Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 13 OKTOBER 1998
 

”Vi visste att det skulle bli svårt att rubba utgiftstaken”
Vänsterpartiets man i budgetförhandlingarna med Erik Åsbrink var Johan Lönnroth.
  Här kan du läsa hela chattet med Aftonbladets läsare, ett chatt som gick av stapeln direkt efter budgetdebatten i riksdagen.
Johan Lönnroth : stiger in
Johan Lönnroth säger: Hej här är Johan,
Mimmi säger: Hej - vad i budgeten har v bidragit till?
Johan Lönnroth säger: 1.ett mål
Johan Lönnroth säger: 1. Sysselsättningsmålet, 2. Sänkta hyror, 3. mer pengar till vård, skola omsorg...
Johan Lönnroth säger: 4. åtgärder för ökad jämställdhet. 5 sänkt skatt för låginkomsttagare
Andreas M,Ups-a frågar: Vad anser ni skall prioriteras om prognoserna för propositionen slår fel i negativ bemärkelse, transfereringssystemet eller avbetalningerna på statsskulden?
Johan Lönnroth säger: sysselsätningen skall prioriteras, det betyder lägre transfereringar
Johan Lönnroth säger: Vad ansåg Ni om debatten?
Anders säger: Ni vill ju ha högre skatter på de flesta områden. Hur vill V hindra att kapital flyttas till andra länder med lägre kapitalskatter?
Johan Lönnroth säger: vi omfördelar skatter, höjer ej det totala skattetrycket. De skatter vi höjer är relativt låga i Sverige jämfört med i utlandet
dot säger: Kändes det som ett uppvaknande att under förhandlingarna konstatera att det faktiskt finns ett utgiftstak, som man tyvärr måste anpassa sig till?
Johan Lönnroth säger: vi visste att det skulle bli svårt att rubba utgiftstaken som både s och mp såg som heliga
Lenin undrar: Ska ni verkligen kunna hålla sams BÄDE med sossar och miljöpartister. Miljöpartisterna undrar jag faktiskt mest över?
Johan Lönnroth säger: jag trodde vLenin var dö, men vi kan samarbeta med både s och mp - vi kan både arbetarrörelsens och miljörörelsens tradition
Olle säger: Varför är inte maxtaxan på dagis ett bra förslag?
Johan Lönnroth säger: ja det är bra förslag om man finansierar det så att de som tjänar mest på det (dvs höginkomsttagare i lågskattekommuner) får betala en rimlig andel av förslaget
P.L. undrar: Ni fördömmer låglönearbete och privata alternativ och ni förespråkar ökad offentlig sektor. MEN vilken arbetsgivare är det som är störst i landet och som betalar de lägsta lönerna! Jo den offentliga sektorn, där även flest kvinnor jobbar. Denna sektor som helt saknar konkurens där arbetare verkligen inte kan påverka sin lönesituation. Så till frågan hur kan ni förespråka en ökad offentlig sektor?
P.L. undrar: Ni fördömmer låglönearbete och privata alternativ och ni förespråkar ökad offentlig sektor. MEN vilken arbetsgivare är det som är störst i landet och som betalar de lägsta lönerna! Jo den offentliga sektorn, där även flest kvinnor jobbar. Denna sektor som helt saknar konkurens där arbetare verkligen inte kan påverka sin lönesituation. Så till frågan hur kan ni förespråka en ökad offentlig sektor?
Johan Lönnroth säger: en stark skola behövs för att klara ekonomin långsiktigt, den generalla välfärden ger den trygghet som gör att människor vågar möta förändringar!
Johan säger: Hej, Jag hörde just på radion att i den nya budgeten får idrotten och föreningslivet mycket mindre pengar, varför?
Johan Lönnroth säger: uppgiften är felaktig, idrotten o föreningarna har över huvud taget inte förhandlats om
s säger: V har skrivit i DN idag om samarbetet med regeringen, och varit kritiska. Ska ett samarbete starta så här, varför inte först tala med er samarbetspartner? Jag tror inte vi vill veta alla detaljproblem, då vi ju hoppas på ett gott samarbete.
Johan Lönnroth säger: Ingela Thalen och andra s har angripit oss nu nästan varje dag, vi gav ett ganska hovsamt svar idag
hobbit säger: har du bidragit med något i budgetförhandlingen som medför att jag eller någon annan får ett incitament att spara pengar?
Johan Lönnroth säger: en stabil budget minskar osäkerheten om framtiden - nu måste människor våga investera i framtiden och det befrämjas av stabilitet
Fredrik säger: Hur skall sysselsättnineg prioriteras?
Johan Lönnroth säger: flyttar man pengar från de som
Johan Lönnroth säger: läger pengar på hög till de som använder pengar till
Johan Lönnroth säger: ...konsumtion befrämjas jobben.
Sverigedemokrat undrar: johan , vaad kommer att hända med arbetslösheten
Johan Lönnroth säger: om vi får igenom vår linje faller den
Johan Lönnroth säger: tack och hej från mig


Fler nyheter