Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TORSDAG 17 SEPTEMBER 1998
 

Schyman hade svart städhjälp

Vänsterpartiets Gudrun Schyman har för 100–150 kronor per gång anlitade hon en 16-årig flicka som städhjälp. Hon kom varannan vecka i nio månader och tjänade alltså över 1 000 kronor – där gränsen för redovisning till skattemyndigheten går.
Foto: URBAN ANDERSSON
Skatteverket: Hon kan tvingas betala böter.
Hon betalade 16-årig flicka 150 kronor per gång

Gudrun Schyman har haft svart städhjälp.
  Vid olika tillfällen har hon anlitat ungdomar som fått betalt för att städa hennes bostad.
  Men pengarna har inte redovisats för skattemyndigheten.
  I partiledardebatten i TV 4 i går fördömde Gudrun Schyman subventioner av jobb inom hushållssektorn. Med adress till männen sa hon:
  – Vi kvinnor har gått ut och jobbat men ni har inte gått hem. Nu vill ni att kvinnor och invandrare ska städa bort skiten efter er.
  Själv har Gudrun Schyman anlitat ungdomar i bekantskapskretsen för att få fint i bostaden. En av dem, en 16-årig flicka, städade hos vänsterledaren varannan vecka för 100 till 150 kronor per gång, skriver Dagens Nyheter.
  Först i lägenheten i kollektivet på Värmdö där Gudrun Schyman och 16-åringens familj bodde samtidigt. Senare även i vänsterledarens lägenhet i Gamla stan.

”Har inte gjort något fel”
  Tonårsflickan anlitades i ungefär nio månader och tjänade alltså mer än 1 000 kronor på ett år. Där går gränsen för att en inkomst ska redovisas till skattemyndigheten.
  Arbetsgivaren ska skicka in kontrolluppgift och den anställde ska ta upp inkomsten i deklarationen. Men varken Gudrun Schyman eller 16-åringen har gjort någon sådan redovisning.
  Därför är dammningen, dammsugningen, och golvtvätten hemma hos Gudrun Schyman att betrakta som svartjobb.
  Gudrun Schyman anser inte att hon gjort något fel. Eftersom 16-åringen och de andra ungdomarna är barn till grannarna i kollektivet där hon bodde förut.
  – De har fått betalt. Precis som mina barn fått betalt när de städat hemma, har de andras barn fått en slant när de städat borta hos andra, säger hon till Dagens Nyheter.

”En utökad månadspeng”
  Gudrun Schyman är fullständigt främmande för att blanda in skattemyndigheten i den här sortens transaktioner. Hon jämställer dem med att ge barnen fickpengar.
  – Man kan ha månadspeng som man utökar om det blir städning. Jag tror att det här är en del av den informella ekonomin som jag tror att vi är många som har. Dels att man betalar sina barn lite extra och att man sedan byter kompisar emellan, tror jag är naturligt, säger hon till Dagens Nyheter.
  Gudrun Schyman säger också att hon inte längre har hjälp med städningen.
  Aftonbladet sökte henne förgäves i går kväll för en kommentar.
Maria Crofts


Fler nyheter