Alla på en sida (no-frames)    Nyhetsbevakaren

Världen 10 SEPTEMBER. Visa alla rubriker
Publicerat kl 19:12

Faktafel förvirrande för finansiärer
KÖPENHAMN. Sifferslarv från Danmarks statistiska centralbyrå fick i onsdags den internationella finansvärlden att hicka och häpna. I den danska betalningsbalansen hoppade underskottsmiljarderna upp och ner under dagen i takt med de officiella siffersnickarna skickade ut nya rättelser.
   På förmiddagen fastslog Danmarks Statistik först att underskottet i landets betalningsbalans under tolvmånadersperioden fram till juni i år var 8,5 miljarder danska kronor (drygt tio miljarder svenska kronor). Senare medgav statistikerna rodnande att de hade räknat fel på några miljarder och justerade beloppet till 6,5 miljarder kronor.
   Därtill kom att statistikbyrån råkade nedjustera betalningsöverskottet för hela det senaste året från 4,3 miljarder till 2,6 miljarder kronor. På eftermiddagen rättades beloppet tillbaka med fyra miljarder till 6,6 miljarder kronor.
   Misstagen skylldes på att nya beräkningsmodeller använts för gammal information. Och även rättelserna betecknades som preliminära uppskattningar som kommer att finjusteras under fredagen eller på måndag.
  
Kan ha påverkat
   Både i den danska och i den internationella finansvärlden såg man med största allvar på misstagen och kallade dem mycket olyckliga - i synnerhet som de politiska rapporterna i samband med pågående budgetförhandlingar grundas bland annat på läget för betalningsbalansen.
   Anne Buchardt, ekonom på Unibank, betecknade sifferfelen som ”otroligt frustrerande” och sade att de troligen redan har fått konkreta följder för räntorna. Och chefekonomen Jörgen Birger Christensen på Den Danske Bank menade att sifferkaoset skadat Danmarks anseende.
   -I nuvarande läge måste betalningsbalansen tas på dödligt allvar, sade han.
  
Olika metoder
   Ole Berner på Danmarks Statistik medgav på torsdagen att strömmen av rättelser knappast ingav förtroende för den officiella statistiken. Han ansåg dock att risken för fler fel av onsdagens slag är minimal.
   För en månad sedan levererade statistikbyrån och den danska riksbanken helt olika siffror över betalningsbalansen från juni 1997 till maj 1998. Det skilde 12,8 miljarder kronor mellan dem: från byråns uppgift om ett underskott på 4,2 miljarder till det överskott på 8,6 miljarder som banken räknat sig fram till. . .
   Den gången förklarades gapet med att de båda institutionerna tillämpat olika sätt att inhämta och summera data. (TT-RB)
  
Alla dagens telegram Världen: (det senaste överst)


Gårdagens telegram Världen Upp på sidan