM LUNDGREN

Sten Andersson - den inofficielle fredsmäklaren.
Yassir Arafat till Sverige på lördag
Den palestinske ledaren Yassir Arafat kommer till Stockholm på lördag.
  Ett enormt polispådrag ska garantera hans säkerhet under det dygnslånga besöket. Dessutom har han med sig sin egen livvaktsstyrka.
  Arafat ska träffa statsminister Göran Persson och representanter för USA och Israel.
   Enligt vad Aftonbladet erfar kommer representanter för de amerikanska och israeliska regeringarna till Stockholm för att träffa Arafat.
  Vad som just nu kastar en mörk skugga över relationerna mellan israeler och palestinier är att Arafat i vår kommer att utropa Palestina till en självständig stat – med Jerusalem som huvudstad. Det accepterar inte Netanyahu och Israel.

”Upp till Arafat vem han träffar”
   Arafats vän, förre utrikesministern Sten Andersson, vill tona ned alla spekulationer om några trepartsöverläggningar mellan Palestina, Israel och USA i Stockholm.
  – Nej, han är i första hand här för att högtidlighålla minnet av besöket 1988, då han erkände Israels rätt ett finnas till. Vad de tar sig för sen är inte upp till oss. Det är upp till dem, vi är bara värdar.
  Arafat, hans titel är president för det palestinska nationella rådet, flyger i eget plan från den nybyggda Gaza International Airport. Han lättar i gryningen eftersom det inte finns någon belysning på startbanan ännu.
  Vid 12-tiden landar han i Sverige. Säkerhetpådraget blir enormt.
  – Polisen tar nog i lite i överkant tycker jag, men det må vara hänt, säger Sten Andersson.
  Mötet kommer troligen att äga rum i gamla andrakammarsalen i Riksdagshuset.
  – Det är högst troligt att statsministern kommer att delta, säger Sten Andersson.
  Dessutom ska Arafat träffa utrikesminister Anna Lindh, ytterligare ett par statsråd och andra representanter för det officiella Sverige.
  Vid 12-tiden på söndag lyfter Arafats plan för att hinna fram till Gaza innan det blir mörkt igen.
  Statsminister Göran Persson hade i natt inga kommentarer till Arafats besök. UD betecknar besöket som möjligt, men ännu inte bestämt. Polisen säger sig inte alls veta varför nästan varenda tillgänglig polisman kallats in för helgtjänstgöring i uniform.
  – Jag hoppas verkligen att inget får honom att ändra sig nu i sista stund, säger Sten Andersson.
  Det var när Arafat besökte Stockholm för tio år sedan som han chockade en stor del av arabvärlden genom att för första gången offentligt säga att arvfienden Israel hade rätt att existera.
  – Det var ett väldigt djärvt och framsynt beslut av honom, säger Sten Andersson.
  – Därmed öppnade han dörren för fredsförhandlingar på allvar. Och det är närmast det han kommer hit för att högtidlighålla.
  Sten Andersson är ordförande för Olof Palmes Internationella centrum som har bjudit hit Yassir Arafat. Andersson talade med Arafat i onsdags för att finslipa arrangemangen i Stockholm.
  – Han lät förvånansvärt pigg och kry, med tanke på det ganska hårda liv han lever, säger Sten Andersson.

Just nu är han i Washington
   Arafat reser hela tiden runt och träffar världens ledare. Just nu är han i Washington, nyss var han i Frankrike och träffade Chirac. På lördag kommer han hit och veckan därpå ska han träffa president Clinton i Israel.
  Arafat har sett allt mer utmattad ut på den senare tidens bilder. Han verkar frånvarande och hans darrande underläpp har fått många att tro att han lider av Parkinsons sjukdom.
  – Jag tror man överdriver det där, säger Sten Andersson.
  – Darrningen i underläppen är visst något som ligger i släkten. Händerna darrar inte, men det är klart att han blir trött. Det vore konstigt annars, det skulle du och jag också bli om vi levde som han.
Svante Lidén
svante.liden@aftonbladet.se

   
 FLER NYHETER