Alla på en sida (no-frames)    Nyhetsbevakaren

Världen 24 JULI. Visa alla rubriker
Publicerat kl 19:04

”Jönköping” uppe vid ytan
RAUMA. Den omstridda galeasen Jönköping, som med sin last av champagne, konjak och vin legat på havsbotten utanför finländska Raumo i över 80 år, lyftes på fredagen upp till vattenytan.
   Vid 16-tiden bärgades så det första ekfatet, troligen med 200 liter konjak i, över till lyftkransfartyget Pernille Diver.
   Där gratulerade bärgargruppens svenska ledare Claes Bergvall och Peter Lindberg varandra till det lyckade lyftet, som hade inletts tidigt på fredagsmorgonen då vädret var gynnsamt.
   Kort efter klockan fyra lyckades dykarlaget, som består av svenskar, danskar och tyskar, lossa vraket från botten, berättade Bergvall. Det lyftes därpå 34 meter upp från botten.
   Efter det vidtog arbetet med att få upp fartyget ytterligare 30 meter så att det bara till hälften låg under vattenytan. Där skulle sedan lasten av alkoholdrycker lossas, varpå vraket bogseras bort från Bottenhavet.
   Det 20 meter långa och sju meter breda träfartyget torpederades av en tysk ubåt 1916 då det var på väg mot Finland lastat med bland annat 5 000 flaskor champagne och åtskilliga lådor konjak. Lasten var avsedd för en rysk garnison i Finland och hade beställts av ryske tsaren Nikolaj II och Finlands Bank.
   Vraket lokaliserades i fjol somras och flera hundra flaskor har redan tagits upp. Franska experter som har smakat på den tidigare upptagna champagnen har sagt att drycken klarat sig förträffligt i det kalla och mörka vattnet, rapporterade Reuters.
   Hoppet är att också konjaken skall ha klarat sig. Bärgarna tror själva att lasten kan vara värd många miljoner, men de sakkunniga tvistar om hur stort lastens värde egentligen är.
   Bergvall säger att han redan har träffat preliminära avtal om att sälja mycket av champagnen till samlare och andra privata köpare.
   -Kanske är alltsammans sålt innan vi får båten i hamn igen.
   Sedan all sprit avlägsnats från Jönköping skall galeasen, är det tänkt, bogseras tillbaka till sin hemstad Gävle och bli till museum. En dröm, säger Claes Bergvall, är att restaurera fartyget helt och fullt och segla med henne igen.
   De senaste veckornas bärgningsarbete har försvårats av det dåliga vädret, som vid ett tillfälle tvingade Pernille Diver att söka skydd i hamn. (TT-FNB)
  
Alla dagens telegram Världen: (det senaste överst)


Gårdagens telegram Världen Upp på sidan