Lars Johan Hierta På internet sedan 1994  
AftonbladetSenaste nytt. Dygnet runt.
TISDAG 8 SEPTEMBER 1998
 

Aftonbladets chefredaktörer om Christer Glenning:
”Han tänkte med både hjärnan och hjärtat”

Christer Glenning bakom ratten i Aftonbladets sommartrailer, när den visades upp på Gröna Lund i somras.
Foto: PETER KNOPP

En av Aftonbladets mest kända och uppskattade medarbetare, motorjournalisten Christer Glenning är död. Våra tankar går i dag till hustrun Gunvor och de tre barnen Fredrik, Carina och Clas med familjer.
  Christer Glenning hade varit kock, tecknare och musiker innan han 1959 inledde sin karriär som motorjournalist. Han kom till Aftonbladet 1983. Genom hans insats fick tidningen en motorjournalistik med en egen profil som gick hem hos läsarna.
  Glenning hade gedigna kunskaper om vad som utmärker en bra bil och en dålig. Han kände väl till hur bilar är uppbyggda. Han visste vilka fel som är vanligast och hur dessa ska åtgärdas på bästa sätt. Han kände stark lojalitet med de vanliga bilisterna. När det var påkallat tog han debatten med såväl producenter som säljare och verkstäder. Han var orädd, ofta provokativ, men hans väl underbyggda synpunkter väckte respekt.

”Bilen skapelsens krona näst kvinnan”
  Inga kunde ifrågasätta Glennings kompetens och goda syfte, inga utom möjligen miljövänner som i bilismen ser det värsta hotet mot vår natur.
  För Glenning var bilen ett frihetens instrument. Ja, i inspirerade stunder jämförde han till och med de fina bilarna med de vackra kvinnorna. Näst kvinnan var bilen enligt Glenning skapelsens krona.
  ”Sophia Loren är som en Jaguar E-type. Brigitte Bardot var i sin glans dagar en toppstrutad Corvette Stingray”, kunde han säga med pojkglimten i ögat.
  Christer Glenning fick 1986 priset som Årets motorjournalist. Juryn belönade honom för att han genom sin journalistik stimulerade den angelägna debatten om vägar, trafiksäkerhet och bilism och sade att han sannolikt bidragit till tidningens upplageframgångar.
  Så var det också.

Lockade nya läsare
  Christer Glenning var ett av Aftonbladets bästa märken, och det råder inget tvivel om att han, bullrande, storväxt och karismatisk, lockade nya läsare till tidningen. Säkert är det nog också i hög grad hans förtjänst att SVT:s motorprogram ”Trafikmagasinet” blivit en så uthållig tittarframgång.
  Glenning var en seriös journalist men tog inte sig själv på onödigt stort allvar. Han hade självironi, en bland kända och populära mediemän rätt ovanlig förmåga att kunna driva med sin egen person och erkänna sina tillkortakommanden. Han hade humor och var snabb i repliken. Lika bestämd som han var i kritiken av dem som försökte lura Medelsvensson i bilaffärer, lika mjuk, varm och underhållande kunde han vara i kretsen av vänner och kolleger. Hård och envis när han tyckte det behövdes i yrket, älskvärd och charmerande när han kopplade av.
  Christer Glenning tänkte med både hjärnan och hjärtat. Minnet av honom blir ljust. Vi och övriga kamrater på Aftonbladet tackar honom för många fina år tillsammans.
Rolf Alsing
Anders Gerdin
Aftonbladets chefredaktörer


Fler nyheter