Alla på en sida (no-frames)    Nyhetsbevakaren

Sverige 16 SEPTEMBER Visa alla rubriker
Publicerat kl 16:28

Lågavlönade tjänar minst på maxtaxa på dagis
STOCKHOLM. Alla tjänar på s-förslaget om maxtaxa på dagis. Men i Stockholms län är medelinkomstfamiljerna de verkliga vinnarna, visar socialdemokraternas egna siffror.
   Och i de allra flesta kommunerna i länet tjänar höginkomsttagarna relativt sett mer på maxtaxa än den ensamstående mamman - inte bara i kronor och öron.
   Förslaget med maxtaxa ger alla föräldrar i Stockholms län med barn på dagis, med kommunala taxor, mer pengar i plånboken. Mest pengar över får höginkomsttagarna. I 16 av länets 25 kommuner är det dock medelinkomstfamiljen med ett barn på dagis som får den relativt sett största inkomstförstärkningen. I nästan samtliga s-styrda kommuner i länet får höginkomsttagarna en relativt sett större inkomstförstärkning än låginkomsttagarna.
   I bara fyra kommuner - samtliga moderatstyrda lågskattekommuner - får den ensamstående mamman den jämförelsevis största inkomstförstärkningen.
   Hur förslaget till maxtaxa slår beror på hur mycket man tjänar och i vilken kommun man bor. I kommuner med redan låga avgifter blir effekten naturligtvis inte stor. I de allra flesta kommuner får man betala mer i dagisavgift med ökande inkomst, vilket gör att de med högre inkomster tjänar mer på förslaget.
  
Ensamstående tjänar lite
   Socialdemokraterna har gjort beräkningar på hur maxtaxan skulle slå för barnfamiljerna i länet. Enligt dem finns det åtskilliga kommuner där den ensamstående mamman med ett barn på dagis och 12 000 kronor i mänadsinkomst bara tjänar 200 kronor i månaden på förslaget. Det gäller s-styrda Botkyrka, Nynäshamn, Solna, Sundbyberg, Upplands Bro, Upplands Väsby och Österåker samt m-styrda Ekerö, Sollentuna och Värmdö.
   Å andra sidan finns det kommuner där en familj med ett barn på dagis och en sammanlagd inkomst på 55 000 kronor i månaden tjänar 2 500 kronor eller mer på förslaget. Dit hör s-kommunerna Norrtälje, Huddinge, Södertälje och Tyresö.
   -Alla tjänar ungefär lika mycket i förhållande till hushållsinkomsten, med viss övervikt för familjer i mellanskiktet, skriver socialdemokraterna.
  
Kommunerna kompenseras
   Men TT:s uträkning visar att i många kommuner - 16 stycken - får den ensamstående mamman en kassaförstärkning på endast omkring två procent av sin inkomst. I nästan samtliga kommuner får medelinkomstfamiljen en motsvarande förstärkning på fyra-sex procent av inkomsten och höginkomsttagarna mellan två-sex procent.
   Underlaget presenterades vid en pressträff med bland andra statsrådet Pierre Schori på partihögkvarteret på Sveavägen i Stockholm.
   -Alla kommuner kommer att kompenseras fullt ut, sade Pierre Schori.
   Han medgav att detta medför att borgerligt styrda kommuner får högre ersättning än socialdemokratiska eftersom de fört en politik med högre avgifter och lägre skatter.
   -Men hela moderata lågskatte- och högtaxe- politiken kommer att falla samman som en potemkinkuliss, spår han.
  
Lillemor Idling, Nils Odén/TT

Alla dagens telegram Sverige: (det senaste överst)


Gårdagens telegram Sverige Upp på sidan