Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 13 OKTOBER 1998
 

”Ibland *ler* jag också”
Finansminister Erik Åsbrink fick frågor om alltifrån internationell ekonomi till kärlekslivet.
  Här kan du läsa hela chattet med Aftonbladets läsare.

Erik Åsbrink : stiger in
Erik Åsbrink säger: Hej och välkomna till chattet! Nu är jag beredd att svara på så många frågor som möjligt.
madvikins undrar: Hej Erik . Tycker du inte själv att maxtaxa på dagis är ett riktigt moderat-förslag ? ...de som redan äter gåslever med ungarna..kan käka mer...
Erik Åsbrink säger: Nej, det är ett socialdemokratiskt förslag som moderaterna går emot. Det är bra för barnen, det stimulerar till förvärvsarbete, det främjar jämställdheten, det minskar den svarta barnomsorgen och det är en del av den generella välfärdspolitiken. Vi socialdemokrater kommer att försöka genomföra förslagen under mandatperioden och det blir förmodligen i kamp mot moderaterna.
dot säger: Hej Erik. Det verkar ju stramt det här, men tror du inte att vänstern är lite sura nu?
Erik Åsbrink säger: Jag hoppas att både vänsterpartiet och miljöpartiet står fast vid uppgörelsen. Inget parti kan fullt ut genomföra sin politik när man samarbetar med andra partier men förhoppningsvis upplever alla tre partier att de har fått lämna vissa avtryck på budgetpropositionen.
Kjelle undrar: Tänker ni komma med något nytt åtgärdspaket för de arbetslösa så att även de får en drägligare tillvaro?
Erik Åsbrink säger: Det viktigaste är att fler människor får arbete och att arbetslösheten pressas tillbaka. Men självfallet är det viktigt att de som ändå är arbetslösa kan försörja sig på ett rimligt sätt. Nästa år sänker vi skatten för låginkomsttagare med 1.320 kronor. Det får även de arbetslösa glädje av.
Bobby frågar: Varför går vi inte med i EMU så det blir stabilare för Sverige framöver ?
Erik Åsbrink säger: Jag tycker att svenska folket skall bestämma - i val eller i folkomröstning - om Sverige skall gå med i EMU. Men först behöver vi genomföra en ordentlig informations- och folkbildningskampanj, så att flera människor kan sätta sig in i frågan ordentlligt.
Ancha undrar: Hej, jag undrar hur grundskolan-barnomsorg gynnas i budgetpropositionen.....???
Erik Åsbrink säger: Skolan tillsammans med vården och omsorgen får successivt ökade resurser de närmaste åren. När det gäller barnomsorgen, så lyckades vi socialdemokrater inte denna gång få stöd för vårt förslag att kraftigt sänka taxorna. Men vi står fast vid detta krav och jag är säker på att vi kommer att lyckas genomföra det under mandatperioden.
Heydrich undrar: Blir det mer kosing i plånboken för mig som student?
Erik Åsbrink säger: Om du har vissa arbetsinkomster, så kommer du nästa år att få glädje av den skattesänkning på 1.320 kronor som vi vill genomföra. När det gäller studiestödssystemet så tänker vi socialdemokrater genomföra en reform men inte redan under 1999.
PALLE undrar: hur det går med den nya romansen*ler*
Erik Åsbrink säger: Jag kommenterar inte mitt privatliv men ibland *ler* jag också.
The Fisherman säger: Finns det några gränser för dubbelbeskattning?
Erik Åsbrink säger: Jag är litet oklar över vad du menar men det är klart att det finns gränser för hur hög skatten kan bli.
dos.nu frågar: Hur ska ni kunna komma överens med MP o V när dom redan nu hotar att lämna samarbetet med er?
Erik Åsbrink säger: Såvitt jag har förstått så är miljöpartiet nöjt med samarbetet hittills. Vänsterpartiet tycks vara litet mera kritiska men jag hoppas att de också skall finna sig till rätta.
dos.nu frågar: Varför inkomstprövar ni inte barnbidragen, är det rätt att kungafamiljen som har flera miljoner ska kunna plocka ut bidrag också?
Erik Åsbrink säger: Barnbidragen syftar inte till att minska skillnaderna mellan hög- och låginkomsttagare - det har vi andra instrument till, såsom skattepolitiken. Barnbidragen är en generell rättighet för alla barn och syftar till att utjämna skillnaderna mellan barnfamiljer - som ofta har en sämre ekonomi - och övriga grupper. Man kan jämföra med skolan som är en avgiftsfri rättighet för alla barn. Vi tar ju inte ut avgifter för barn som har välbeställda föräldrar.
