Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 13 OKTOBER 1998
 

Vänstern i morse: Vi lämnar inte samarbetet
Vänsterpartiet lämnar inte samarbetet med Göran Persson. Partiet riktar visserligen hård kritik mot Björn Rosengrens och Mona Sahlins utspel om skattesänkningar och mittensamarbete.
– De måste få en chans i superdepartementet, säger vänsterns partisekreterare Lars Ohly till Aftonbladet nu på förmiddagen.
  – Vi tänker inte kräva deras avgång.
  I en debattartikel i Dagens Nyheter uttrycker trojkan i partiledningen, Gudrun Schyman, Johan Lönnroth och Lars Ohly sin starka irritation över socialdemokraternas sätt att föra regeringsförhandlingarna efter valet.
  Gudrun Schyman är särskilt upprörd över att Ingela Thalén och andra ledande socialdemokrater gett vänsterpartiet skulden för att vallöftet om sänkt dagistaxa inte genomförs.
  – Vi är kritiska, säger Lars Ohly, men vi tänker inte bryta samarbetet.
Planerar du något samtal med Göran Persson om sprickan?
– Nej, inte direkt. Vi är överens om innehållet i budgeten. Men det är klart man blir irriterad när förtroendefulla resonemang, som förs internt, kommer ut i massmedia.
Hur tänker du överbrygga motsättningarna?
  – Vi har bestämt att tillsätta gemensamma arbetsgrupper om sysselsättningen och vårbudgeten. Vi ska även diskutera nästa års budget, som läggs 1999.
  – Sen får vi se vad som kan komma ut ur de samtalen, säger Lars Ohly.
Du tänker inte kräva Björn Rosengrens och Mona Sahlins avgång?
  – Nej, definitivt inte. Båda måste få en chans att praktiskt visa att de står bakom regeringens uttalade politik.
– De måste få tid att börja det arbetet.
Vad tycker du om ett superdepartement?
  – Det väcker både förhoppningar och farhågor.Bra att det går att ta ett samlat grepp över många frågor utan att dessa splittras på en massa departement.
  – Inte så bra att kommunikationsdepartementet försvinner. Trafikfrågorna riskerar nu att hamna i skymundan, säger Lars Ohly.

Jens Kärrman, Christer Renström


Fler nyheter