Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
SÖNDAG 27 SEPTEMBER 1998
 

Så var det 1958
Munskänkarna bildas.
Systembolaget sålde 13 miljoner liter lättvin.
Det fanns 330 vinmärken från tolv länder.
Mest sålda rödvin var Vin Rouge d'Algerie som kostade 5 kronor. Mest sålda vita vinet var turkiska Beyaz som kostade 3,25 kronor.

  
Så är det i år
Första halvåret sålde Systembolaget 47 miljoner liter lättvin.
I januari fanns 1 835 vinmärken från 46 länder.
Mest sålda märken hittills är tetrorna Åkesson Terra dell’Oro Rosso respektive Bianco för 43 kronor.


”Vin är minst lika nyttigt som mjölk”
Ullabritta och Nils-Bertil Philipson höjer ett glas för Munskänkarna som firade 40-årsjubileum i Blå hallen i Stockholms stadshus i går. Munskänkarnas grundares, Nils-Bertil Philipsons, vinintresse väcktes efter att han druckit ur pappans vinslattar efter representationsmiddagar. – Jag har druckit en halvbutelj vin om dagen i hela mitt vuxna liv och mår som en prins, säger han.
Foto: BJÖRN ELGSTRAND

I går skålade de för 40-åringen Munskänkarna
Det var inte vilka vindrickare som helst som tog plats i Blå hallen i Stadshuset i går kväll.
  När Munskänkarna firar 40-årsjubileum lämnar man Vino Tinton hemma.
  Här är deras bästa vintips.
   650 av Munskänkarnas 12 000 medlemmar firade jubileet i går.
   75-årige grundaren Nils-Bertil Philipsons vinintresse väcktes när han smakade vinslattar efter faderns representationsmiddagar.
Du med så många år i branschen måste veta hur det perfekta vinet smakar?
   – Man brukar säga att vinets syror ska harmonisera med varandra och då ges den ultimata smakupplevelsen. Men i slutloppet är det den personliga smaken som avgör. Så det kan egentligen bara du själv avgöra.
Du ser ingen fara i att dricka vin?
   – Jag har druckit en halvbutelj vin om dagen i hela mitt vuxna liv och mår som en prins. Jag tror vin är minst lika nyttigt som mjölk i lagom doser.
Men i morgon då, kommer du att ha ont i huvudet?
   – Nej, aldrig i livet. Att vara full vore att skämma ut vinet.
Tobias Österberg

Nils-Bertil Philipson om...
Vinglas Vinglaset ska vara en ödmjuk bärare av vinet. Det ska vara rent och snyggt utan krusiduller. Jag skulle aldrig kunna dricka vin i kopp eller plastmugg, då visar man inte respekt för vinets väsen.
Vinets temperaturer Är det för varmt eller kallt åldras vinet snabbare och kommer till slut att ”dö” i smak. Ett vitt vin ska förvaras i en temperatur mellan 13 och 14 grader medan ett rött lite varmare: 18–19 grader. Då mår de allra bäst.
Luftning av vinet Det räcker med att man dekanterar vinet, det vill säga häller upp vinet i en karaff för en kort stund och sedan häller tillbaka det i flaskan. Som affärsman för viner tycker jag att viner serveras bäst ur vinflaskan.
Priser på vin Visst är det så att det finns ett visst snobbvärde hos en del dyra viner. De köps lika mycket för priset som för innehållet. Som vanlig måltidsdryck duger oftast viner mellan 50 och 100 kronor.
Öl Jodå det kan vara en trevlig bar eller lunchdryck så visst dricker jag även öl. Men självklart väljer jag hellre ett riktigt gott vin om jag har möjlighet.

Här är de bästa vintipsen
– för runt hundralappen

Masi Campofiorin från Valpolicella, (1992) rött medelfylligt vin, artikelnummer 5123, Italien, 89 kronor.
  Serveras till kraftiga och smakrika rätter av mörkt kött, som rödvinsmarinerad älgstek med gräddkokta kantareller.
Palo Cortado från Valdespinas, sherry, artikelnummer 8222, Spanien, 102 kronor.
  Serveras som aperitif eller till olika soppor, exempelvis blomkålssoppa med knaperstekt bacon.

Fler nyheter