Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
LÖRDAG 10 OKTOBER 1998
 

”Madonna kommer i november”

Namn: Leif ”Loket” Olsson. Ålder: 56. Bor: Lägenhet i Göteborg. Familj: Mamma Ruth, 83. Kör: Saab, men ska byta till Volvo. Inkomst: 482 200 enligt 1997 års taxering. Större delen av inkomsten går in i ”Lokets” företag.


GÖTEBORG. Tänkte ett slag göra mig lustig på Lokets bekostnad.
  Man kunde till exempel skrivit att när Loket skrattar blir det sjögång i dubbelhakorna.
  Eller att hans mustasch ser ut som en sån där liten stålborste man rengör spisplattorna med.
  Men det är onödigt.
  Man är ju inte vrålsnygg själv så det stör.
  Dessutom har Loket planer på ett möte med Madonna. Det har inte jag.
  Det där med Madonna är alldeles sant, hon är faktiskt på gång till Bingolottostudion för att träffa allas vår Leif ”Loket” Olsson.
  Mer om det strax.
  Först vill jag berätta för min mamma och min mormor att jag har träffat Loket, alldeles livs levande.
  Hade jag sagt att jag intervjuat Bill Clinton hade de inte brytt sig. Men Loket!
  Han var lite misstänksam och försiktig i början. Sen blev det lite snack om gamla bandyhjältar, om Bosse Nilsson och Skutskärs svenska mästare 1959, och då tinade Loket upp rejält. Han skrockade och mindes hur idrotten var när han bara var en ung och okänd liten rälsbuss.
  I dag har Bingolotto dragit in sammanlagt 6,5 miljarder kronor till idrottsrörelsen.
  Loket själv är folkligare än en kopp kaffe. Han är mer än bara en människa – han är ett begrepp, en företeelse, ett nutidsfenomen. Precis som en gång Lennart Hyland.
  Det är mycket möjligt att den trinde Leif Olsson till och med påverkade vår politiska framtid genom sin utfrågning av partiledarna i tv.
Du har fått mycket beröm för de programmen, inte minst av partiledarna själva.
  – Jag tackar för det. Hur man nu ska tolka sånt beröm. Det får ju inte vara för bra heller.
Hur då, menar du?
  – Man blir illa omtyckt av andra journalister, såna som tycker att man ska vara så jävlig som möjligt när man frågar ut politiker. Jag kände misstänksamheten från K G Bergström och hans kamrater redan innan första programmet. Men de hade fel, och det visste jag att de skulle få. Vanliga människor gillar den här samtalsnivån. Det kom fram många kvaliteter hos partiledarna som folk inte hade en aning om.
Valdeltagandet har sjunkit. Det är färre som spelar Bingolotto också.
  – Intresset har gått ner med 12–13 procent jämfört med den riktiga boomen för tre år sen. Men Bingolotto är fortfarande ofantligt stort. Vi omsätter 70 miljoner varje vecka. Det säljs ungefär 2,5 miljoner lotter inför varje program.
Tänk då om du hade fått 50 öre lotten. Som du tackade nej till!
  – Det var i början när vi bara sålde 3 000 lotter. Hade jag vetat då vad jag vet i dag ... Herregud, så mycket pengar jag skulle haft! Jag skulle ha varit makabert rik.
Du har sagt att Bingolotto är det enda tv-program som behövs.
  – Jajjamen. Det fyller en social funktion. Det är livsviktigt för idrotten. Det hjälper människor ur ensamheten. Jag anser att de andra tv-kanalerna bör ta hänsyn till det. Konkurrenterna bör alltså inte lägga ”Expedition: Robinson” på samma programtid, det är galet. Bättre att de kör nåt annat, för icke Bingolottoälskare, samtidigt. Opera, klassisk musik eller nåt sånt.
Och nu tar du till det tunga artilleriet. Julio Iglesias i Bingolotto ... Vem vinner damernas hjärta? Loket eller Julio?
  – Hahaha, det blir hård konkurrens!
Och sen hoppas du alltså drämma till med den riktiga höjdaren: Madonna.
  – Ja, hon kommer på snabbvisit till Sverige den 23 november. Jag vill få henne till studion i Göteborg så att hon får se vad ”färgfemman” är för något.
