Alla på en sida (no-frames)    Nyhetsbevakaren

Sverige 15 JULI Visa alla rubriker
Publicerat kl 17:04

Jokkmokks-Jokke förd till sista vilan
VUOLLERIM. Till tonerna av Barnatro och O store Gud begravdes en av Sveriges mest folkkära artister på onsdagen i Vuollerims kyrka i Jokkmokks kommun.
   -Glädjespridaren och vandringsmannen Jokkmokks-Jokke har lagt ner gitarren. Nu är han hemma, sade Paul Forsell, som förrättade begravningen, i sitt griftetal.
   Paul Forsell är kapten i Frälsningsarmén i Stockholm och har känt Jokke i mer än 30 år.
   -Det här är en sista väntjänst för honom, sade han till TT strax innan begravningshögtiden inleddes klockan 13.
   Ett hundratal personer deltog i begravningsgudstjänsten.
   De flesta var klädda i svart, men även den samiska högtidsdräkten förekom bland deltagarna.
   Under begravningsceremonin bröt Paul Forsell tre vita liljor och lade dem på Jokkes enkla vita kista, istället för att ösa sand på den tre gånger.
   Inga tal, förutom griftetalet, hölls i kyrkan.
   -Det är enligt Jokkes vilja, säger Paul Forsell.
  
Känd som Jokke
   Efter begravningen fördes Jokkmokks-Jokkes kista i bilkortege till den skogsomgärdade gravplatsen i Vuollerims utkant.
   Där vilar han nu i samma grav som hustrun Hildur.
   Det namn som ristats in i gravstenen är Jokkmokks-Jokke, det namn under vilket Bengt Djupbäck från Porsi blivit känd för hela svenska folket.
   -Det finns ingen som betytt lika mycket som Jokke för att göra namnet Jokkmokk känt. Och jag undrar om man tidigare i kommunen riktigt förstått att uppskatta det, sade Kent Ögren, kommunalråd i Jokkmokk till TT efter begravningen.
   Jokke har nu en väg uppkallad efter sig i Jokkmokk och diskussionen om en staty ska resas över honom kommer att väckas igen.
   -Vi för väl se hur det blir. Tidigare när frågan varit uppe fick jag nästan känslan av att Jokke själv inte var så trakterad av tanken, säger Kent Ögren.
  
Lika känd som Helan går
   Jokkmokks-Jokke samlade under sin levnad in miljontals kronor till gamla och sjuka och till forskning om olika sjukdomar. Men det han mest kommer att bli ihågkommen för är förstås sin musik och sina sånger, som han glatt tusen och åter tusen människor med under sin långa artistkarriär.
   Jokke nådde en folklig förankring i klass med Snoddas och Ferlin och refrängen i Gulli-Gullan koko som en gök är nästan lika känd som Helan går.
   Jokkmokks-Jokke blev 83 år.
  
Per Vallgårda/TT

Alla dagens telegram Sverige: (det senaste överst)


Gårdagens telegram Sverige Upp på sidan