Alla på en sida (no-frames)    Nyhetsbevakaren

Världen 13 JULI. Visa alla rubriker
Publicerat kl 21:45

Bärgare hoppas få upp Jönköping på tisdagen
BOTTENHAVET. En förmögen svensk hotellägare i Mölle och Erik Penser fondkommission hör till dem som hoppas på storfångst ute i Bottenhavet. De är några av de 80 aktieägarna i Baltic Wreck Jönköping AB.
   Bolaget bildades i våras och bland aktieägarna märks både sådana som satsat egna pengar och sådana som fått aktier som tack för en tjänst, enligt Claes Bergvall, en av projektledarna.
   Projektet syftar till att galeasen Jönköping med sin last av champagne, vin, konjak och sherry lyfts från havets botten .
   Hotellägaren Bob Erikxon gjorde sig en förmögenhet när han sålde Geab-butikerna till Telia för några år sedan. Han äger i dag hotell Kullaberg i skånska Mölle och är en av projektets trognaste sponsorer. Han var med från start och äger nu flest aktier av alla investerare. Rederiet Vikingline och en hotellkedja i Gamla stan i Stockholm finns också bland de 80 aktieägarna.
  
Högriskprojekt
   Men veckorna går och än så länge har man inte bärgat någon större del av lasten.
   -Visst är detta ett högriskprojekt men det är alla medvetna om, säger Peter Lindberg, projektledare och en av dem som hittade Jönköping förra sommaren.
   Under måndagen fortsatte förberedelsen för lyftet av galeasen Jönköping. Då gjordes det 118:e dyket sedan förra sommaren ned till vraket på 64 meters djup. Men än så länge är det bara de danska, tyska och färöiska dykarna som har sett henne.
   Ombord på den danska dykpråmen Pernille Diver, fyra mil utanför Finlands västkust, luktade det olja, stekt bacon och köttfärssås. Flera timmars vila avlöstes var sjätte timme av febril aktivitet när en ny dykare skulle ned i dykklockan till vraket. Där fortsatte han det mödosamma arbetet med att förbereda lyftet.
  
Båt välte
   Den danske dykledaren Paw Jakobsen räknade optimistiskt med att det slam som fortfarande fanns under vrakets köl skulle kunna vara bortspolat under tisdagen. Då hoppas dykarna att de s ka kunna fästa vajrarna runt skrovet för att lyfta båten.
   Det mest dramatiska som hände under måndagen var att båten som forslar journalister och fotografer från fastlandet ut till pråmen plötsligt vattenfylldes. Ingen befann sig ombord när olyckan inträffade. Men grabbarna på pråmen fick ägna sig åt att rädda båten och alla de lösa föremål som guppade ut på havet.
  
Ulla Tillgren/TT

Alla dagens telegram Världen: (det senaste överst)


Gårdagens telegram Världen Upp på sidan