Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
ONSDAG 21 OKTOBER 1998
 

– Jag glömmer det aldrig

Ingegerd Wärnersson chattar med Aftonbladets läsare från utbildningsdepartementet.
Hon fick svara på många frågor, men mest betydde en fråga från en mobbad skolelev - då skrev Ingegerd Wärnersson att hon också blev mobbad under en tid i skolan.
Hör vad skolministern vill göra mot våld och mobbing i skolan.
(Realplayer)

Nya skolministern Ingegerd Wärnersson chattade om sina egna erfarenheter av mobbing

INGEGERD WÄRNERSSON : stiger in
Maria säger: Är det rätt att ge läxa från fredag till måndag?
INGEGERD WÄRNERSSON säger: Hej alla ni som finns med på nätet. Nu sätter vi i gång.
INGEGERD WÄRNERSSON säger: Hej Maria. Om du arbetar på beting så kan ju läxan vara över helgen. Men att ge direkt hemläxa över helg tycker jag inte är bra.
dot säger: Hej Ingegerd. Vad står högst på din lista av KONKRETA åtgärder för skolan?
INGEGERD WÄRNERSSON säger: Att fiina ytterligare vägar för att möta det ökade våldet och mobbingen. Vi jobbar just nu med att ta fram konkreta årgärder men vi är inte klara.
Lena säger: I dag händer det att skolan polisanmäler barn, ner i andra klass, för att det är oroligt och stökigt och slagsmål och mobbing. Ska verkligen POLISEN ta tag i dessa problem?
INGEGERD WÄRNERSSON säger: Hej Lena.Nej. jag tycker att det i första hand är ett skolansvar.
Aron säger: Vad anser du om "ordning och uppförande" i betyget?
INGEGERD WÄRNERSSON säger: Hej Aron. Jag är så gammal att det fanna med i mina betyg. Det hade viss effekt på den tiden. idag tror jag inte på det som ett enskilt betygsämne. Men i utvecklingssamtalen är det ett mycket viktigt
Lucas undrar: Hur kommer det bli i den nya skolan, där man skall integrera så mycket hela tiden? Kommer slöjden att få mer timmar än nu eller blir det tvärtom?
INGEGERD WÄRNERSSON säger: Hej Aron. Jag är så gammal att det fanna med i mina betyg. Det hade viss effekt på den tiden. idag tror jag inte på det som enskilt betygsämne. Men i utvecklingssamtalen är det ett mycket vikigt att samtala om.
Toolshed säger: Hej Ingegerd...... Tycker du att det nya betygsystemet är bra, varför?
INGEGERD WÄRNERSSON säger: Hej Lucas. Slöjden fick fler timmar i våras genom ett riksdagsbeslut. Men jag håller med dej om att allt kan inte alltid integreras. Risken för suddighet blir då stor.
Marie undrar: Hej Lycka till som minister. Vad anser du att vi måste göra för att bekämpa mopning i skolan? Vet du är det känns att bli mopad? mvh Marie
INGEGERD WÄRNERSSON säger: Hej Toolshed. Ja. Målrelaterat. Man arbetar endast mot sig själv inte mot andra
INGEGERD WÄRNERSSON säger: Hej Marie Tack för lyckönskan. Jag vet hur det känns.Det glömmer jag aldrig. Jag har idag många tankar om hur vi ska få bort mobbingen men först vill jag tala med fler ungdomar och vuxna så att jag blir säker på att jag föreslår rätt vägar. Men idag ska alla vuxna göra en sak. Se lyssna ingrip.!
Elev i malmö frågar: Hej Ingegerd!! Jag undrar vad du säger om att andel lärar i skolan inte är utbildade
INGEGERD WÄRNERSSON säger: Hej. Det har nog alltid funnits outbildade lärare men idag kan de andra lärarna i lärarlaget vara ett bra stöd för den outbildade.
Sofia säger: Vad skulle du vilja göra för att stoppa vandaliseringen i skolorna?
INGEGERD WÄRNERSSON säger: Hej Sofia. Ett sätt är att från första klass få ta ansvar för sin skola. Städa efter sej i såväl klassrum som överiga ytor, vara med och bestämma om regler hur vi skapar en trivsam miljö, att få ett stöd från vuxna så att man vågar berätta när andra förstör. svår fråga som kräver mer tid.
Persson säger: jag diggar din frisyr
INGEGERD WÄRNERSSON säger: Hej Persson. Tack. synd att jag inte kan se din.
CHRISTER undrar: jAG HAR GÅTT UT 9.AN MED 70POÄNG. JAG VILL HÖJA MINA SO-BETYG FÖR ATT FÅ 40 POÄNG TILL SÅ JAG KOMMER IN PÅ RESTAURANGPROGRAMMET. SYO´N SÄGER ATT MAN INTE FÅR RÄKNA POÄNG PÅ DET MAN LÄSER EFTER 9.AN. VARFÖR DET?? hELDUMT!
INGEGERD WÄRNERSSON säger: Hej Christer.Jag kan inte detaljerna på din fråga. skriv ett brev till mej på utbildningsdepartementet 10333 Stockholm eller e-post via www.regeringen. se. så får du ett svar.
Ola frågar: Vad tycker du om internatskolor som Lundsberg, Sigtuna, Gränna? Är det bra att de finns över huvud taget?
INGEGERD WÄRNERSSON säger: Hej Ola. Tyvärr finns det ungdomar som på grund av sina föräldrars arbetssituation ej kan gå i sin hemskola. Då är dessa skolor ett alternativ.
Sofia säger: Idag har vår klass fyra timmars håltimme därför att det inte går att få tag i någon vikarie. Anser du att det finns för få lärare i Sverige och i såfall varför?
INGEGERD WÄRNERSSON säger: hej sofia. vi behöver fler vuxna i skolan därför ger vi mer pengar till kommunerna så att detta kan genomföras. Problemet är också att det ser olika ut runt om i landet.
Madcat undrar: Vad anserdu om den nya datorlagen?? Rent juridiskt sett så ska vi ju inte kunna genomföra den här disskusionen?? det ska ju bli olagligt.
INGEGERD WÄRNERSSON säger: Hej Madcat. du och jag kan fotsätta samtala enligt den nya lagen.Detta var mitt livs första chattande. Jätteroligt men det blev lite fel här och där med stavningen. ha det bra och vi ses igen.

TYCK TILL: Skolan - bra eller dålig?


Fler nyheter