Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
MÅNDAG 26 OKTOBER 1998
 

---EXTRA--- Anders Sundström förklarar varför han slutar - rörliga bilder.
Socialministern blir bankdirektör
Anders Sundström lämnar regeringen efter bara några veckor som socialminister

Anders Sundström lämnar Göran Perssons regering för att i stället bli chef för Pitedalens sparbank.
Foto: URBAN ANDERSSON


Namn: Anders Sundström.
Ålder: 46.
Inkomst: 779 600 kronor.
Familj: Hustru Ellenor, sönerna David och Jonas.
Bostad: Villa i Piteå.
Arbetsuppgifter: Socialminister.
Karriär: Kommunalråd i Piteå,
arbetsmarknadsminister och näringsminister.


Sundströms samlade debattartiklar och tal
STOCKHOLM. Tre veckor som socialminister blev nog för Anders Sundström. På måndagen avgick han och meddelade att han ska tillbaka till hembygden och bli vd för Pitedalens Sparbank.
  Statsminister Göran Persson funderar i några dagar till på vem som ska bli ny socialminister.

   Efter valet meddelade Margot Wallström att hon fått nog av jobbet som socialminister och ville hem till Värmland och familjen. Nu sade Sundström vid en pressträff i Rosenbad att han plötsligt fått en chans till ett skifte i livet. Sparbankens ledning hade kontaktat honom i fredags och han tog upp resonemanget med Göran Persson.
  - Jag har 20 år som heltidspolitiker bakom mig. Nu får jag en chans att umgås mer med min fru och mina barn, sade Sundström.

Lämnar uppdrag
  Göran Persson beklagade Sundströms avgång.
  - Jag förlorar en kompetent medlem av regeringen och en nära kamrat. Men jag respekterar hans skäl.
  Båda förnekade att Sundström lämnar regeringen för att han inte fick fortsätta som näringsminister. Mona Sahlin och Björn Rosengren är ministrar i det nya sammanslagna stordepartementet.
  Sundström sade att han ännu inte kommit in i jobbet som socialminister. Om så skett skulle han säkert ha känt engagemang för det. Det är en slump att han lämnar regeringen just nu.
  - Anbudet från banken innebär att jag får prova på närings- och regionalpolitik i praktiken. De områdena har jag teoretiskt varit mest intresserad av i många år, sade han.
  Sundström ska successivt lämna även andra politiska uppdrag. Han är socialdemokratisk distriktsordförande i Norrbotten och sitter med i partiets VU.
  Vice ordföranden i Norrbottens eget VU Karl-Gunnar Holmqvist säger dock till TT att Sundström lämnar regeringen därför att han inte är nog engagerad för uppdraget som socialminister.

Klingvall tills vidare
  Göran Persson meddelade att socialförsäkringsminister Maj-Inger Klingvall tills vidare går in som departementschef. Vem som ska efterträda Sundström ville Persson fundera på litet längre. Han hade vissa tankar om en lösning.
  Persson medgav att socialministerposten av tradition är mycket viktig inom partiet och att den brukar ges till någon med solid förankring i partiet.
  - Visst kan det bli någon som redan är minister, men inget är bestämt, sade han.
  Ordföranden i Pitedalens Sparbank Ture Wikman säger till TT att man chansade och frågade Sundström om han var intresserad av vd-posten men knappt vågade tro att så var fallet.
  Sundströms avgång sätter säkert åter igång debatten om politikens villkor. Det är mindre vanligt att en man "i sina bästa år" - Sundström är 46 - lämnar regeringen. Sundström har varit minister i fyra år och detta var hans tredje statsrådspost. Även för Wallström föreföll det tungrott att 1996 sadla om från posten som kulturminister till det stora, invecklade område som socialpolitiken utgör.
  Ett annat känt fall av minister som snabbt längtade hem var Börje Andersson (s), som 1982 for hem till Borlänge efter att ha varit försvarsminister i knappt ett par månader.
Lillemor Melsted/TT Per Vallgårda /TT

Fler nyheter