Stefan säger: De flesta anser att bidrag bara är utgifter,men folk omsätter pengarna med handel så de kommer tillbaks igen.Det är därför inte bara bra att strama åt,eller?
Erik Åsbrink : stiger in
Erik Åsbrink säger: Vi stramar inte åt längre. Budgeten är sanerad och vi har utrymme för en del förbättringar, t.ex. höjda pensioner från årsskiftet, höjda barnbidrag år 2000 och 2001, mera pengar till vård, skola och omsorg, sänkt skatt för låginkomsttagare och sänkt fastighetsskatt för hyresgäster.
Kjelle undrar: Lånar vi lika mycket nu som tidigare som från utlandet för att finansiera statens ekonomi, eller klarar landet helt en inhemsk upplåning för sin verksamhet?
Erik Åsbrink säger: I år lånar den offentliga sektorn inget alls utan kan istället betala av på statsskulden. Det är viktigt att vi kan betala av också på statens utlandsskuld.
Erik Åsbrink : stiger in
Beavis1 säger: Hur mycket betalar vi till EU i netto?
Erik Åsbrink säger: F.n. betalar vi in ca 20 miljarder kronor brutto och får tillbaka ungefär hälften, så att vi netto betalar ca 10 miljarder. Jag tycker att det är viktigt att vi är med i EU och är aktiva där. Jag arbetar för att det svenska nettobidraget skall hållas inom rimliga gränser i framtiden.
Thomas Johnson frågar: Med dagens turbulenta utveckling på den internationella ekonomiska marknaden - hur kan Sverige ,och med vilka medel,undvika att dras med i en eventuell accelererande ekonomisk kris. Vilka "nödåtgärder" resp. säkerhetsmarginaler finns egentligen med i budgeten?
Erik Åsbrink säger: Sverige är starkt beroende av den internationella ekonomin och vi kan inte undgå att påverkas om krisen skulle förvärras. Det är tre saker vi bör göra: 1. Vi bör se till att vi håller ordning och reda i vår egen ekonomi. 2. Vi bör noga följa utvecklingen internationellt och ha en hög handlingsberedskap att vid behov vidta lämpliga åtgärder. 3. Vi bör fullt ut delta i ett internationellt sasmarbete, bl.a. inom EU, för att gemensamt försöka stävja krisen och undvika framtida problem.
Anna undrar: Kommer vi alla märka av något av er 'kampanj' att informera folket om vad EMU är???
Erik Åsbrink säger: Jag hoppas att så många som möjligt märker av informationsinsatserna och skaffat sig goda kunskaper om vad EMU är. Så småningom skall svenska folket ta ställning till om vi skall vara med, i val eller i folkomröstning.
Emma undrar: Vad var egentligen för fel med jobballiansen?
Erik Åsbrink säger: Jobballiansen är endast en gemensam tidningsartikel av Carl Bildt, Lars Leijonborg och Alf Svensson. Det var ett mycket tunt dokument från tre partier som påstår sig sitta inne med en fantastisk politik för att skapa flera jobb. Det var synd att de inte visade sin eminenta förmåga när de satt i regeringen 1991 - 1994. Då försvann i själva verket 450 000 jobb.
Mats 18 frågar: Hej Erik! När ska ni sänka bensinskatten med typ två kronor?
Erik Åsbrink säger: Det tänker jag inte lova. Då skulle vi förlora en massa pengar som vi behöver för att finansiera skolan, vården och omsorgen och mycket annat. Om vi får råd att sänka några skatter de kommande åren, så finns det flera andra skattesänkningar som går före sänkt bensinskatt.
@nders_Sthlm frågar: när skal lvi få ett skattesystem som inte baserar sig på bidrag i första hand utan på den enskildes möjligheter att betala skatt. Jag menar att man först skall kolla om den enskilde har nått upp till ett visst inkomst och brytpunkt. Hamnar man tex under brytpunkten skall inte skatt tas ut . I frankrike har man det systemet. Staten spar tranfereringskostnader och kan hålla skatten nere och bidragen borta!
Erik Åsbrink säger: Det där är inte så enkelt som du beskriver. Vi kommer även i framtiden att ha en ordning som innebär att folk både betalar skatt och tar emot vissa s.k. bidrag. Om du blir sjuk, så är du säkert tacksam för att vi har en fungerande sjukförsäkring (ett e.k. bidrag).
