Alla på en sida (no-frames)    Nyhetsbevakaren

Sverige 26 AUGUSTI Visa alla rubriker
Publicerat kl 12:25

Bildt: Kronan en skvalpvaluta
STOCKHOLM. Moderatledaren Carl Bildt tycker att kronfallet är ”en synnerligen klar demonstration av precis det som moderaterna varnat för” - faran med att stå utanför euron.
   - Genom att vi står utanför en fast förankring i det europeiska valutasamarbetet så skvalpar det häftigare här när det börjar bli blåsigt i världen. I dag har vi försvagats mot samtliga eurovalutor och likadant var det i går, säger Bildt.
   Den enda nordiska valuta som klarat sig bra är den finska, påpekar Bildt, vilket beror på att den har ”en klar eurokurs” - Finland deltar i EMU fullt ut.
   Moderatledaren ser inga förändringar i den svenska ekonomin som motiverar den instabila kronkursen. Han tror inte heller att kronfall och ränteuppgång beror på rädsla för en svag regering efter valet.
   - Nej, för när man talar med folk som kan bedöma det här säger de att man söker sig till eurovalutor och lämnar valutor som inte har euroanknytning.
   Om oron på marknaden är början på en längre kris vill Bildt inte bedöma. Det intressanta är heller inte kronfallet i sig, utan den instabilitet som följer av att stå utanför EMU, tycker han.
   - Vi får betala ett pris för det. Det blir svårare att göra prognoser för företag om både räntor och valutor och det hämmar både tillväxt och jobb.
   - Genom att vara med i euron skapar man bättre förutsättningar för alla jobb utom för valutahandlarna. (TT)
  
Alla dagens telegram Sverige: (det senaste överst)


Gårdagens telegram Sverige Upp på sidan