Alla på en sida (no-frames)    Nyhetsbevakaren

Sverige 20 AUGUSTI Visa alla rubriker
Publicerat kl 16:12

Strid om premiärdatum för surströmming
LULEÅ. Torsdagens surströmmingspremiär kan vara den sista gemensamma för landets olika salterier.
   Livsmedelsverket vill slopa lagstiftningen om första försäljningsdag för den norrländska delikatessen, och branschen fruktar för surströmmingens framtid.
   -Vi är rädda för att det ska bli som med kräftorna, som har gått tillbaka sedan premiärdatumet togs bort. Utan premiärdatum orkar kanske inte livsmedelshandlarna lyfta fram surströmmingen på samma sätt som i dag, säger Mikael Kemi, vd för BD-fisk i Luleå.
   Tillsammans med Intresseföreningen för Norrlands salterier har han skrivit brev till Livsmedelsverket för att få behålla den gemensamma premiärdagen.
   -Surströmmingen behöver det tryck som skapas inför en premiär. Nu är det nästan så att för varje strömmingsätare som försvinner, minskar marknaden, säger han.
  
Inget hygieniskt motiv
   Livsmedelsverket vill ersätta Fiskekungörelsen från 1979, som stadgade att surströmmingen fick börja säljas först tredje torsdagen i augusti.
   -Det finns inget livsmedelshygieniskt motiv för en sådan bestämmelse. Strömmingen blir lekmogen vid olika tider längs Norrlandskusten, och inläggningen blir därför klar vid olika tider, säger statsinspektör Hans Brådenmark vid Livsmedelsverket.
   Förslaget att slopa premiärdatumet är ute på remiss just nu och flera kommuner, liksom en grossistkedja, har inget emot slopat förbud. Men det finns alltså också motståndare mot förslaget.
  
Enas för strömmingens skull
   Om Livsmedelsverket tar bort premiärdagen finns det en möjlighet kvar - att branschen kommer överens om ett gemensamt premiärdatum.
   -Det måste diskuteras, och jag tycker att vi måste försöka bli eniga, både intresseföreningen och de som står utanför den. Men de som har det kärvt kanske väljer att stå utanför, och så börjar de knapra på premiären. Och då är det snart borta för de andra också, säger Mikael Kemi.
   -Sunt förnuft säger att vi borde enas, för surströmmingens framtid, men verkligheten brukar inte alltid följa förnuftet, säger han.
  
Per Vallgårda/TT

Alla dagens telegram Sverige: (det senaste överst)


Gårdagens telegram Sverige Upp på sidan