Det är du och färgfemman som är med i hennes prisbelönta video ”Ray of light”.
  – Just det. Jag hade räknat med att få pris för bästa manliga biroll i den videon, he he. Det är klart att hon måste ha funderat över vem den där gubben med det konstiga hjulet är. Tänkte hon skulle få chansen att se det nu.
Tänk om du får Madonna att uppträda också.
  – Det vore ju roligast. Men det är knappast troligt. Jag diskuterar i alla fall en hel del med hennes videoregissör Jonas Åkerlund om det här.
Lyckas du lär det väl bli tyst på Gert Eklund ett tag.
  – Han vill ju förändra Bingolotto till mer lek och underhållning, eftersom vi tappat lite tittare. Blir det så tänker jag inte fortsätta, det har jag meddelat honom. Fortsätter vi som förut är jag beredd att ta programmet in i 2000-talet.
Du får en del roliga telefonsamtal under programmet.
  – Till jul kommer det en video med ”Lokets bästa”. Där är alla höjdarna med. Som när jag ringer upp en person och säger ”Hej, hej, vad gör du, då?” Och får till svar: ”Jag spelar Bingolotto.” ”Då ska väl inte jag störa”, säger jag. ”Nej, det ska du inte.” Och så pang på med luren!
Din makt över folkhemmet är stor. Vad skulle hända om du i programmet, i bästa Hylandstil, bad alla svenska män bära röd slips nästa dag?
  – Va? Bra idé! Inte bara männen...kvinnorna också. Alla som har röd slips får nån form av rabatt på Bingolotto. Hm, det där måste jag fundera på.
Den där "fördumningsdebatten” som startade med Ulf Lundell tycks ha dött ut nu.
  – Det var inte Lundells mening att dra igång en sån debatt. Han ringde förresten till mig för tre år sen och bad att få vara med i programmet, eftersom han ville att ett naturområde utanför Kiruna skulle få del av Bingolottos ”återvinsten”. Det är fortfarande min förhoppning att Lundell står här på scen och sjunger Öppna landskap nån lördag. Det skulle bli succé.
Varför har du ingen split vision?
  – Vad då?
Du har ju åkt fast för fortkörning sex gånger. Ser du inte poliserna?
  – Äh, de står ju för fasen i skogen med sina laserpistoler. Kör man 10 000 mil om året är risken större att åka fast. Men jag kör ju egentligen inte fortare än alla andra. Senast var det 109 km/tim på 90-väg.
Du tar dig fort fram i livet, på alla plan. När ska Loket lägga i handbromsen?
  – Så länge det inte är något fel på fysiken vill jag inte dra ner på tempot. Men när den dan kommer då jag måste lugna ner mig skulle jag vilja göra program om udda människor. Såna som bor i skogen, särlingar, original ... Det finns många underbara levnadsöden i landet Sverige.
Text: Peter Wennman  Leif Loket Olsson kanske också kan betecknas som en slags särling. Sveriges populäraste original.
  Eller som mormor kommer att säga om Madonna dyker upp i Bingolotto:
  – Vem är det som står bredvid Loket?
Fem frågor om...
IFK GÖTEBORG: Uefa-cupen 1982! Torbjörn Nilsson! Jag levde ihop med dem på den tiden. Fast egentligen är jag ÖIS:are från början. Agne Simonsson, uj, uj.
HÄSTAR: När jag var 13 år smet jag iväg till Åby och spelade 2 kronor på en häst som hette Grace Ambassador. Jag vann 34 kronor och kände mig rik. Sen dess har travintresset varit konstant.
INGVAR OLDSBERG: Fantastiskt duktig programledare. Hans ”På spåret” är bland det bästa som visas i tv. Jag har känt honom i 100 år. Och det var Ingvar som döpte mig till Loket.
DÅLIGA DOMARE: De gula och röda korten är ett fördärv. Springa fram och vifta med kort och varna spelarna ... Det skapar bara dålig stämning. Det är bättre att snacka med dem.
BANTNING: Jag bantar aldrig. En gång skulle jag fasta. Efter några timmar var jag yr i huvudet. Kompisen beställde in en råbiff. Jag tittade på den och sa: ”Äh, va fan, jag tar en likadan!”


Fler nyheter