Klasse säger: Hur kommer samarbete med Vänstern att påverka budgeten framöver??
Erik Åsbrink säger: Det vet jag inte. Nu har vi träffat en uppgörelse om budgetpropositionen. Nästa fas är lika viktig: att se till att budgeten passerar genom riksdagen utan missöden. Eftervården av uppgörelsen är lika viktig som själva uppgörelsen. Först därefter vet vi om det finns förutsättningar att driva vidare samarbetet.
Jörgen Lindell frågar: Hej Erik! Min flickväns farmor, som bor i Svenljunga Kommun, fick nyligen veta att kommunen dragit in hennes hemtjänsttimmar för att hon var för pigg. Trots att hon inte kan se på ena ögat och har knappt syn på andra ögat samt begränsad rörelseförmåga!! Om hon vill ha hemtjänst säger kommunen att hon får betala privat. Har du några förbättringar i statsbudgeten som hjälper farmor? Mvh Jörgen Lindell
Erik Åsbrink säger: Det låter väldigt tråkigt det du berättar. Men det är svårt att uttala sig om din flickväns farmor, eftersom jag inte känner till de närmaste omständigheterna och eftersom detta är en kommunala angelägenhet som vi rikspolitiker inte direkt kan påverka.
Lina undrar: Tror du verkligen, verkligen att samarbetet med v och mp kommer att hålla hela vägen? Svara bara inte vad du hoppas på, jag vill verkligen veta vad du tror.
The Fisherman undrar: Hej Erik! Vad har du för utbildning från början, akademisk alltså?
Erik Åsbrink säger: Jag tror ingenting säkert f.n. Jag vill se att uppgörelsen som vi har träffat verkligen genomförs utan missöden och att samarbetsklimatet förblir gott. Först därefter vet vi om det finns möjligheter att fortsätta samarbetet.
Erik Åsbrink säger: Svar till The Fisherman: Jag har två akademiska examina, dels en fil.kand.examen från Stockholms och Uppsala Universitet, dels en civilekonomexamen från Handelshögskolan i Stockholm.
Milla säger: Hur ska ni kunna ordna fler jobb ??? som det är nu tycker jag bara det är en massa åtgärder och sen pratar man om att arbetslösheten minskat !? Man hamnar i en ond cirkel som arbetslös !!
Erik Åsbrink säger: Sysselsättningen ökar. Det senaste året har antalet nya jobb ökat med 69.000. Men jag är inte nöjd med det. Vi behöver få ytterligare många jobb. Det är därför som vi nu har satt upp ett konkret mål för sysselsättningenn, som innebär att vi fram till år 2004 skall få ungefär 375.000 nya jobb. Jag hoppas att även du skall kunna få ett jobb.
Milla säger: Hur länge kan man gå på kunskapslyftet ? Hur länge kommer det att finnas kvar ?
Erik Åsbrink säger: Många behöver gå två år för att få sin gymnasieexamen. Jag räknar med att kunskapslyftet finns kvar ytterlligare några år. Behoven är stora och kunskapslyftet har varit en stor framgång.
marielouise säger: Jag undrar om du kan specificera hur skatten skall sänkas?
Erik Åsbrink säger: Det är för tidigt att säga nu. Vi bjuder in de andra partierna till överläggningar om den framtida skattepolitiken. Men i budgetpropositionen finns en kortsiktig åtgärd. Vi sänker skatten 1999 med 1.320 kronor i första hand för låginkomsttagarna.
Knut undrar: Känns det inte lite dumt att lägga fram förslag när ni inte har mer än knappt 35% av Sveriges folk bakom er??
Erik Åsbrink säger: Det är därför som vi samarbetar med vänsterpartiet och miljöpartiet, så att vi vet att vi får majoritet bakom våra förslag. Det är naturligtvis lättare att sitta i en majoritetsregering men det kunde varken vi eller några andra partier fixa.
gogogo frågar: Något speciellt trevligt för småföretagere i den nya budgeten...?
Erik Åsbrink säger: Inga några nya stora förslag som specielltl gäller småföretagare men det är viktigt inte minst för småföretagarna att vi fortsätter att hålla ordning och redan i ekonomin med låga räntor och låg inflation. Hej då och tack för den här gången!


Fler nyheter