Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
FREDAG 20 NOVEMBER 1998
  

– Jag är en bättre politiker än sångerska

Mona Sahlin berättar om chattet. Lyssna medan du läser utdraget ur chattet. Hon kommenterar bland annat frågorna om Estonia och statsministerposten.
Läs hela chattet med Mona Sahlin
Det var rusning till chattet med Mona Sahlin. Frågorna var många och intressanta. Alla kunde omöjligen få svar. Nedan finns en del av chattet.
   Lyssna samtidigt på eftersnacket med Mona Sahlin, där hon går närmare in på frågorna om Estonia och statsministerposten.

Mona Sahlin : stiger in

Mona Sahlin säger: Hej nu är jag här.

Jonas säger: Vad tycker du om svenska juornalister efter all hetsjakt som de har haft på dig?

Mona Sahlin säger: Jag har respekt för svenska journalister, men en del har jag svårt för. Hoppas inte bara jag lärde mig en hel del under Sahlin-affären...

jeppe säger: Hej Mona! Jag såg att du var med i en kort film nyligen. Skulle du kunna tänka dig att gå ett steg till och spela in en skiva? Du sjöng förträffligt tycker jag! Kul med folk som vågar...

Mona Sahlin säger: Kul attdu gillade det, själv skarratade jag ordentligt åt mig själv. Men inte kan jag sjunga...jag tror jag är en bättre politiker än sångerska.

carlos säger: Jar sett på massmedier att du egagerar dig mycket när det gäller frågår som berör invandrare så varför blev du inte invandrare minister och försökte hjälpa invandrare att komma in lättare t ex på arbetsmarknad

Mona Sahlin säger: Nu är jag näringsminister och skall se till att alla har ett arbete, och då är det viktigt att kämpa mot intolerans och rasism. Det hoppas jag att alla ministrar gör.

Lars Sundstad undrar: Tycker du inte att du har fler ideologiska beröringspunkter med folkpartiet och är det inte i såfall lättare att du byter parti än att försöka omvända hela socialdemokratin. Jag kan nämligen inte begripa hur du kan betraktas som "förnyare". Dina ideér påminner mest om gammal borgerlig skåpmat som socialdemokratin bekämpat i årtionden. Det är väl mer hederligt att inse att du bytt ideologisk hemvist och byta parti än att få folk att tro att socialdemokratin på minsta vis kan associeras med dina förlegade åsikter.

Mona Sahlin säger: Jag är socialdemokrat i hela min själ och hjärta. Det kan inte vara borgerlig politik att se till småföretagare eller att kämpa för att göra socialdemokratin till ett modernr parti. Att behålla de klassiska värderingarna som rättvisa och solidaritet, men förnya hur man förverkligar det i ett så nytt samhälle som vi har idag. Det är socialdemokrati.

thomas frågar: Vill du bli statsminister

Chrystal föreslår: Hej. Låt mig börja med att presentera mig. Jonas heter jag med 'artistnamn' Chrystal Jag undrar vad du tycker om att bli stadsminister? Varför jag nu tycker detta? Jo. Du har något som herrarna Bildt, Alf och Persson saknar. Karisma. Sverige lyssnar på dig. Oavsett vilka de röstar på. Själv röstar jag blått. Om du kan bli stadsminister? Gör en folkomröstning. Utan att vara för självgod kan man säga att du skulle bli det.

Mona Sahlin säger: Jag ville ju 1995, men det var i en annan tid. Nu är det kul att vara minister och jobba med Göran Persson. Det viktigaste för mig är att jobba med politik, inte var. Så svaret är nej.

Angeredstjej frågar: Vet du inte om att en återgång till det gamla samhället med hembiträden förutsätter ett klasssamhälle med stora inkomstklyftor? Ska våra skattepengar gå till sådant först och främst eller till hjärtefrågorna skola, vård och omsorg?

Mona Sahlin säger: Jag vill inte ha tillbaka pigsamhället!!! Absolut inte!!! Däremot vill jag se om vi kan omvandla en del av den svarta sektorn till vit. Ge fler sociala rättigheter. Att titta på hela tjänstesektorn, som kan ge fler jobb.

Sara undrar: Om du hade en anhörig som omkommit i Estoniakatastrofen, skulle då vilja att kroppen bärgades?

Mona Sahlin säger: Ingen vet hur vi skulle reagera om vi var med om en sådan katastrof som Estonia. Sorg kan ta så olika vägar. En del ser havet som en grav, andra vill absolut få begrava sin anhöriga. Allt detta tänker jag på hela dagarna nu, vi får se vad som blir regeringens beslut. Men Ingens sorg är "fel".

Mona Sahlin säger: När jag var liten så var jag arg över orättvisor. Engagerade mig mot Vietnamkriget och upprördes över svälten i Afrika. Till slut ville jag göra något och inte bara prata. Då blev det naturligt att börja med politik.

FLASHMAN säger: Äh! mina mess. kommer inte fram verkar det som. JAG VILL BARA KRAMA MONA SAHLIN OCH SÄGA STÅ PÅ DIG.

På grund av tekniska problem kan vi inte lägga ut det fullständiga chattet. Vi beklagar. Ljudintervjun berör några av övriga frågor Mona Sahlin fick.

AB Webbred.