Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
MÅNDAG 12 OKTOBER 1998
 

Dödssjuk Boris Jeltsin vacklar som president

Boris Jeltsin var nära en kollaps då han anlände till Uzbekistans huvudstad Tasjkent. Mitt framför hedersvakten vacklade Jeltsin till. Han grabbade tag i Uzbekistans president Islam Karimov.
Foto: AP

Psykiatriker: Han är svårt senildement

Boris Jeltsin, 67, var askgrå i ansiktet och blicken frånvarande när han var nära att falla ihop på flygplatsen i Tasjkent i går.
  Nu växer spekulationerna i Ryssland om att presidenten är dödssjuk.
  – Han lider av långt framskriden senildemens, säger läkaren Michail Vinogradov.
  För första gången bröt psykiatrikern Vinogradov, verksam på Internationella centrat för psykofysik, ett ryskt tabu när han i fredags uttalade sig offentligt om presidentens hälsa.
  – Han är inte längre medveten om sina egna handlingar. Han kan inte kontrollera dem.
  I går kunde den ryska allmänheten via bilder i tv-kanalan NTV se hur nära Boris Jeltsin var en kollaps när han anlände till Uzbekistans huvudstad Tasjkent.

Grabbade tag i Uzbekistans president
  Mitt framför hedersvakten vacklade Jeltsin till. Han grabbade tag i Uzbekistans president Islam Karimov och Naina Jeltsin kom också till undsättning.
  – Presidenten har haft en lång och besvärlig resa. Han lider av en svår förkylning och hosta. Något annat är det inte, sa presstalesmannen Dmitrij Jakusjkin till nyhetsbyrån Interfax.
  Beskedet lär bara spä på spekulationerna om Boris Jeltsins hälsotillstånd. Flera tidningar i Moskva har de senaste dagarna gjort narr av de ständiga propagandabilderna som Kreml kablar ut via tv-nyheterna: en Jeltsin som sitter vid ett enormt skrivbord och tar emot en aldrig sinande ström av gäster. Men bilderna åtföljs inte av något ljud – och sekvenserna är mycket korta.

Många befarar att slutet är nära
  Det pågående statsbesöket i den förra sovjetrepubliken Uzbekistan är Jeltsins första utlandsresa sedan han besökte G7-mötet i Birmingham i våras. Enligt planerna ska han fortsätta till Alamaty i Kasakhstan i dag för överläggningar med president Nursultan Nazarbajev.
  Efter den omfattande hjärtoperationen i november 1996 har Boris Jeltsin långsamt tappat den politiska kontrollen över Ryssland, som nu står på randen till en ekonomisk kollaps.
Text: Sture Olsson  – Vi måste snarast hålla en folkomröstning som får bestämma om presidenten ska avgå av hälsoskäl, föreslår den kommunistiske talmannen i duman, Gennadij Seleznjov.
  Många befarar nu att Boris Jeltsins slut kommer innan en sådan drastisk åtgärd vidtas.
En sjuk man vid makten
Boris Jeltsins karriär har kantats av en rad märkliga uppträdanden i offentligheten och han har ofta anklagats för att missbruka alkohol.
  De senaste sjukhusbesöken finns dokumenterade:
Oktober 1991. Jeltsin drabbades av en lindrig hjärtinfarkt.
Juni 1992. Jeltsin till sjukhus med hjärtptoblem.
September 1993. Jeltsin opererades för ryggbesvär.
Juli 1995. Jeltsin till sjukhus, drabbad av oregelbunden hjärtverksamhet.
November 1996. Jeltsin genomgick en omfattande bypass-operation.


Fler nyheter