Alla på en sida (no-frames)    Nyhetsbevakaren

Sverige 8 SEPTEMBER Visa alla rubriker
Publicerat kl 15:54

Pascalidou och Alonzo: ”Nazihoten förstörde våra liv”
STOCKHOLM. Allt blev förstört efter Aftonbladets publicering av nazisternas hotbild.
   Det sade tv-journalisten Alexandra Pascalidou och hennes före detta sambo Michael Alonzo vid den fortsatta Aftonbladeträttegången.
   De vittnade om skräck som inte släpper, om separation och sammanbrott.
   Fokus i tisdagens förhandling i hovrätten låg på vad Aftonbladets journalist hade sagt när han förevisade hotbilden på en beväpnad och maskerad nazist utanför parets lägenhet.
   Enligt Pascalidou hade han beskrivit nazisterna bakom bilden som en farlig terrorgrupp med våld på sitt program och tillgång till riktiga vapen.
   -Jag har blivit utsatt för hot förut. Men det har aldrig kommit så nära. Nu kände jag att jag var i akut livsfara, sade Pascalidou.
   -Om jag hade fått veta att det var ett pucko på 18 år och att vapnet inte varit skarpladdat så hade jag nog tagit det som ett dåligt skämt, lade hon till.
   Vad har hotbilden inneburit för ditt liv? undrade advokat Claes Borgström.
   -Det har varit totalt katastrofalt för hela mitt liv, för min familj och mina relationer, sade Pascalidou. Hon ansåg till och med att hon förlorat sitt jobb som programledare på Mosaik på grund av hotet då hennes arbetskamrater blev rädda och inte ville ha henne kvar.
   Hon bröt ihop på en semesterresa och har därefter haft regelbunden psykiatrikerkontakt.
  
”Allt är förstört”
   Hennes före detta sambo Michael Alonzo vittnade med ett mera dämpat känsloutspel om en rädsla som inte vill släppa taget.
   -Nu är jag kanske mest rädd för att någon någonsin ska skrämma upp mig lika mycket igen. Det känns som vi har förstörts som personer, allt är förstört, sade Alonzo.
   Det var mest Aftonbladetjournalistens beskrivning av nazisterna som skrämde Alonzo.
   -Han verkade påläst. Han berättade att de var våldsamma och farliga och hade tillgång till vapen genom inbrott i mob-förråd. När samtalet var över fruktade jag för Alexandras liv, sade Alonzo.
   Det var Aftonbladetjournalistens beskrivning av nazistgruppen i kombination med själva hotbilden som skrämde Alonzo. Av säkerhetspolisen hade han fått veta att folk som poserar med vapen utanför någons bostad är mycket nära den gräns när de kan sätta hoten i verket.
  
Ewa Tures/TT

Alla dagens telegram Sverige: (det senaste överst)


Gårdagens telegram Sverige Upp på sidan